Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΣΕΤΕ: Αναμένονται 19 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το τέλος του 2014!

ΣΕΤΕ: Αναμένονται 19 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το τέλος του 2014!

Ιδιαίτερα αισιόδοξες και ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σχετικά με την πορεία του τουρισμού για το υπόλοιπο του έτους. Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ αναμένει ότι μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα αφιχθούν στην Ελλάδα 19 εκατομμύρια τουριστών. Παρ' όλα ταύτα, το σκηνικό είναι λιγότερο «καθαρό» για το 2015, τη στιγμή που επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να μείνουν στα χαρτιά λόγω των περιοριστικών όρων που θέτει η Ε.Ε. ως προς το νέο επενδυτικό πλαίσιο.

«Σε γενικές γραμμές, είναι μέγα επίτευγμα για τη χώρα, όταν φλέγεται το ... σύμπαν στην ευρύτερη περιοχή μας- ήδη πολλές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις από το Τελ Αβίβ- να συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της στον τουρισμό, αναθεωρώντας μάλιστα συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδης στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία.

«Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και ευάλωτες, έχουμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες για την επόμενη χρονιά και το 2015 είναι θολό, αφού οι γενικότερες συνθήκες μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν. Ας μη νομίζουμε ότι κάθε χρόνο θα ανεβαίνουμε κατά 1-2 εκατομμύρια αφίξεις. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ως προς τις τιμές αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στον τουρισμό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι αφίξεις

Ως προς τις αφίξεις για την εφετινή χρονιά, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι «με βάση και τα στοιχεία κίνησης του Ιουλίου θα κάνουμε μία επανεκτίμηση μέσα στον Αύγουστο των 19 εκατ. αφίξεων (συν 2,2 εκατομμυρίων από την κρουαζιέρα) προς τα πάνω, ενώ για τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό οι εκτιμήσεις παραμένουν στα πέριξ των 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, περιμένουμε τα στοιχεία και από τις οδικές αφίξεις οι οποίες πέρυσι ήταν 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύρια ήταν ημερήσιες επισκέψεις που έχουν όμως πολύ μικρή κατά κεφαλή δαπάνη. Αυτό που βλέπουμε για εφέτος είναι ότι το μίγμα των πελατών έχει αλλάξει, με την Αθήνα ειδικά να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον 400.000 τουρίστες».

«Ναι» στην αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ αντιμετωπίζει θετικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το μητροπολιτικό αεροδρόμιο της χώρας θα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα των τελών ως «προαπαιτούμενο για την εξέλιξη της δυναμικής του τουρισμού της πρωτεύουσας».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του συνδέσμου αναφέρεται πως το ΤΑΙΠΕΔ εγγυάται ότι «οι χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα αυξηθούν πέρα από τα σημερινά επίπεδα, μετά την παραχώρηση». Αυτό σημαίνει, όπως εκτιμά ο ΣΕΤΕ ότι οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο πριν βιώσουν αισθητά βελτιωμένες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα θετικό είναι επίσης το γεγονός πως ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων επενδύσεων και αναβαθμίσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, «οι συνολικές χρεώσεις των επιβατών και των αεροπορικών εταιρειών δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ ανά επιβάτη».

Όπως επισημαίνεται, «τα δυο παραπάνω σημεία είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας. Είναι θετικό ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο των χρεώσεων των αεροδρομίων, με την παράλληλη ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών».

Για τον ΣΕΤΕ, ωστόσο, η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των τελών του μητροπολιτικού αεροδρομίου της χώρας, το οποίο ήδη προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες του και έχει ως υποδομή σημαντικά περιθώρια αύξησης της χωρητικότητάς του, παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την περαιτέρω εξέλιξη της δυναμικής του τουρισμού της πρωτεύουσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ