Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Τρέχει» το πρόγραμμα για αλλαγή θερμοσίφωνα - Τι κερδίζετε

Ενδιαφέρον για το πρόγραμμα αντικατάστασης με ηλιακό - Συμβουλές εξοικονόμησης ρεύματος ενόψει καλοκαιριού

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα αντικατάστασης του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, μιας από τις πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές του σπιτιού, με έναν σύγχρονο, αποδοτικό ηλιακό θερμοσίφωνα, και το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι μεγάλο. Στόχος είναι να επιτευχθεί  μείωση του λογαριασμού ρεύματος των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα μειώνονται σημαντικά και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Άγγελος Κουντουργιάννης μιλώντας στο «ΤyposThes» αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές της Θεσσαλονίκης. «Σαφώς θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα γιατί το ποσοστό επιδότησης είναι υψηλό και φτάνει στο 60%», όπως επισημαίνει διευκρινίζοντας ότι δεν επιδοτείται το κόστος εγκατάστασης αλλά μόνο το κόστος αγοράς.

Όπως λέει το πρόγραμμα στοχεύει να επιδοτήσει περίπου 120.000 νοικοκυριά για την αγορά και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα και την απεγκατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. «Να σταματήσει δηλαδή η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού χρήσης και να χρησιμοποιείται δωρεάν ενέργεια από τον ήλιο, κάτι που θα εξοικονομήσει τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα», όπως αναφέρει. Οφέλη θα υπάρξουν όμως και για την τσέπη του καταναλωτή, αν σκεφτούμε ότι ο θερμοσίφωνας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στο νοικοκυριό. «Οι δυο πιο ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές στα σπίτια είναι ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας και η ηλεκτρική κουζίνα», όπως τονίζει ο κ. Κουντουργιάννης. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε άφθονο νερό από τον ήλιο και αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος.

Μεστοσταθμικά ο ηλιακός θερμοσίφωνας δουλεύει και αποδίδει περίπου 8 μήνες το χρόνο ενώ ακόμη και το χειμώνα με την ελάχιστη απαιτούμενη ηλιοφάνεια αποδίδει κανονικά.

Σαφώς την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχει υπερπαραγωγή ζεστού νερού. Ενώ συνδέεται και ηλεκτρικά, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μέρες χωρίς ηλιοφάνεια, με την κατανάλωση κάποιας ενέργειας. Εκτός και αν κάποιος έχει άλλη μορφή ενέργειας για το χειμώνα, όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο που παρέχει και ζεστό νερό το χειμώνα.

Ο κ.  Κουντουργιάννης αναφέρει ότι υπάρχει ένα ζήτημα για διαμερίσματα που βρίσκονται σε οικοδομές καθώς θα πρέπει να υπάρχει χώρος στην ταράτσα αφενός και αφετέρου θα πρέπει να διαπιστωθεί αν μπορεί να συνδεθεί κατασκευαστικά ο πρώτος όροφος για παράδειγμα με την ταράτσα, με βάση το υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων. Εξάλλου και το κόστος ανεβαίνει ανάλογα με τον όροφο ή με το αν υπάρχει εγκατάσταση σωληνώσεων. Πρόκειται πάντως για θέματα που λύνονται με αυτοψία σε κάθε εγκατάσταση, όπως λένε οι ειδικοί.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» (https://allazothermosifona.gov.gr/) , ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 15:00.

Τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν άμεσα, θα μπορούν να λάβουν επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με νέους ηλιακούς θερμοσίφωνες, σύγχρονης τεχνολογίας.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού θερμοσίφωνα είναι υποχρεωτική η απόσυρση προς ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Συμβουλές εξοικονόμησης ρεύματος ενόψει καλοκαιριού

Εξάλλου, ενόψει καλοκαιριού, ο πρόεδρος  του Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Ν. Θεσσαλονίκης, δίνει κάποιες συμβουλές για τη χρήση κλιματιστικού. Όπως λέει η συμβουλή όλων των εμπλεκομένων ειδικών είναι ότι πρέπει να δουλεύει στο μέγιστο με οκτώ βαθμούς διαφορά από το εξωτερικό περιβάλλον. Δηλαδή ακόμα και αν έχουμε 40 βαθμός Κελσίου έξω, το κλιματιστικό πρέπει να δουλεύει στους 32 βαθμούς Κελσίου και όχι στους 22 ή στους 18, καθώς είναι άσκοπη σπατάλη ενέργειας που μπορεί να έχει και επικίνδυνα αποτελέσματα, καθώς το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να βγαίνει από τους 20 βαθμούς στους 40. Παράλληλα, συμβουλεύει να μην ανοίγουμε άσκοπα το ψυγείο και να κάνουμε κατά το δυνατόν όσο πιο λογική χρήση όλων των υπολοίπων ηλεκτρικών συσκευών.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουντουργιάννης μας μίλησε και για τη σημασία του αντιηλεκτροποληξιακού διακόπτη ή ρελέ διαφυγής ή ρελέ διαρροής όπως είναι γνωστό, σημειώνοντας ότι είναι νομοθετημένο ως υποχρεωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από το 2006. Ωστόσο δυστυχώς δεν υπάρχει σε όλα τα σπίτια, ειδικά στα παλιά. «Αυτός είναι ο αγώνας μας να ενημερώνουμε τον κόσμο όχι για την υποχρεωτικότητα από το νόμο αλλά για την υποχρεωτικότητα που προκύπτει για την ασφάλεια όλων των προσώπων που κατοικούν σε ένα σπίτι ή κινούνται σε έναν επαγγελματικό χώρο», όπως υπογραμμίζει.

«Θα έπρεπε να είναι δεδομένο όπως είναι δεδομένο ότι κάθε πίνακας έχει διακόπτες και αυτόματες ασφάλειες», τονίζει.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ