Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,1% κατά το α’ τρίμηνο η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία

Google Logo Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Τι δείχνουν τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ρυθμό ανάπτυξης 2,1% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Σε τριμηνιαίο επίπεδο, δηλαδή σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2022, η ελληνική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Τα στοιχεία δείχνουν ισχυρή αύξηση επενδύσεων κατά 8,2% και των εξαγωγών κατά 8,9%. Παράλληλα, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,3% και οι εισαγωγές κατά 5,6%.

Αναλυτικά οι κυριότερες μεταβολές

 

Σε ετήσιο επίπεδο:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%.

 

Σε τριμηνιαίο επίπεδο:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.

-Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022.

-Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,5%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,5%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,0%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,5%.

Πηγή: skai.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karxarias
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
H τελευταία επίθεση στη χώρα ήταν πριν από 45 χρόνια και η τελευταία θανατηφόρα επίθεση πριν 60 χρόνια
Αυτές είναι οι 6 περιοχές στην Ελλάδα που εμφανίζονται καρχαρίες - Και στη Χαλκιδική
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των συνομιλιών» - Έτοιμος για «συμβιβασμούς» είχε δηλώσει νωρίτερα, ο Πούτιν
Ζελένσκι: Kαλεί τον Πούτιν σε συνάντηση - Ζητά «κατάπαυση του πυρός»