Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ν. Βούτσης: «Η Ελλάδα συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της κοινωνικής ατζέντας στην ΕΕ»

Απευχόμαστε μια κατάληξη της Ε.Ε. των «πολλών ταχυτήτων», σημειώνει

Το 2017 θα είναι έτος ορόσημο καθώς διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα η συζήτηση για "το μέλλον της Ε.Ε.", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθερία της Λάρισας", ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σημειώνοντας ότι «απευχόμαστε μια κατάληξη της Ε.Ε. των "πολλών ταχυτήτων" γιατί θα αποτελεί πρόσχημα για μόνιμες ανισότητες, αλλά και για επιμέρους Ενωσιακές ολοκληρώσεις».

Ο κ. Βούτσης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συμβάλει ουσιαστικά μέσα και από την "συνεργασία του Νότου" στη διαμόρφωση της κοινωνικής ατζέντας και παράλληλα αποτελεί, πλέον, αναγνωρισμένο πόλο σταθερότητας στα σύνορα τριών ηπείρων, που είναι και σύνορα της Ε.Ε., ενώ μπορεί να διαδραματίζει και δημιουργικό ρόλο στη συμβολή όλων των Βαλκανικών χωρών, σε μια Ε.Ε. που θα έχει τη δυνατότητα να επιλύει προβλήματα και να αναδεικνύει το ρόλο της ως πόλο ειρήνης, σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικών συγκλίσεων στο σύγχρονο πολυπολικό κόσμο της παρούσας φάσης της παγκοσμιοποίησης.

Ερωτηθείς για το έργο της Βουλής, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι στη διάρκεια των δύο συνόδων της τρέχουσας τετραετούς περιόδου της Βουλής, έγινε και είναι στα σκαριά να γίνει ακόμα πυκνό νομοθετικό έργο, που αφορά στην έγκριση δεκάδων κανονισμών και ευρωπαϊκών διατάξεων που εμπλουτίζουν κατά το Σύνταγμα την Ελληνική νομοθεσία. «Επίσης», προσθέτει, πως «επί δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που είναι συνταγματική μεν, αλλά έκτακτη διαδικασία εκτός Βουλής.

Παρ’ όλα αυτά όμως, είναι σαφές ότι όσο υπάρχουν δεσμευτικές υποχρεώσεις από αξιολογήσεις μνημονικού χαρακτήρα, οι οποίες και τυγχάνουν επείγουσας διαδικασίας από τη Βουλή, δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και να θεωρούμε ότι η Βουλή λειτουργεί "κανονικά".

Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό ότι όχι μόνο δεν μπορούν με άνεση οι βουλευτές όλων των κομμάτων να μελετήσουν τις σχετικές ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, αλλά δεν μπορούν και να αλλάξουν ή και να εξαλείψουν εύκολα τέτοιου είδους συμφωνηθείσες ρυθμίσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ