Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κ. Γαβρόγλου: «Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις»

«Το διαγώνισμα του Ιανουαρίου έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το άγχος των μαθητών», τονίζει - Κριτική στην κυβέρνηση για τις εξετάσεις άσκησε ο Πρόεδρος της ΝΔ – Συνάντηση Κεραμέως με Γαβρόγλου

Δεν μπορεί να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις, δηλώνει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενώ διευκρινίζει ότι «δεν μίλησε ποτέ για κατάργηση των Πανελλαδικών αλλά για κατάργηση των εξετάσεων έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών». Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Γαβρόγλου επισημαίνει ότι «με τον τρόπο που έχουν εξελιχθεί οι Πανελλαδικές αποτελούν μέρος του προβλήματος», υπογραμμίζοντας ότι κάθε φουρνιά υποψηφίων κοστίζει στις οικογένειές τους 2 δισ. ευρώ. Υποστηρίζει επίσης ότι το ισχύον σύστημα έχει καταστρέψει τη Γ' Λυκείου. «Παιδιά δεκαέξι και δεκαεφτά ετών ξυπνάνε μέσα στο άγχος, σέρνονται στο σχολείο, ύστερα τρέχουν στα φροντιστήρια, δεν έχουν χρόνο να κάνουν τίποτε και ακόμη και τα Σαββατοκύριακά τους είναι κλεισμένα με μαθήματα και δραστηριότητες. Δεν είναι σωστό να τους επιβάλουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής», εξηγεί.

«Το διαγώνισμα του Ιανουαρίου έχει ως βασικό στόχο να μειώσει το άγχος των μαθητών»

Σε ό,τι αφορά τις διπλές εξετάσεις ο υπουργός διευκρινίζει ότι «το διαγώνισμα του 1ου τετραμήνου, τον Ιανουάριο, έχει ως βασικό στόχο να αποδραματοποιήσει τις τελικές εξετάσεις του Ιουνίου και να μειώσει το άγχος που προκαλεί η ιδέα ότι τα πάντα κρίνονται από μια τρίωρη εξέταση». Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος η θέσπιση των διπλών εξετάσεων να ενισχύσει περαιτέρω την παραπαιδεία, ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι «η απομάκρυνση από την παραπαιδεία είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κοινωνία». «Θέλουμε να εμπιστευτούμε το δημόσιο σχολείο ή να το πετάξουμε στον Καιάδα;», αναρωτιέται.

Αναφέρει ακόμη ότι δεν έχει «κανέναν καημό για το αν είναι τολμηρή η μεταρρύθμιση ή όχι, αρκεί να είναι λειτουργική» και προσθέτει ότι η βασικότερη αλλαγή είναι η επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως το 18ο έτος της ηλικίας και η δραστική μείωση των μαθημάτων, με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών στα εξεταζόμενα μαθήματα. Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γαβρόγλου υπογραμμίζει ότι «δεν μειώνεται καμία ειδικότητα [σ.σ.: εκπαιδευτικών]».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Αξιολόγηση για να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα»

Με μια ανάρτηση στο τουίτερ, όπου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των εξετάσεων και τάσσεται και υπέρ της αξιολόγησης, σχολιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και τις ανακοινώσεις του κ. Γαβρόγλου.

«Από την κατάργηση των πανελληνίων στις διπλές εξετάσεις… Αξιολόγηση παντού απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ. Υπενθυμίζεται πως χθες, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για «δήθεν» κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Όπως είχε πει οι μαθητές και οι γονείς «παρακολουθούν άφωνοι μία άσχετη κυβέρνηση να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια στις πλάτες της νέας γενιάς» κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προτείνει ένα σχέδιο που, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση, όπως είπε, εντείνει την κόπωση και την αγωνία των παιδιών και αυξάνει, αντί να μειώνει, την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.

Φ. Γεννηματά: «Όχι άλλα παιχνίδια με τις αγωνίες των μαθητών»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Όχι άλλα παιχνίδια της Κυβέρνησης με τις αγωνίες των μαθητών και των οικογενειών τους. Αντί των υποσχέσεων για «κατάργηση» των Πανελλαδικών εξετάσεων, τώρα ο κ. Γαβρόγλου εισηγείται.. τον διπλασιασμό τους. Τέτοιες εισηγήσεις απορρίπτονται προκαταβολικά», τονίζει η Φώφη Γεννηματά.

Πυρά και από τον Σταύρο Θεοδωράκη

«Πάμε για το 7ο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια από τη Μεταπολίτευση, πάλι χωρίς σχέδιο. ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, άξιοι συνεχιστές του παλαιοκομματισμού» έγραψε στο twitter ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης και του κ. Γαβρόγλου. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στην «αντικατάσταση» της λειτουργίας των Σχολικών Συμβούλων από νέες δομές εκπαιδευτικής στήριξης. Μια ακόμη «καινοτομία» του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπερνούμε προς το παρόν τη γνωστή τακτική της Κυβέρνησης να χρησιμοποιεί «εναλλακτικές» εκφράσεις όταν θέλει να καταργήσει θεσμούς που δεν της «αρέσουν». Είναι γνωστά άλλωστε τα «αισθήματα» που τρέφει ο κ. Γαβρόγλου για τους Σχολικούς Συμβούλους, αντιπροσωπεία των οποίων δεν δέχθηκε ποτέ να συναντήσει».

Παράλληλα, το Ποτάμι προσθέτει πως «με δεδομένο όμως ότι η σχολική χρονιά ξεκινά σε δύο ημέρες και οι Σχολικοί Σύμβουλοι καλούνται να συνεργαστούν με τις σχολικές μονάδες για πληθώρα ζητημάτων και προβλημάτων, θεωρούμε απαραίτητο ο κ. Γαβρόγλου να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις σε αυτές του τις δηλώσεις-προθέσεις. Εκτός αν πρόκειται για μία ακόμη δήλωση-πυροτέχνημα από αυτές που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό. Αν συμβαίνει το τελευταίο, μάλλον η «αντικατάσταση» θα εξελιχθεί σε διπλασιασμό...Οψόμεθα!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας
Θα χρειαστεί πολύς χρόνος μέχρι να επαναλειτουργήσει το λιμάνι, που είναι το ένατο μεγαλύτερο των ΗΠΑ σε δραστηριότητα
Βαλτιμόρη: Γερανοί ξεκίνησαν να απομακρύνουν τα συντρίμμια της γέφυρας