Χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση από τους ιδιοκτήτες τους κενών κατοικιών προκειμένου να διατεθούν για ενοικίαση σε νέους 18-39 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω», προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, «Σπίτι μου».
Οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, αλλά σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί όταν είχε αρχικώς εξαγγελθεί το πρόγραμμα, για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές.
Η δαπάνη θα καλύπτεται σε ποσοστό έως 40%, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ. Θα υπάρχει επίσης οικογενειακό όριο εισοδήματος 40.000 ευρώ.
Εκτός από την τροποποίηση του αρχικού σχεδίου του «Ελλάδα 2.0», με βάση τις νέες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, η πρόταση προβλέπει επίσης την προσθήκη ενός νέου κεφαλαίου για το REPowerEU, που αφορά επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης, με επιχορηγήσεις ύψους 795 εκατ. ευρώ, καθώς και δάνεια 5 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στον υφιστάμενο μηχανισμό δανείων. Εφόσον εγκριθεί το σχέδιο, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθουν σε συνολικά 36 δισ. ευρώ.
Πολλά νέα έργα και προγράμματα προτείνεται να ενταχθούν στη θέση αυτών που απεντάσσονται (περίπου 800 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και άλλα εργαλεία), λόγω αλλαγών προγραμματισμού και δυσκολιών ολοκλήρωσης στον χρονικό ορίζοντα του Ταμείου Ανάκαμψης, έως τον Αύγουστο του 2026, αλλά και για την απορρόφηση των νέων πόρων του REPowerEU.
Παράλληλα, πολλές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τα νέα δάνεια, που χορηγούνται με χαμηλό επιτόκιο. Το σκέλος των δανείων θεωρείται από τα πλέον επιτυχημένα.
Ηδη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «έχουν υποβληθεί 500 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 18,1 δισ. ευρώ, με το 60% να προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητες και το εύρος χρηματοδότησης επενδύσεων».
Τα νέα έργα και προγράμματα που προτείνονται στο πλαίσιο της αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0» περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:
• Επέκταση του προγράμματος καθαρισμού δασών και διάνοιξης δασικών οδών και ζωνών Anti-Nero.
Ποια υφιστάμενα προγράμματα ενισχύονται και ποια νέα έργα επιδιώκει η κυβέρνηση να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
• Πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και επέκταση της δράσης «Εξυπνες Γέφυρες».
Επίσης, μέσω του REPowerΕU:
• Ενισχύονται χρηματοδοτικά οι δράσεις ενεργειακής απόδοσης για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και το Δημόσιο και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.
• Ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή βιομεθανίου και πράσινου υδρογόνου και την τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης CO2.
Στις μεταρρυθμίσεις του REPowerEU περιλαμβάνονται επίσης η βελτιστοποίηση χρήσεων γης για την ανάπτυξη ΑΠΕ, η αύξηση χωρητικότητας δικτύου και αποθήκευσης ενέργειας για την προώθηση σχετικών επενδύσεων κ.ά.
«Πρόκειται για ένα σχέδιο συνεκτικό, προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες που προκύπτουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης. «Με την ενίσχυση δράσεων ενεργειακής απόδοσης, με νέες μεταρρυθμίσεις και ανασχεδιασμό των έργων και με το αίτημα για περαιτέρω διεύρυνση της περιμέτρου χρηματοδότησης νέων επενδύσεων στοχεύουμε τόσο στην ορθή αξιοποίηση όσο και στην ταχύτατη απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία».
Εξάλλου, ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Αξιοποιώντας την προετοιμασία που είχε ήδη γίνει από τα υπουργεία και τους φορείς, δουλέψαμε εντατικά και συστηματικά το τελευταίο διάστημα για να καταθέσουμε σήμερα την πρότασή μας για την αναθεώρηση του “Ελλάδα 2.0”. Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς καλούμαστε να έχουμε ευελιξία και προσαρμοστικότητα και σε αυτά βασίζεται η πρότασή μας. Μια πρόταση που θα αποδώσει στη χώρα μας επιπλέον 5,8 δισ. ευρώ, με βασική αρχή τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απόφαση για την αναθεώρηση προβλέπεται να ληφθεί σε δύο μήνες από την ίδια. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Κομισιόν.
Εν τω μεταξύ εκκρεμεί και η απόφαση για την έγκριση της τρίτης δόσης του Ταμείου που έχει αιτηθεί η Ελλάδα, ύψους 1,72 δισ. ευρώ.
Πηγή: kathimerini