Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διευκρινίσεις για τη σήμανση στο γιαούρτι- Τι αλλάζει

Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα, λέει το υπουργείο...

Διευκρινίσεις σχετικά με τη σήμανση στο γιαούρτι δίνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) με σημερινή του ανακοίνωση, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού.

Ειδικότερα, τονίζει:

-              Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.

-              Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.

-              Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.

-              Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

-              Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.

-              Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.

-              Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρα μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, σχέδιο των Τσέχων που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν υιοθετεί τον όρο «ελληνικό γιαούρτι». Με το διάταγμα αυτό η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».

Οι αγελαδοτρόφοι

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Θανάσης Βασιλέκας αναφερόμενος στο προτεινόμενο σχέδιο για τον κώδικα τροφίμων και ποτών, σημείωσε ότι αλλάζει εντελώς τα μέχρι σήμερα δεδομένα. Όπως είπε ο παλιός κώδικας ανέφερε ρητά ότι το γιαούρτι γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τη ζύμωση νωπού γάλακτος, ενώ ο προτεινόμενος κώδικας τροφίμων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι γίνεται από γάλα. Τούτο σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκα ανατρέπει όλα τα δεδομένα και νομιμοποιεί τη χρήση συμπυκνώματος, τη χρήση σκόνης για το γιαούρτι.

Ο πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στα αιτήματα που υπάρχουν από την πλευρά του κλάδου με βασικό αυτό της απαραίτητης αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα προϊόντα, γεγονός που θα βοηθάει τον τελικό καταναλωτή να ξεχωρίζει την προέλευση του προϊόντος που καταναλώνει.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς ανέφερε ότι "το μόνο που δεχόμαστε να συζητηθεί είναι να αποτυπωθεί ξεκάθαρα πως θα γίνεται ο τρόπος στράγγισης του γιαουρτιού, ενώ σε ότι αφορά στο γάλα αυτό πρέπει να είναι μόνο νωπό γιατί αλλιώς δεν είναι γιαούρτι".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ανάφερε ότι ο κλάδος της αγελαδοτροφίας στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό όγκο παραγωγής, η Ελλάδα παράγει μόλις το 0,45% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της ΕΕ. Επίσης, ανέφερε ότι η ελληνική αγελαδοτροφία συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής και σε αριθμό ζώων. Ο αριθμός των αγελαδοτρόφων της χώρας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο και από 8.640 εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος 2003-2004 εγκατέλειψε το 61% το 2014-2015.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Επίκαιρη ερώτηση «για την απόπειρα απαξίωσης του ελληνικού γιαουρτιού και της ελληνικής γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας» κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Η βουλευτής επικαλείται σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σύμφωνα με το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών με το οποίο απαλείφεται η προϋπόθεση του νωπού γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού, αφήνεται και περιθώριο για τη χρήση αφυδατωμένου γάλακτος ή γάλακτος σε σκόνη σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ δεν αναφέρονται προϋποθέσεις ως προς τον τόπο και τον τρόπο παρασκευής.

«Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, θα σημάνει το τέλος των ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, που ήδη έχουν πληγεί από την επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, αλλά και το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά προϊόντα», επισημαίνει η βουλευτής και προσθέτει: «Επιπλέον, θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οποιαδήποτε προσπάθεια κατοχύρωσης του ελληνικού γιαουρτιού ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ αλλά και στο υψηλής οικονομικής αξίας brand name «ελληνικό γιαούρτι» αφού θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αθρόα εισαγωγή ξένων πρώτων υλών, στην ομογενοποίηση όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά και την ακύρωση της οποιασδήποτε ιδιαιτερότητας του γιαουρτιού ελληνικής παραγωγής. Τέλος, η διαφαινόμενη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής θέτει και ζήτημα διατροφικής επάρκειας της χώρας, δεδομένου ότι ήδη εισάγουμε 1,5 φορά περισσότερο γάλα από αυτό που παράγουμε».

Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν σκοπεύει να αποσύρει το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ καθώς και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την περιφρούρηση της ονομασίας «ελληνικό γιαούρτι» και την ενδεχόμενη κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ ή ως ΠΓΕ.

Ερώτηση και στην Ευρωβουλή

Παράλληλα, γραπτή Ερώτηση σχετικά με την προστασία της ποιότητας αλλά και της ονομασίας του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού κατέθεσε στην Ευρωβουλή σήμερα 5/4/2016 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς.

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «καταγγέλλει την σχεδιαζόμενη τροπολογία του άρθρου 82 του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών μέσω της οποίας μεθοδεύεται η δυνατότητα παρασκευής γιαουρτιού από σκόνη γάλακτος και στην Ελλάδα». Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης προς έγκριση Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον Ελληνικό Κώδικα Τροφίμων με απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή Ελληνικού γιαουρτιού. Το γεγονός αυτό, παρατηρεί ο Νότης Μαριάς, επιτρέπει τη χρήση φτηνών πρώτων υλών, όπως ολικά αφυδατωμένο γάλα ή γάλα σε μορφή σκόνης για την παρασκευή του παραδοσιακού Ελληνικού γιαουρτιού, με αποτέλεσμα: α) να δημιουργούνται ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, β) να απειλείται ο παραδοσιακός χαρακτήρας παρασκευής του Ελληνικού γιαουρτιού πλήττοντας έτσι την οικεία πολιτιστική κληρονομιά γ) να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των φτωχοποιημένων από το μνημόνιο Ελλήνων κτηνοτρόφων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και πρώτων υλών χαμηλής ποιότητας δ) να ζημιώνονται οι καταναλωτές αφού θα διατρέφονται με χαμηλής ποιότητας γιαούρτι. Μάλιστα, συνέχισε ο Νότης Μαριάς η Τσεχία έχει υποβάλλει σχέδιο στην Επιτροπή με το οποίο διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα με τον όρο «Ελληνικό γιαούρτι».

Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριάς ρωτά την Επιτροπή «1) Εάν θα συναινέσει στις προαναφερθείσες τροπολογίες του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων (άρθρο 82 κλπ) που υποβαθμίζουν την ποιότητα του Ελληνικού παραδοσιακού γιαουρτιού.

2) Εάν θα επιτρέψει στους παραγωγούς από την Τσεχία να χρησιμοποιούν παρανόμως στα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγουν την ονομασία «Ελληνικό γιαούρτι».»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν