Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτική

«Νέα εποχή» στις σχέσεις Κύπρου- Τουρκίας θέλει ο Ν. Αναστασιάδης

«Νέα εποχή» στις σχέσεις Κύπρου- Τουρκίας θέλει ο Ν. Αναστασιάδης
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Την επιθυμία του για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την Τουρκία, βασισμένης στο διάλογο, εξέφρασε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στη Λευκωσία, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Είμαστε έτοιμοι για μια νέα σχέση με την Τουρκία στη νέα εποχή» σημείωσε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική και στο Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι βασική επιδίωξή του είναι να βρεθεί λύση για το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, σε συνεργασία και συνεννόηση με τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.

Κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού Τύπου, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στη Λευκωσία για «πραγματικές συζητήσεις», όπως αναφέρεται, κλιμάκιο της τρόικας. Συγκεκριμένα, ανταπόκριση της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» από τις Βρυξέλλες, μεταδίδει ότι, το Eurogroup εν όψει της συνόδου της προσεχούς Δευτέρας, αναμένει από τη νέα κυβέρνηση της Κύπρου διάθεση για ιδιωτικοποιήσεις και τροχιοδρόμηση της διεξαγωγής ανεξάρτητης έρευνας από ιδιωτικό οίκο για το ξέπλυμα χρήματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας, υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας του, ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να επιδιώκει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα. «Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να είναι περισσότερο ανοικτή», επί του ζητήματος των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπλύματος χρήματος, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι τα δύο αυτά ζητήματα, θα αποτελέσουν τα μεγάλα αγκάθια των συζητήσεων της προσεχούς Δευτέρας. Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε και το μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, ενώ ανέφερε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα» για το Μνημόνιο. Στα σενάρια περί κουρέματος καταθέσεων στην Κύπρο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι προσπαθούν να πωλήσουν άλογο, χωρίς να δουν τον στάβλο του», επιχειρώντας προφανώς να υποβαθμίσει το ζήτημα. Κληθείς να αναφέρει γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος καταθέσεων, είπε ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωζώνης δεν μπορούσε να τοποθετηθεί επί ενός μνημονιακού προγράμματος, το οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Εξάλλου, η τρόικα απάντησε θετικά σε αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας να ενημερωθούν οι κυπριακές τράπεζες για τα αποτελέσματα των διαγνωστικών ελέγχων του οίκου Pimco για να είναι έτοιμες να καταρτίσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους.

Παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους οι νέοι υπουργοί

Στο μεταξύ, σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο, οι νέοι υπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, από τον οποίο στη συνέχεια παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης, συνεχάρη τους νέους υπουργούς, τονίζοντας ότι ο λαός αναμένει πολλά απ' αυτούς. Χρειάζεται, πρόσθεσε, σκληρή δουλειά. Δεν έχω αμφιβολία, τόνισε, ότι «όλοι μαζί, με συλλογική διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και το κοινοβούλιο, θα επιτύχουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουμε εξαγγείλει και δεσμευθεί προς τον λαό». Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε ο Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών ο Μιχάλης Σαρρής, Εσωτερικών ο Σωκράτης Χάσικος, Άμυνας ο Φώτης Φωτίου, Παιδείας και Πολιτισμού ο Κυριάκος Κενεβέζος, Συγκοινωνιών και Έργων ο Τάσος Μητσόπουλος, υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού ανέλαβε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, Γεωργίας- Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ο Νίκος Κουγιάλης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Χάρης Γεωργιάδης, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο Ιωνάς Νικολάου και Υγείας ο Πέτρος Πετρίδης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε ο Χρίστος Στυλιανίδης. Στην αντιφώνησή του, εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη, την οποία επέδειξε ο Πρόεδρος στο πρόσωπό τους. Διαβεβαίωσε ότι όλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι αναλαμβάνουν υπό συνθήκες «που είναι οι δυσκολότερες που γνώρισε ο τόπος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Ακολούθησε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους τους υπουργούς να υπογράψουν Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος- όπως ανακοίνωσε- θα εφαρμόζεται σε κάθε υπουργείο. Επισήμανε το δύσκολο έργο, το οποίο αναλαμβάνει η κυβέρνηση. Τόνισε ότι «η Κύπρος εισέρχεται σε νέα εποχή, που θα τη διακρίνει η διαφάνεια, η αμεροληψία και η πάταξη της διαφθοράς». Δήλωσε, επιπλέον, κατηγορηματικά, ότι θα είναι αμείλικτος στην όποια διαπλοκή ή ενέργεια, που θα παραβιάζει τους κανόνες χρηστής διοίκησης.

Τα «είπαν» τηλεφωνικά Αναστασιάδης - Μέρκελ

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε την πρώτη τηλεφωνική συνομιλία του με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών και, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι όποιες αναφορές γίνονται στο θέμα αυτό, γιατί προκαλείται σύγχυση και αναστάτωση.

Μην βάλεις την Κύπρο στο ΝΑΤΟ, λέει το ΑΚΕΛ στον Αναστασιάδη

Η δέσμευση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, κατά την προχθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ότι θα επιδιώξει την οικοδόμηση σχέσεων απευθείας και με το ΝΑΤΟ, ενισχύει την ανησυχία του ΑΚΕΛ ότι η αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PFP) είναι μόνο η αρχή και ότι τελικός στόχος είναι η πλήρης ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Λουκαΐδης. Ανησυχία για το θέμα εξέφρασαν, επίσης, η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι, παρόλο που δεν αντιτίθενται -όπως το ΑΚΕΛ- στην ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε ονομαστική αναφορά στη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ευχήθηκε ο πρόεδρος της Κύπρου να επιδείξει συνέπεια στον στρατηγικό στόχο επίλυσης του Κυπριακού, όπως έχει διαχρονικά συμφωνηθεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου. Εξάλλου, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποιήσεις, στην ομιλία του στη Βουλή επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτική

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Κατέλαβαν κτίριο που ανήκει στην ελληνική πρεσβεία στη Σερβία

«Νέα εποχή» στις σχέσεις Κύπρου- Τουρκίας θέλει ο Ν. Αναστασιάδης