Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΓΣΕΕ: Σταματήστε το “θέατρο” στο θέμα των ομαδικών απολύσεων

Να επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων, καλεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, μετά την απάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν σε ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκύπτει ότι κυβέρνηση και Τρόϊκα αλλάζουν το σχετικό νόμο για να «διευκολύνουν» την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων.

Η δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν για τις ομαδικές απολύσεις “αποδεικνύει ότι η χώρα είναι παραδομένη στα χέρια των δανειστών κι ότι η Κυβέρνηση απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις”, σχολίασε χθες η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της. Προφανώς, επισημαίνει η ΓΣΕΕ, Τρόικα και Κυβέρνηση “δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλες αυτές οι επώδυνες και επαχθείς αποφάσεις δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα στη δημοκρατία, ενώ η κρίση που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες είναι άνευ προηγουμένου για χώρα σε περίοδο ειρήνης. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι με την πολιτική τους ελλοχεύει ο κίνδυνος νομιμοποίησης της «ανήθικης» επιχειρηματικότητας, στο όνομα της δήθεν αποτελεσματικότητας”.

Η ΓΣΕΕ καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να επαναλάβει και τώρα στον κ. Τόμσεν αυτό που υποστήριξε ότι του είπε στις 2 Ιουλίου, δηλαδή ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του νόμου περί ομαδικών απολύσεων και “να σταματήσει το «θέατρο», αφού και η «παράσταση» είναι χιλιοπαιγμένη και το «σενάριο» γνωστό”.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ, τα συνδικάτα θα απαντήσουν οργανωμένα, συντονισμένα και αποφασιστικά στο σύνολο των προκλήσεων, συνεχίζοντας τον αγώνα για την απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών.

Οι δηλώσεις Όλι Ρεν

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, δημοσιοποίησε προχθές την απάντηση του επιτρόπου Ολι Ρεν σε ερώτησή του σχετική με το θέμα, από την οποία, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή “επιβεβαιώνονται τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι η Τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις προκειμένου να μην απαιτείται έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον Υπουργό Εργασίας ή τον Περιφερειάρχη, ώστε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη φάση της αναδιάρθρωσης να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη σχετικών αποφάσεων”.

Ο κ. Χουντής ρωτούσε αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχετικό «νομικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, στην κατεύθυνση της αύξησης του ορίου που υπάρχει για τον αριθμό των ομαδικών απολύσεων ανά μήνα, αλλά και της κατάργησης του δικαιώματος βέτο των αρμόδιων αρχών» (δηλαδή της κατάργησης της υποχρέωσης να απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Εργασίας για ομαδικές απολύσεις από επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους).

Στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Ρέν, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει ότι «η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προβεί στην αναθεώρηση της ισχύουσας εργασιακής νομοθεσίας» που αφορά στην «αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις» και υπογραμμίζει ότι «το εν λόγω εγχείρημα (σ.σ. αλλαγή νόμου περί ομαδικών απολύσεων) αναμένεται να συμπεριλάβει τη συγκριτική αναθεώρηση ρυθμιστικών θεμάτων που αφορούν την αναδιάρθρωση εταιρειών και τις ομαδικές απολύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ της διευκόλυνσης της αναγκαίας προσαρμογής και ενός δίκαιου επιμερισμού του βάρους της προσαρμογής μεταξύ εργαζομένων, εταιρειών και της κυβέρνησης».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι στο αναθεωρημένο Μνημόνιο του Ιουλίου 2013, μετά την κατάθεση της ερώτησης, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να προετοιμάσει προσχέδιο αλλαγών στο νόμο περί ομαδικών απολύςσεων, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2013 και να εφαρμόσει τις αντι-εργατικές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα τέλη του 2013.

ΔΗΜΑΡ

Αντίδραση για το θέμα υπήρξε χθες και απο τη ΔΗΜΑΡ, η οποία, αφού υπενθυμίζει ότι το όριο των απολύσεων έχει ήδη ανέλθει στο 5% μηνιαίως τονίζει ότι “η απελευθέρωσή τους θα εντείνει το πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα θα παγιδεύσει τις επιχειρήσεις σε μια πολιτική διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας”.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, ο στόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες πρέπει να είναι η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και όχι η διευκόλυνσή τους. “Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται μια πολύπλευρη πολιτική στήριξης με στόχο τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων”, τονίζεται.

Οικολόγοι Πράσινοι

Και οι οικολόγοι Πράσινοι, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η διευκόλυνση των απολύσεων δεν ευνόησε ως τώρα ούτε την οικονομία ούτε την απασχόληση. “Η χώρα δεν χρειάζεται τη θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αποκτώντας κι άλλες απώλειες στην κεκτημένη εργατική νομοθεσία. Χρειάζεται ένα σοβαρό πολιτικό σχεδιασμό που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας αντί να τις μειώνει, που θα προσδώσει βιωσιμότητα στα ασφαλιστικά ταμεία και που θα αντιμετωπίσει τον εργαζόμενο ως μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και όχι ως νούμερο που αφαιρείται από αυτήν, όταν δεν πιάνονται οι στόχοι”, σημειώνουν.

Αναβλήθηκε η χθεσινή συνάντηση τρόικας-υπουργού Εργασίας

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά χθες η προγραμματισμένη, για το πρωί, συνάντηση της τρόικας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η συνάντηση δεν κρίθηκε αναγκαία καθώς τα περισσότερα θέματα είχαν «κλείσει» κατά τις προηγούμενες συναντήσεις υπηρεσιακών στελεχών με τα τεχνικά κλιμάκια και συμφωνήθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως, όπως τονίζουν από το υπουργείο Εργασίας, το μόνο ζήτημα που είναι ανοικτό είναι αυτό της κατά περίπτωση αύξησης του ορίου των απολύσεων και της διαδικασίας που ακολουθείται. Το θέμα αυτό δεν αναμένεται να τεθεί κατά την συνάντηση με την τρόικα, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση της μελέτης που έχει ζητήσει το υπουργείο Εργασίας για την αναζήτηση των καλύτερων πρακτικών που εφαρμόζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντας την ακύρωση της χθεσινής συνάντησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει ο ίδιος “χωρίς περιστροφές” ποια είναι τα θέματα που “έκλεισαν” και εάν μέσα σε αυτά “είναι και η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή”.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, “μια τέτοια συμφωνία κυβέρνηση-τρόικας θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο την ανεργία, θα νομιμοποιήσει την πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και θα μετατρέψει τους εργαζόμενους σε ομήρους και σύγχρονους σκλάβους τους”.

Το τετ-α-τετ με το οικονομικό επιτελείο για τα δημοσιονομικά

Το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου ότι θα επιτευχθεί εφέτος «μικρό, ρεαλιστικό και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», χωρίς τη λήψη νέων μέτρων. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να υπερβεί το 0,3% του ΑΕΠ, κινούμενο μεταξύ 300- 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών αφορούν και στον προϋπολογισμό του 2014 (το προσχέδιο, βάσει συνταγματικής υποχρέωσης, θα κατατεθεί στη Βουλή έως την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου), με κοινοτικούς παράγοντες, πάντως, να επισημαίνουν ότι «δύσκολα θα κλείσει οριστικά σε αυτό το στάδιο το 2014», καθώς η τρόικα φέρεται να ζητεί πρόσθετα στοιχεία και διασφαλίσεις, ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο σκέλος των εσόδων.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ θα συναντηθούν σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν κ. Σαμαράς αναχωρήσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ