Στη Βουλή διαβιβάζουν οι οικονομικοί εισαγγελείς τη δικογραφία για την υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου. Με την πρωτοβουλία αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση Εξεταστική Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, με μια λακωνική αναφορά σχετικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, αποστέλλουν τη δικογραφία, από την έρευνα που διενήργησαν για τη μη αξιοποίηση των στοιχείων καθώς και ολόκληρη την επίμαχη λίστα, με σκοπό η Βουλή να ερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες υπουργών στην υπόθεση των καταθετών στην τράπεζα HSBC. Πρόκειται για τυπική διαβίβαση, χωρίς δηλαδή να γίνεται αξιολόγηση της δικογραφίας από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Στην εν λόγω δικογραφία περιλαμβάνονται η κατάθεση Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, τα υπομνήματα και οι προφορικές καταθέσεις των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη και Γ. Καπελέρη, καθώς και το ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ, το οποίο δεν γνωρίζουμε εάν είναι το ίδιο με αυτό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας (και έχει μεγαλύτερο αριθμό καταθετών). Να σημειωθεί ότι ο κ. Πεπόνης έχει στα χέρια του το αντίγραφο της λίστας που κατείχε ο κ. Βενιζέλος.
Τα επτά σημεία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, από δικαστικούς κύκλους εκτιμάται ότι το βασικό σημείο που μέτρησε ώστε το θέμα να φθάσει στη Βουλή είναι η αναφορά ότι από έγγραφο του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα προκύπτει ότι το επίμαχο CD, το οποίο παρέλαβαν από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου υπό τη μορφή excel δεν βρέθηκε ποτέ στο υπουργείο. Οι δυο εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι το υλικό της λίστας δεν «αξιοποιήθηκε ποτέ από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Σύμφωνα με το σημείωμα: 1. Η υπόθεση ερευνάται με αυτεπάγγελτη εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπιστεί η λίστα. 2. Η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από το Γραφείο του υπουργού τον Οκτώβριο 2010 μέσω της διπλωματικής οδού, όπως είχε συμφωνηθεί με την γαλλική κυβέρνηση. Δεν πρωτοκολλήθηκε, αλλά και δεν προέκυψε καταχώρηση στο υπουργείο Οικονομικών. 3. Τον Ιούνιο του 2011 και με την μετακίνηση του υπουργού Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλο υπουργείο ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευση της, αλλά του παραδόθηκε συγχρόνως υπό τη μορφή USB. 4. Τον Αύγουστο 2011 παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και του αναφέρθηκαν οι νομικές ενστάσεις του κ. Διώτη. 5. Στις 2 Οκτωβρίου 2012 ο κ. Βενιζέλος διεβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργό το USB το οποίο παραδόθηκε ιδιοχείρως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ σήμερα Στασιμόπουλο. 6. Δεδεομένου ότι «δεν έχει λάβει χώρα η δέουσα αξιοποίηση του υλικού παραγγείλαμε την αξιοποίηση της από την περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ». 7. Ο νυν υπουργός Οικονομικών με έγγραφο του δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο υπουργείο η επίμαχη λίστα. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών 3119 και το άρθρο 1 παρ. 1.
Έλεγχος σε Βουλγαράκη- Πελέκη
Εντολή για οικονομικό έλεγχο σε Βουλγαράκη και Πελέκη από ορκωτούς λογιστές έδωσε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μετά από αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων που παραδέχθηκαν ανοιχτά ότι ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του βρίσκονται στη "λίστα Λαγκάρντ".
Τη «λίστα» ζήτησε από τη Γαλλία ο ΥΠΟΙΚ
Στο μεταξύ, επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του απέστειλε στα μέσα Οκτωβρίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητώντας του να σταλεί στην Ελλάδα η «λίστα Λαγκάρντ», αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. Αυτό ανέφερε χθες ο ίδιος ο υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στη οποία κλήθηκε να καταθέσει σχετικά με το τι γνωρίζει για την επίμαχη λίστα. Παράλληλα ανέφερε πως η πιο χρήσιμη λίστα είναι η λίστα με τους 54.000 Έλληνες που έχουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό. Όπως είπε, έχουν αρχίσει οι διασταυρώσεις των στοιχείων και πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως υπάρχουν ήδη τα πρώτα δείγματα για τις καταθέσεις που είναι πάνω από 100.000. Τις επόμενες μέρες θα φύγουν επιστολές με τις οποίες θα καλούν αυτούς που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους οι καταθέσεις τους ή να πληρώσουν ή να τα δικαιολογήσουν. Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη πως δεν παρέλαβε καμία λίστα όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών καθώς και πως κανείς δεν τον ενημέρωσε σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ούτε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης.