Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τετ α τετ Τσίπρα-Ομπάμα αύριο στη Βαρσοβία

Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αύριο, Σάββατο, στις 15:30 (ώρα Ελλάδας), στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου και θα είναι διάρκειας μισής ώρας περίπου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα του χρέους, την απόφαση για Brexit, το προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Βαρσοβία το πρωί της Παρασκευής, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Τον τελευταίο ενάμισι μήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ολάντ: «Η Ρωσία είναι εταίρος μας, όχι απειλή»

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι εταίρος της Δύσης και όχι απειλή, από τη Βαρσοβία όπου και βρίσκεται για τη σύνοδο κορυφής του NATO. Ο κ. Ολάντ έκανε τις σχετικές δηλώσεις μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Αναβάθμιση σχέσεων E.E. - NATO ανακοίνωσαν οι επικεφαλής τους

Στο μεταξύ, την απόφασή τους για αναβάθμιση των σχέσεων, αλλά και τον συντονισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν σε κοινές δηλώσεις τους, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν Ε.Ε. να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία Ε.Ε. - ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία των δύο οργανισμών σε υψηλότερο επίπεδο.

Αντι-ΝΑΤΟϊκή πορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (Παρασκευή και Σάββατο) στη Βαρσοβία. Στην πορεία, που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ), μαζί με άλλους φορείς, συμμετείχαν περίπου 700 άτομα.

Στην κινητοποίηση, παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας ο οποίος δήλωσε: «Το μήνυμα είναι ένα: Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα σχέδια που εξυφαίνονται αυτές τις ημέρες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του ενάντια στις επεμβάσεις, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους….».

Αντι-ΝΑΤΟϊκή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η ΕΔΥΕΘ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μπάμπης Βελλής. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης που κατέληξε στο αμερικανικό προξενείο, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη