Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εξαγωγές στα 70 δισ. ευρώ έως το 2030 «βλέπει» ο ΣΕΒΕ

Χαρτογράφηση των εξαγωγών της Ελλάδας ανά Περιφέρεια

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την αισιοδοξία του ότι οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών θα πλησιάσουν το στόχο των 70 δις. ευρώ έως το 2030, από 55 δισ. ευρώ το 2022, επιτρέποντας στη  χώρα μας να πιάσει τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος-ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης. Ο ίδιος είπε επίσης ότι στόχος είναι οι εξαγωγές αγαθών αλλά και υπηρεσιών να υπερβούν το 50% και να προσεγγίσουν το 60% του εθνικού ΑΕΠ.

«Είχα πει ότι το 2023 θα έχουμε αύξηση των εξαγωγών γύρω στο 7%. Τα πρώτα δείγματα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου δείχνουν αύξηση της τάξης του 30%. Πιστεύω όμως ότι για το 2023 θα έχουμε αύξηση εξαγωγών γύρω στο 10%, αν όχι περισσότερο και το 2030 είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε αυτόν τον στόχο (σ.σ. των 70 δισ.) γιατί έχουν καταλάβει πλέον όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις ότι για να αυξήσουν τους τζίρους και να αναπτυχθούν περισσότερο πρέπει να εξάγουν περισσότερο γιατί η ελληνική αγορά είναι 9 εκατ. ενώ η διεθνής 9 δις.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Διαμαντίδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια» για το διάστημα 2017-2021 στην οποία προχώρησε το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για μία ακόμη χρονιά, αλλά και για το πρόγραμμα του 9ου Export Summit, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος στις 30 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Porto Palace.

Από τη μελέτη που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παναγιώτης Χασάπης, προέκυψαν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το επίπεδο της εξωστρέφειας κάθε περιφέρειας ξεχωριστά μετά την πτώση που σημειώθηκε το 2020 εξαιτίας της εμφάνισης της πανδημίας του COVID-19.

Για άλλη μία φορά απεδείχθη το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων καθώς μόνο οι περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου πραγματοποιούν το 82% του συνόλου των εξαγωγών.

Πριν την επίδοση-ρεκόρ των €55 δισ. το 2022, οι εξαγωγές είχαν καταγράψει ένα ακόμη ρεκόρ το 2021 φτάνοντας τα €39,4 δισ. από €30,4 δισ. το 2020, με την αύξηση να ανέρχεται σε 29,5%, δηλαδή €9,0 δισ. Η σημαντική αυτή βελτίωση είχε ως αποτέλεσμα την βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης (εξαγωγές αγαθών ως % ΑΕΠ), η οποία από 18,4% το 2020 έφτασε το 21,7% το 2021. Από το σύνολο των ελληνικών περιφερειών, μόνο το Βόρειο Αιγαίο κατέγραψε μείωση της εξαγωγικής του επίδοσης (€40,5 εκατ. | 26,2%), ενώ αντίθετα όλες οι υπόλοιπες περιφέρειες αύξησαν τις εξαγωγές τους με την Αττική (αύξηση €3,9 δισ.), την Πελοπόννησο (αύξηση €2,4 δις.) και την Κεντρική Μακεδονία (αύξηση €924,3 εκατ.) να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτη τιμή. Αντίστοιχα, οι συνολικές εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε €63,7 δισ. το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 34,1%, δηλαδή €16,2 δισ. σε σχέση με το 2020, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε €24,3 δισ.

Προτάσεις για αύξηση εξωστρέφειας

Σχολιάζοντας το εμπορικό έλλειμμα, ο κ. Διαμαντίδης είπε ότι με τις εξαγωγές υπηρεσιών (τουρισμός, μεταφορές, ναυτιλία, μεταφορές, τεχνολογία) μπορούμε να το ισοφαρίσουμε. Φυσικά όμως, όπως πρόσθεσε, θέλουμε να παράγουμε περισσότερο στην Ελλάδα και ο ΣΕΒΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως είπε, ο ΣΕΒΕ έχει προτείνει να γίνει έρευνα σε δευτερογενείς επιχειρήσεις σχετικά με το τι εισάγουν από το εξωτερικό ώστε ανάλογα με τα αποτελέσματα να δοθούν μετά κατευθύνσεις ώστε να παράγονται στη χώρα πρώτες ύλες και προϊόντα που έχουν ανάγκη οι βιομηχανίες.

Να δώσουμε κατευθύνσεις ώστε να στραφούν περισσότερες επιχειρήσεις στις εξαγωγές, συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντίδης. Το 80% των εξαγωγών που γίνονται σήμερα γίνεται από το 20% των μεγάλων επιχειρήσεων και θα πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις στις ΜμΕ να εξάγουν και αυτές περισσότερο, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ. Επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να εκμεταλλευθούν τις πλατφόρμες που είναι στο εξωτερικό. «Επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα που έχουν οι μεγάλες να ξοδέψουν χρήματα για να συμμετέχουν σε εκθέσεις στο εξωτερικό, για διαφήμιση, για να βάλουν τα προϊόντα τους στα ξένα σούπερ μάρκετ κλπ πρέπει να τις παροτρύνουμε σαν ΣΕΒΕ να στέλνουν τα εμπορεύματά τους και οι πλατφόρμες που υπάρχουν στο εξωτερικό να τα διοχετεύουν στους καταναλωτές του εξωτερικού. Μίλησε ακόμη για τις συνέργειες και τη δημιουργία clusters που επίσης θα βοηθήσουν την εξωστρέφεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να μπορέσουν δηλαδή να συνενωθούν επιχειρήσεις για να μπορούν να εξάγουν σε μεγάλες αγορές που ζητούν και μεγάλες ποσότητες, συνεχόμενες, κάτι το οποίο μια επιχείρηση μόνη στην Ελλάδα δεν μπορεί να το καλύψει. Ήδη στον ΣΕΒΕ υπάρχει αγρο-cluster στο οποίο συμμετέχουν 18 επιχειρήσεις.

Σε κλαδικό επίπεδο

Σε κλαδικό επίπεδο, τα πετρελαιοειδή με εξαγωγές €11,3 δισ. και μερίδιο 28,6% αποτελούν τον σημαντικότερο κλάδο με το 49% να προέρχεται από την Αττική και το 40% από την Πελοπόννησο. Δεύτερος σημαντικότερος κλάδος τα τρόφιμα με μερίδιο 16,7% επί του συνόλου και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (30%) και Αττικής (21%) να έχουν τα σημαντικότερα μερίδια, ενώ το 75% των χημικών και πλαστικών που αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο κλάδο, προέρχεται από την Αττική. Αναφορικά με τους εξαγωγικούς προορισμούς, Ιταλία, Γερμανία και Κύπρος κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις με μερίδιο 10,0%, 7,3% και 6,0% αντίστοιχα, όντας στο top 10 της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σημαντικότερα σημεία ανά περιφέρεια:

i.       Τα €20 δισ. ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία οι εξαγωγές της Περιφέρειας Αττικής το 2021 σημειώνοντας αύξηση κατά 23,4% συγκριτικά με το 2020, με το μερίδιό τους να ανέρχεται σε 52,7% επί του συνόλου. Εξίσου σημαντική ήταν και η αύξηση των εισαγωγών της Περιφέρειας (ήτοι 31,2%), με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν σε €44,1 δισ. και το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφωθεί σε €23,3 δισ.

ii.       Αύξηση 17,7% κατέγραψαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο διάστημα 2020-2021, φτάνοντας τα €6,2 δισ., η οποία συνιστά και την καλύτερη επίδοσή της. Το μερίδιο της περιφέρειας ανέρχεται σε 15,6% με τα πετρελαιοειδή, και σε 19,0% χωρίς αυτά.

iii.       Την καλύτερη επίδοσή της πέτυχε και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με εξαγωγές €5,4 δισ. το 2021, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εξαγωγών (ήτοι 79,8%). Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αύξηση περιορίστηκε στο 12,1%.

iv.       Στην 4η θέση βρέθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με εξαγωγές αξίας €1,8 δισ. και μερίδιο 4,5%, ενώ συγκριτικά με το 2020 η περιφέρεια σημείωσε αύξηση εξαγωγών κατά 31,2%. Σημαντικότερος προορισμός ήταν η Γερμανία με μερίδιο 19,0%.

v.       Με μερίδιο 4,3% και εξαγωγές ύψους €1,7 δισ. η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας βρέθηκε στην 5η θέση, σημειώνοντας αύξηση εξαγωγών κατά 51,1% συγκριτικά με το 2020.

vi.       Κατά 26,8% αυξήθηκαν και οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο διάστημα 2020-2021, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν το €1 δισ. Παρά την αύξηση και των εισαγωγών κατά 19,9% (€765,1 εκατ.), το εμπορικό πλεόνασμα ανήλθε σε €257,1 εκατ.

vii.       Αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να κερδίσει μία θέση και από την 8η (2020) να βρεθεί στην 7η φέτος. Οι εξαγωγές της περιφέρειας έφτασαν τα €722,4 εκατ. κατακτώντας μερίδιο 1,8% επί του συνόλου.

viii.       Με ώθηση από τα τρόφιμα (49,4% μερίδιο-40,5% αύξηση) οι εξαγωγές της Περιφέρειας Κρήτης άγγιξαν τα €700 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 10,7% συγκριτικά με το 2020. Το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα ύψους €232,8 εκατ.

ix.       Για ακόμη ένα έτος, οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου κινήθηκαν ανοδικά και ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα €400 εκατ. (ήτοι €413,1 εκατ.) με την αύξηση (2021/2020) να ανέρχεται σε 17,8%. Σημαντικότερος κλάδος τα τρόφιμα σε ποσοστό 75,0%.

x.       Στην 10η θέση βρέθηκε η Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε €296,2 εκατ. Παρά την αύξηση, οι επιδόσεις δεν έφτασαν στα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή άνω των €300 εκατ. Στην πρώτη θέση η κλωστοϋφαντουργία και ένδυση με 40,0% μερίδιο.

xi.       Μεγάλη ενίσχυση εξαγωγών κατέγραψε η Περιφέρεια Ιονίου καθώς από €85,4 εκατ. το 2020 αυτές ανήλθαν σε €224,1 εκατ. το 2021. Η αύξηση, ωστόσο, οφείλεται αποκλειστικά στην εκτίναξη των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά 778,7%.

xii.       Στην προτελευταία θέση των ελληνικών εξαγωγών ανά περιφέρεια βρέθηκε το Νότιο Αιγαίο με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται σε €144,8 εκατ. έναντι €76,8 εκατ. το 2020 και το 52,0% εξ αυτών να αφορά πετρελαιοειδή, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν κατά 304,2% στο εν λόγω διάστημα.

xiii.       Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με εξαγωγές €113,9 εκατ. και μερίδιο 0,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών βρέθηκε στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, όντας μάλιστα η μοναδική περιφέρεια που σημείωσε μείωση εξαγωγών στο διάστημα 2020/2021 (ήτοι 26,2%).

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΕ αποτελεί τον μοναδικό φορέα που επεξεργάζεται και αναλύει τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι 13 περιφέρειες της χώρας. Στόχος της μελέτης είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιφέρειας σε κλαδικό επίπεδο, η ανάλυση των χωρών με τις οποίες πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές και ο εντοπισμός των αδύναμων σημείων που χρήζουν βελτίωσης. Πρόκειται για μία ad hoc μελέτη για το επίπεδο εξωστρέφειας όλων των ελληνικών περιφερειών ξεχωριστά, και ένα απαραίτητο εργαλείο για την σκιαγράφηση και βελτίωση της εξαγωγικής επίδοσης των ελληνικών περιφερειών.

Export Summit IX: Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners

Σε ότι αφορά το Export Summit IX, αναφέρθηκε ότι έπειτα από δυο χρόνια απουσίας λόγω κορωνοϊού, το φετινό υβριδικό Export Summit του ΣΕΒΕ θα εστιάσει μέσω των συνεργατών μας στις τρέχουσες τάσεις που επικρατούν διεθνώς, όπως στο retail και HoReCa τροφίμων, στο retail του κατασκευαστικού κλάδου, καθώς και στο αντίστοιχο σκέλος των μεγάλων projects, σε θέματα τεχνολογίας, στον χρηματοοικονομικό κλάδο και στις λοιπές υπηρεσίες. Μετά τη λήξη των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου οι Έλληνες εξαγωγείς θα τιμήσουν τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Το Export Summit IX θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 με θέμα “Greek Exporters Hall of Fame, Honouring our Partners”, στην Θεσσαλονίκη, στο Porto Palace Hotel και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας LiveOn. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη, με προϋπόθεση τη δήλωση συμμετοχής ΕΔΩ Δείτε τους ομιλητές και συντονιστές ΕΔΩ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)
«Προσβλητικές συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και θα έχουν προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι διοικήσεις των αστικών...
Παρέμβαση Σταϊκούρα για προσβλητική συμπεριφορά οδηγού σε ΑμεΑ (VIDEO)