Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αλ. Τσίπρας: «Στόχος η βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού»

Τι συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ

Περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών που διεξάγονται με τη συνδρομή των Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας στις συνομιλίες με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού, χωρίς στρατεύματα κατοχής και το αναχρονιστικό σύστημα εγγυήσεων. Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας η οποία λύση πρέπει να δοθεί στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.

Η συνάντηση Άιντε - ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Βαρτ Άιντε, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιά. Μετά από τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ, ο ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ δήλωσε σίγουρος ότι «η Ελλάδα θα παίζει τον δικό της ρόλο στο να δημιουργήσει τις συνθήκες για να δοθεί ένα τέλος στον τραγικό 42χρονο διχασμό».

Ανέφερε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι, με μεγάλη διαφορά οι πιο εντατικές το τελευταίο διάστημα, καθώς «οι δύο ηγέτες καταβάλλουν ισχυρή προσπάθεια, εργάζονται με αφοσίωση για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει.

Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία αλλά οι συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί είναι κατά πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συμφωνηθεί σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι σήμερα», είπε. Την περασμένη εβδομάδα επίσης ο πρωθυπουργός είχε δείπνο με τον πρόεδρο της Κύπρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Συνάντηση Ν. Βούτση με τον Κύπριο ομόλογό του Δ. Συλλούρη

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, την πρώτη εκτός Κύπρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όπως τόνισαν αμφότεροι, η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Υποδεχόμενος τον κ. Συλλούρη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δήλωσε: «Είμαστε ευτυχείς που υποδεχόμαστε στην ελληνική Βουλή τον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Συλλούρη και στην Κύπρο, κατά την επίσκεψή μου εκεί. Είναι ιδιαίτερα σημαντική η στιγμή που μας επισκέπτεται και θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, διότι γίνεται για μία ακόμα φορά μια ουσιώδης προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού δράματος.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται μέσα από την κυπριακή οντότητα, χωρίς παρεμβάσεις, ευθείες ή θεσμοποιημένες, από άλλους παράγοντες και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που μας ενθαρρύνει όλους, ότι μπορούμε να έχουμε μια σωστή, σοβαρή κατάληξη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, για την Κύπρο, που είναι ισότιμη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της διμερούς σχέσης που έχουμε στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Αμοιβαία ενημέρωση θα υπάρξει και για άλλες πτυχές κοινού ενδιαφέροντος.

«Επίσκεψη με πολιτική αλλά και εθνική σημασία»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε: «Σε αυτή την πρώτη μου επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντήσω τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κρατώντας την παράδοση η πρώτη επίσκεψη Προέδρου του κοινοβουλίου της Κύπρου να γίνεται στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη αυτή δεν έχει μόνο πολιτική σημασία αλλά και εθνική. Στα θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, προσθέτω το θέμα που συζητήσατε παλαιότερα και με τον πρώην Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, τον κ. Ομήρου, που δεν είναι άλλο από τον φάκελο της Κύπρου.

Έχει υπογραφεί το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων μας και στη βάση αυτού πιστεύω ότι μπορούμε να συζητήσουμε πλέον το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Παράλληλα με τα θέματα αυτά, θα αλληλοενημερωθούμε για τη Διάσκεψη στο Στρασβούργο, όπου ελπίζω να γίνει μια κοινή προσπάθεια για το καλό της Ευρώπης, μιας Ευρώπης η οποία χρειάζεται νέες προσεγγίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ