Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΓΣΕΕ και ΕΚΘ ζητούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων στα Sprider Stores

“Η απόφαση της διοίκησης της Sprider Stores να βάλει λουκέτο στα καταστήματα της επιχείρησης οδηγεί στο δρόμο 800 εργαζόμενους”, καταγγέλλουν ΓΣΕΕ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρία, βασικός λόγος της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων από χθες, ήταν “η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση”, ενώ στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος και για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, τις “καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς στις κεντρικές αποθήκες και εγκαταστάσεις της εταιρείας” κ.ά.

Χθες το πρωί, εργαζόμενοι των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης της Sprider Stores πραγματοποίησαν σύσκεψη στο ΕΚΘ για να συντονίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους. Στα δύο καταστήματα της Θεσσαλονίκης απασχολούνταν 28 εργαζόμενοι. Όπως καταγγέλλει το ΕΚΘ, σε ανακοίνωσή του, η διοίκηση της Sprider Stores έστειλε φαξ στα καταστήματά της ανακοινώνοντας το κλείσιμό τους και «παράλληλα έβγαζε έξω από αυτά τους εργαζόμενους και τους πελάτες της, χωρίς να τηρήσει τα προβλεπόμενα από το νόμο».

Αργά προχθές το βράδυ, εργαζόμενοι της Sprider Stores, παρουσία και του προέδρου του ΕΚΘ “απέτρεψαν προσπάθεια μεταφοράς προϊόντων από αποθήκες της εταιρίας στο Ωραιόκαστρο”, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Το ΕΚΘ τονίζει ακόμη ότι οι εργαζόμενοι πανελλαδικά “παρέμεναν απλήρωτοι τους τελευταίους 2 μήνες και σήμερα αγωνιούν για τις αποζημιώσεις τις οποίες οφείλει να καταβάλει η εταιρεία”.

Από την πλευρά της και η ΓΣΕΕ, με ξεχωριστή της ανακοίνωση, τονίζει ότι “είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι που είτε βρίσκονται έρμαια στα χέρια απαράδεκτων εργοδοτών είτε είναι θύματα των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών”.

Η ΓΣΕΕ δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων της Sprider Stores και ζητά “την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας ώστε να καταβληθούν τα νόμιμα στους 800 συναδέλφους των καταστημάτων της εταιρίας”.

Απο την πλευρά της, και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος δηλώνει ότι έχει ήδη ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει “άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις, συγκαλώντας τριμερή σύσκεψη, προκειμένου να υπάρξει ρητή δέσμευση της Διοίκησης, ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο και κατά προτεραιότητα, οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς το προσωπικό”.

Σημειώνεται πάντως ότι η εταιρία στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η “θα εστιάσει όλες της τις προσπάθειες και θα συμπράξει με κάθε τρόπο, στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς το προσωπικό”.

Παράλληλα, ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας των Sprider Stores κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άλλο ένα παράδειγμα της κατρακύλας της Ελληνικής Οικονομίας αποτελεί το λουκέτο στα καταστήματα Sprider Stores”, σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Για τους εργαζόμενους στην Coca-Cola Τρια Έψιλον

Εξάλλου, η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με χθεσινή της ανακοίνωση “καταδικάζει την ενέργεια της εργοδοσίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, η οποία προχώρησε στην κατάργηση του τμήματος διακίνησης του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης και της απόλυσης των 33 εργαζομένων” και παράλληλα εκφράζει τη συμπαράσταση της στον αγώνα των εργαζομένων και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν με βασικό αίτημα την ανάκληση αυτών των απολύσεων.

Χθες άλλωστε, επίσκεψη στους απεργούς της COCA – COLA 3E στο εργοστάσιο της Θέρμης πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Δ. Χαραλαμπίδου και Β’ Θεσσαλονίκης Λ. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου και Λ. Αμμανατίδου σε κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι “πρέπει ν’ ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις στην COCA – COLA 3Ε Θεσσαλονίκης”.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η διοίκηση της COCA – COLA 3E ανακοίνωσε ότι αλλάζει τον τρόπο διανομής των προϊόντων της στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζοντας το μοντέλο διακίνησης που ήδη ακολουθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πλέον, η διακίνηση θα γίνεται μέσω εξωτερικών συνεργατών (Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης - ΔΧ).

Η εταιρία υποστηρίζει ότι “έχει λάβει μέριμνα για να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους” για τους 33 εργαζόμενους σημειώνοντας ότι έχουν προσφερθεί αποζημιώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ αυτά που προβλέπονται από τον νόμο, ενώ υποστηρίζει παράλληλα ότι τα τελευταία δυο χρόνια είχε κάνει προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο θέμα “χωρίς, όμως, να βρει καμία ανταπόκριση”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ