Στο 75% έχουν εκτοξευθεί τα στεγαστικά δάνεια των ελληνικών νοικοκυριών που βρίσκονται «στο κόκκινο», σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι οφειλές πιστωτικών καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν το 15%, και των καταναλωτικών δάνειων -που πριν από δυόμισι χρόνια ήταν στο 10%- σήμερα έχουν εκτοξευθεί στο 65%.
Συγκεκριμένα, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με θέμα «Aντιμετώπιση της υπερχρέωσης στα χρόνια της οικονομικής κρίσης», η οποία δόθηκε στα γραφεία της ΓΣΕΕ, με αφορμή τη χθεσινή διεθνή ημέρα κατά της φτώχειας, τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση ανέρχονται στα 65 δισ. ευρώ, ενώ σε προσωρινή δυσκολία εξυπηρέτησης βρίσκονται δάνεια ύψους τουλάχιστον 35 δισ. ευρώ. Η μέση οφειλή ανά δανειολήπτη ξεπερνά τις 94.000 ευρώ.
Την πρωτιά έχουν τα στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται στο 61,6% των δανείων που έχουν χορηγηθεί και ακολουθούν τα καταναλωτικά με 31,2%. Το 25% των δανειοληπτών είναι ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, το 27% 40 με 50 και το 29% από 50 έως 60 ετών. Το 66,7%, είναι έγγαμοι, το 17,9% διαζευγμένοι, το 13,3% άγαμοι και το 2% βρίσκονται εν χηρεία.
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, το υψηλότερο ποσοστό υπερχρέωσης καταγράφεται στην Αθήνα (44%) και ακολουθούν η Θεσσαλονίκη (18,4%) και τα Χανιά (14,4%).
Η Ένωση υποστηρίζει επίσης ότι οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό 45% στα αστικά κέντρα και σε υψηλότερο ποσοστό στην περιφέρεια.
Τα στελέχη της Ένωσης εκτιμούν ότι όσοι έλαβαν στεγαστικό δάνειο από το 2008 και μετά δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, ενώ, αν υπάρξει άρση του προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, είναι ορατός ο κίνδυνος να ακολουθήσει «πλημμύρα πλειστηριασμών».
Παρατηρείται επίσης ανισορροπία μεταξύ του ύψους του δανείου που χορηγήθηκε και του εισοδήματος που είχε παρουσιάσει ο δανειολήπτης, η οποία επιδεινώνεται. Από το 2011 και μετά χορηγήθηκαν 250.000 δάνεια από τις τράπεζες σε άτομα με ετήσιο εισόδημα μόλις 9.000. Σήμερα το 35,3% των δανειοληπτών αυτών είναι άνεργοι. Το 26,1% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 16,6% συνταξιούχοι.
Οι καταναλωτές δεν έχουν εισόδημα για να αγοράσουν πετρέλαιο
Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της φτώχιας, το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτή της ΓΣΕΕ, δύο στους τρεις πολίτες βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
”Οι απολύσεις, τα λουκέτα, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι φοροεισπρακτικές πολιτικές και η ακρίβεια πλήττουν τους καταναλωτές που αδυνατούν να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες και οδηγούνται στην φτωχοποίηση. Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών αν και εξαθλιωμένοι οικονομικά καλούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο θέρμανσης 30% ακριβότερα από τη μέση τιμή του πετρελαίου στην Ευρωζώνη (1,008ευρώ /λίτρο) και ακριβότερα από τους κατά πολύ πλουσιότερους Γερμανούς (0,959ευρώ/λίτρο), τους Γάλλους (0,961ευρώ/λίτρο), τους Βέλγους (0,907ευρώ/λίτρο), τους Βρετανούς (0,876ευρώ /λίτρο)”, τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, τονίζεται ότι τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ανακοινώθηκαν για το επίδομα επί των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, αν και διευρυμένα, σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών.
Ζητείται η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους ανέργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους και στους κατοίκους περιοχών με χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό πάντα με την οικογενειακή και τη γενικότερη περιουσιακή κατάσταση και προστίθεται ότι η “μοναδική λύση είναι η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης”.
Η δήλωση του υφ. Εργασίας
“Προτεραιότητά μας, η άμεση αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας και η διασφάλιση του δικαιώματος ενός «ελαχίστου επιπέδου διαβίωσης» για όλους τους πολίτες, σε συνδυασμό με τις πολιτικές ανάσχεσης της ανεργίας, κοινωνικής προστασίας, στήριξης της αδύναμης οικογένειας και όλων των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων”, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι “παρά το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο”, δημιουργήθηκε ένας ισχυρός ιστός κοινωνικής προστασίας αναφέροντας αναλυτικά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, (μεταξύ των οποίων τα οικογενειακά επιδόματα, η επέκταση του βοηθήματος ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους κ.ά), ενώ πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η προετοιμασία για το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».
Σχόλια της αντιπολίτευσης
Σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη ΓΣΕΕ, από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι “επιβεβαιώνουν ότι η μόνη «ανάπτυξη» που μπορεί να επιτευχθεί στο πλαίσιο της ασκούμενης μνημονιακής πολιτικής και με την παρούσα κυβέρνηση είναι αυτή της εξαθλίωσης και της οικονομικής ανασφάλειας του ελληνικού λαού”.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ “Είναι επιτακτική ανάγκη α) να ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών με μερική ή και ολική διαγραφή τους και β) να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας προτού το κυβερνητικό success story οδηγήσει δεκάδες ακόμα χιλιάδες νοικοκυριά στο δρόμο και σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση”.
“Οι μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης έχουν οδηγήσει μια ολόκληρη χώρα και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, με ραγδαίους ρυθμούς σε φτωχοποίηση”, είπε εξάλλου ο τομεάρχης εργασίας των Αν.Ελ. κ. Π. Χαϊκάλης, με αφορμή τη χθεσινή διεθνή ημέρα κατά της φτώχειας.
10 SOS για την υπερχρέωση
Στο πλαίσιο της χθεσινή συνέντευξης Τύπου της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα 10 SOS που αφορούν υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ειδικότερα:
1. Η δικαστική ρύθμιση των χρεών οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε σημαντικό περιορισμό των μηνιαίων καταβαλλόμενων δόσεων με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, με αποτέλεσμα την τελική διαγραφή των χρεών («κούρεμα δανείων»).
2. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι ρυθμιστέα με το Νόμο είναι μεταξύ άλλων και τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον τέως Ο.Ε.Κ.
3. Οι εν ενεργεία μικρέμποροι και κατηγορία πρώην εμπόρων δύνανται να ενταχθούν στο Νόμο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εξετάζονται ενδελεχώς με τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση. Δεν εντάσσονται όλες οι περιπτώσεις.
4. Σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς, ότι, ο νόμος 3869/2010 δεν αφορά μόνον στεγαστικά δάνεια, αλλά κάθε είδους δανείου, ακόμα και επαγγελματικού. Είναι αδιάφορο αν ο δανειολήπτης έχει ακίνητη περιουσία ή όχι. Δεν καταλαμβάνει οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο.
5. Από και δια της καταθέσεως της δικαστικής αίτησης και μέχρι την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής αναστέλλονται όλα τα καταδιωκτικά μέτρα, δηλαδή οποιαδήποτε νομική ενέργεια των τραπεζών εναντίον των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης και της αναγκαστικής εκτελέσεως επί της περιουσίας του αιτούντος δανειολήπτη. Εν συνεχεία η περιουσία προστατεύεται μέχρι την εκδίκαση της αιτήσεως με την απόφαση επί της προσωρινής διαταγής του Ειρηνοδίκη.
6. Ο δανειολήπτης από την ημερομηνία κατάθεσης της δικαστικής αίτησης και μέχρι την μετά από λίγους μήνες (δύο μήνες σύμφωνα με το νόμο) εκδίκαση της προσωρινής διαταγής (ασφαλιστικά μέτρα) υποχρεούται να καταβάλει το 10% της τελευταίας ενήμερης μηνιαίας δόσης σε κάθε τράπεζα, ποσό που δεν μπορεί να υπολείπεται των 40 ευρώ συνολικά σε όλες τις τράπεζες. Το ποσό αυτό μειώνεται ή μηδενίζεται (μηδενικές καταβολές) με την απόφαση του Ειρηνοδίκη επί της αιτούμενης προσωρινής διαταγής.
7. Σε κάθε περίπτωση η μη καταβολή του ως άνω 10% δεν έχει καμία δυσμενή επίπτωση επί του δανειολήπτη και της κατατεθειμένης δικαστικής αιτήσεώς του, παρά μόνον αν ο τελευταίος δεν καταβάλλει τρεις μηνιαίες δόσεις, οπότε κάποια από τις δανείστριες τράπεζες έχει τη δυνατότητα να ζητήσει με αίτησή της την έκπτωσή του από τη ρύθμιση.
8. Πάντως, εν όψει της προαναγγελθείσας «απελευθέρωσης» των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, η ένταξη στο Νόμο, για τους έχοντες κατοικία, συνιστά την μόνη διέξοδο για τη διάσωσή της. Φυσικά, υφίσταται πάντοτε η δυνατότητα προσβολής της αναγκαστικής εκτέλεσης με τα ένδικα μέσα του κοινού δικαίου.
9. Στο νέο περιβάλλον οι καταναλωτές πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθούν από τις Ενώσεις Καταναλωτών για την προστασία των τραπεζικών καταθέσεων τους και κυρίως των τραπεζικών καταθέσεων μισθοδοσίας και συντάξιμων αποδοχών, από τις κατασχέσεις των τραπεζών και του δημοσίου.