Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νοτοπούλου - Χαρίτσης: «Η αυτοδιοίκηση έχει πρόβλημα υποστελέχωσης»

Σε ημερίδα για το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» μίλησαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και ο υπ. Εσωτερικών

Η αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού έχει ένα εξαιρετικό πρόβλημα υποστελέχωσης, «το οποίο αντιμετωπίζουμε με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, τη μονιμοποίηση συμβασιούχων και, φυσικά, με την πρόταση συμφωνίας με την Εκκλησία, που ανοίγει τον δρόμο για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της σε επιμορφωτική ημερίδα για το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κ. Νοτοπούλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι οι θεσμικές αλλαγές που ψηφίστηκαν με τον «Κλεισθένη 1» αποτελούν ένα μεγάλο «βήμα» της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να ενεργοποιηθούν οι πολίτες να συνεισφέρουν στις τοπικές υποθέσεις, για παράδειγμα με τα δημοψηφίσματα. Σχολίασε ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανοίγει δυνατότητες τόσο για δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών όσο και για νέες συνεργασίες και υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής μεταφοράς αρμοδιοτήτων, εξουσιών αλλά και πόρων από το κέντρο στους περιφερειακούς, τοπικούς και δημόσιους θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας ότι ανοίγει μια νέα σελίδα για τη φιλία και συνεργασία των λαών της περιοχής, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

Αλ. Χαρίτσης: «Γίνεται πολύ σημαντική προσπάθεια»

«Γίνεται μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της υποστελέχωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα. Ο υπουργός επισήμανε ότι «η αυτοδιοίκηση και στους δύο βαθμούς, ειδικά στους δήμους, είναι πάρα πολύ υποστελεχωμένη, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά σε πολύ συγκεκριμένες βασικές λειτουργίες όπως τα τεχνικά προγράμματα και η καθαριότητα».

«Δεν μπορεί εκεί να ακούμε από κεντρικούς εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, της αντιπολίτευσης, να μιλάνε για πλεονάζον προσωπικό, για την ανάγκη περαιτέρω συρρίκνωσης του προσωπικού στη δημόσια διοίκηση», τόνισε και γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες από το ΑΣΕΠ η έκδοση και των οριστικών πινάκων για την προκήρυξη των 8500 θέσεων.

Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση προχωρά και σε «άλλες παρεμβάσεις για την ενίσχυση με προσωπικό των δήμων και των περιφερειών». Αυτό, όπως ανέφερε, δεν προκύπτει από το υπουργείο μονομερώς καθώς καλούνται οι φορείς της αυτοδιοίκησης να καταθέσουν τις ανάγκες τους, ώστε το υπουργείο να προσπαθήσει να ανταποκριθεί σε αυτές. Επιπλέον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Σχετικά με τα προβλήματα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι, εκτός από τα ζητήματα της υποστελέχωσης, υπάρχουν και τα θεσμικά ζητήματα, που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με τον «Κλεισθένη 1» αλλά και τα χρηματοδοτικά προβλήματα.

Για τον «Κλεισθένη 1» επισήμανε ότι υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αυτό «δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στα αυτοδιοικητικά πράγματα σε πολίτες, κινήσεις και πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών».

«Με την απλή αναλογική η λαϊκή βούληση θα αποτυπώνεται πλέον με ακρίβεια στη σύνθεση των συμβουλίων», είπε χαρακτηριστικά.

Στις αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- η κατηγοριοποίηση των δήμων με βάση σημαντικά τους χαρακτηριστικά, η καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς όριο εισόδου στις εκλογές όλων των αιρετών οργάνων της αυτοδιοίκησης, η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων με ξεχωριστή κάλπη, η απόσπαση του ελέγχου νομιμότητας από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και η θέσπιση δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων.

Για τα χρηματοδοτικά ζητήματα αναγνώρισε ότι «η αυτοδιοίκηση αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα θύματα της περιόδου της κρίσης» και σχολίασε ότι «η προσπάθεια που γίνεται, εκτελείται στο βαθμό του εφικτού, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που έχουμε, αλλά και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που σταδιακά διανοίγονται, ώστε να αυξηθούν οι ΚΑΠ και να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα προγράμματα Φιλόδημος».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις» και γνωστοποίησε ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση θα συζητηθεί πρώτα με τους φορείς της αυτοδιοίκησης».

Ειδικά για τον «Κλεισθένη 1» τόνισε ότι τα ζητήματα δεν επιλύονται με έναν νόμο, ανέφερε ότι στόχος του υπουργείου είναι να ακολουθήσουν και «Κλεισθένης 2» και «Κλεισθένης 3», και δεσμεύτηκε για διάλογο με τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Απαντώντας δε σε αίτημα του προέδρου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρου Κυρίζογλου, να επισκεφθεί ο υπουργός την έδρα της ΠΕΔ για περαιτέρω διάλογο, δεσμεύτηκε ότι θα το κάνει. Στην επισήμανση του κ. Κυρίζογλου ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και αυτά που φαινομενικά δεν τέμνονται μπορεί κάποια στιγμή να συναντηθούν».

 

Λ. Κυρίζογλου: «Δεν είναι μεταρρύθμιση ο Κλεισθένης 1»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι «δεν είναι μεταρρύθμιση ο Κλεισθένης 1 και ούτε η αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι απλή και άδολη. Είναι σύνθετη και δόλια διότι μέχρι 300 κατοίκους είναι πλειοψηφικό το σύστημα, από 300 κατοίκους και πάνω είναι απλή αναλογική για τους δημοτικούς συμβούλους και για τους δημάρχους είναι σούπερ πλειοψηφικό 50 +1%». Παράλληλα, ο κ. Κυρίζογλου κατέθεσε προτάσεις ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο πλαίσιο του Κλεισθένη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών που θα αντιμετωπίζει, όπως είπε, τη γραφειοκρατία και θα αλλάξει τον τρόπο εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων.

Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, σημείωσε ότι η απλή αναλογική ακούγεται και αποτελεί ένα δίκαιο ίσως μέσο για την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας στην αυτοδιοίκηση, ωστόσο τόνισε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά για τον τρόπο εφαρμογής της στην πράξη.

Εκ μέρους, άλλωστε, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, τόνισε ότι η ημερίδα θα λύσει κάποιες απορίες αλλά όλα αυτά πρέπει να συνοδευτούν από ερμηνευτικές εγκυκλίους και να γίνουν απαραίτητες τροποποιήσεις.

Μιλώντας στην ημερίδα, η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου, τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση θα πρέπει να εξασφαλίζει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έρχεται να προσθέσει προβλήματα, να ενισχύσει την έξωθεν υπονόμευση του δημοκρατικού κράτους αλλά είναι εκείνο το πεδίο που έρχεται να βοηθήσει στην πραγμάτωση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας, που συμπληρώνει, ανανεώνει και αναβαθμίζει την αντιπροσωπευτική δημοκρατία όπως αυτή λειτουργεί και οργανώνεται σύμφωνα με το Σύνταγμά μας».

Στην έναρξη της ημερίδας παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ