Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πρόστιμα για μη καταβολή τριετιών απο 1/1/2024 - Τι προβλέπει το ποινολόγιο

Πρόστιμο 800 ευρώ ανά εργαζόμενο, για μη καταβολή δεδουλευμένων, θα επιβάλλεται σε όσες επιχειρήσεις και εργοδότες εντοπιστούν να μην πληρώνουν στους μισθούς των υπαλλήλων τους τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες) που ξεπαγώνουν από 1/1/2024.

Η μη καταβολή "τριετίας" δεν αποτελούσε αντικείμενο ελέγχων από τους Επιθεωρητές Εργασίας μετά το 2012, καθώς είχε ανασταλεί η εφαρμογή τους. Με το ξεπάγωμά τους όμως από την 1η Ιανουαρίου, η καταβολή των τριετιών θα αποτελεί ένα από τα πεδία των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ).

Η μη καταβολή τριετιών θα αντιμετωπίζεται με την ίδια βαρύτητα της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, παράβαση που επισείει για την εργοδότη επιτόπιο πρόστιμο ύψους 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο στον οποίο δεν καταβάλλονται οι τριετίες που δικαιούται.

Για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση των 11 ατόμων χρωστά τριετίες σε 3 υπαλλήλους της, το πρόστιμο θα είναι 2.400 ευρώ. Πέραν αυτών όμως, επειδή η μη καταβολή τριετίας σε κατώτατο μισθό θα συνεπάγεται αυτόματα και μη καταβολή του νόμιμου μισθού όπως θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί με τις τριετίες, το "ποινολόγιο" της Επιθεώρησης Εργασίας προβλέπει και εφάπαξ πρόστιμο για μη καταβολή του κατώτατου μισθού όπως θα έπρεπε να είναι με τις τριετίες. Το πρόστιμο ξεκινά από 1.800 ευρώ για επιχειρήσεις ως 11 άτομα και ανεβαίνει στα 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις των 251 εργαζομένων. Η έξτρα αυτή ποινή είναι ενιαία και όχι ανά εργαζόμενο.  

Οι έλεγχοι για την καταβολή των τριετιών θα είναι είτε αυτεπάγγελτοι, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί η Αρχή για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, είτε κατόπιν καταγγελίας εργαζομένου, περί μη καταβολή τριετίας. Η καταγγελία μπορεί να είναι είτε επώνυμη, είτε και ανώνυμη και σε κάθε περίπτωση οι Επιθεωρητές οφείλουν να ελέγξουν τα καταγγελλόμενα.

Προειδοποίηση Άδ. Γεωργιάδη για πρόστιμα

Την επιβολή  προστίμων για μη καταβολή τριετιών επιβεβαίωσε και ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

"Δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί την αύξηση στο μισθό του εργαζόμενου από τριετίες", ανέφερε σε δηλώσεις του (ΣΚΑΪ-ΑΝΤ1) και πρόσθεσε: "Αν γίνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τέτοια άρνηση, αμέσως θα δράσουμε και αμέσως θα επιβληθούν και πρόστιμα. Επαναλαμβάνω, δεν είναι εθελοντική η εφαρμογή της τριετίας, είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της τριετίας", συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι το 2024 αυξήσεις λόγω τριετιών θα έχουν 100.000 εργαζόμενοι, αριθμός που θα αυξηθεί σε 600-700 χιλιάδες στα επόμενα χρόνια.

Πριν την καταγγελία, ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν αν πράγματι δικαιούνται την προσαύξηση λόγω της προϋπηρεσίας τους, γιατί αν για παράδειγμα ο μισθός τους είναι πιο πάνω από αυτόν που θα είχαν με την προσαύξηση, τότε δεν δικαιούνται καθόλου τριετίες, γιατί παίρνουν περισσότερα και είναι σαν να τις έχουν ενσωματώσει στις αποδοχές τους.

Δικαιούχοι της προσαύξησης μισθού με τριετίες από 1/1/2024 είναι κατά κανόνα οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό οι οποίοι ως τον Φεβρουάριο του 2012, είχαν προϋπηρεσία από 3 ως 9 έτη και λάμβαναν επιδόματα τριετίας, τα οποία ανεστάλησαν από 15/2/2012 και μετά. 

Την 1/1/2024 η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να ελέγξει τις συμβάσεις των εργαζομένων της για να διαπιστώσει πόσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σε τι ύψος είναι η αμοιβή τους, αν δικαιούνται να πάρουν προσαύξηση προϋπηρεσίας και αν με την προσαύξηση θα είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα από τις τακτικές τους αποδοχές. Σημειώνεται ότι στις μηνιαίες αποδοχές για τον έλεγχο των τριετιών δεν συνυπολογίζονται άλλα επιδόματα (π.χ. γάμου) ούτε οι αμοιβές πέραν του μισθού (π.χ. υπερωρίες). Αν δηλαδή ένας εργαζόμενος που δικαιούται μια τριετία με προσαύξηση 10%, έχει βασικό μισθό 780 ευρώ, και μαζί με επίδομα γάμου, και υπερωρίες παίρνει 1.000 ευρώ, η τριετία θα υπολογιστεί επάνω στα 780 ευρώ που σημαίνει ότι ο νέος μισθός θα είναι 858 ευρώ (780+10%=858) και στα 858 ευρώ θα υπολογιστεί το επίδομα γάμου και οι υπερωρίες.

Πηγή: capital.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη