Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Βασ. Κικίλιας: «Ο Τσίπρας υποτίμησε και υποβάθμισε τον πατριωτισμό των Ελλήνων»

Ν.Δ.: Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων κάνει αναφορά σε «μακεδονικό» λαό

Την εκτίμηση πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι καταλύτης των εξελίξεων και θα βαρύνει στις αποφάσεις που θα ληφθούν, εξέφρασε ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή στην Αθήνα και στο οποίο, όπως είπε, θα είναι παρών.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Κικίλιας είπε πως η Νέα Δημοκρατία δεν καπηλεύεται και δεν καπελώνει κανένα συλλαλητήριο, προσθέτοντας πως ο κάθε δημοκράτης πολίτης είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θα συμμετέχει ή όχι.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να κάτσει αναπαυτικά στην πολυθρόνα του στο σπίτι του και να ανοίξει το δέκτη της τηλεόρασης για να δει τα εκατομμύρια των Ελλήνων που είναι απέναντι στην απόφασή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διέπει οριζόντια την ελληνική κοινωνία ο νέος πατριωτισμός. Αισθάνομαι και πιστεύω ότι όταν κούναγε τη ρηματική διακοίνωση που εστάλη από τα Σκόπια, μάλλον δεν κατάλαβε ότι μέσα σε αυτή λέει δύο φορές «μακεδονικός λαός» που σημαίνει «μακεδονικό έθνος».

Αυτό που αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση είναι η πεμπτουσία του αλυτρωτισμού» δήλωσε διερωτώμενος αν στο ΥΠΕΞ υπάρχει υπεύθυνος υπουργός που ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρει διαρκώς τη «μακεδονική γλώσσα», τονίζοντας πως αυτό υπάρχει και στη ρηματική διακοίνωση.

«Ο κ. Τσίπρας υποτίμησε και υποβάθμισε τον πατριωτισμό των Ελλήνων και θεωρεί, όπως επανέλαβε στη Βουλή προχθές, ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων που πιστεύουμε στην ιστορία μας, στην παράδοσή μας, στη θρησκεία μας, σε αυτά τα οποία ακολουθούν τους προγόνους μας, εμάς και τα παιδιά μας, είμαστε όλοι ακροδεξιοί και ακραίοι εθνικιστές.

Προφανώς και δεν ισχύει κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος και ξεκαθάρισε πως σέβεται όσους είχαν από την αρχή μια σταθερή θέση απέναντι από τα δικά του πιστεύω. Τόνισε, όμως, πως καυτηριάζει αυτούς οι οποίοι «για μικροπολιτικά συμφέροντα, είτε είναι μια υπουργική καρέκλα είτε είναι αυτά τα οποία διακινούνται στα δημοσιογραφικά γραφεία περί χρεών είτε είναι το πολιτικό μέλλον κάποιων μηνών, δέχονται να ευτελίσουν εαυτόν και να ξεγυμνωθούν πολιτικά μπροστά στον ελληνικό λαό».

ΝΔ: Η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων κάνει αναφορά σε «μακεδονικό» λαό

Η διπλωματική διακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον κ. Τσίπρα όχι μόνον δεν μεταβάλει στο παραμικρό την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά φαίνεται να την επιδεινώνει ακόμα περισσότερο. Έως τώρα γνωρίζαμε ότι βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών η Ελλάδα είχε δυστυχώς για πρώτη φορά στην Ιστορία της αναγνωρίσει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική υπηκοότητα/εθνικότητα». Με το νέο κείμενο επιβεβαιώνεται πλέον ότι στο Σύνταγμα των Σκοπίων γίνεται αναφορά και σε «μακεδονικό λαό»!», αναφέρει σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα η ΝΔ.

Η Πειραιώς τονίζει: «Το αναφέρει ξεκάθαρα και μάλιστα δύο φορές η ρηματική διακοίνωση μέσα στο κείμενο των τροποποιήσεων. Αν η ελληνική πλευρά δεν αντιδράσει άμεσα, θα έχουμε χαρίσει ακόμη μία αποκλειστικότητα χρήσης του όρου μακεδονικός στην άλλη πλευρά.

Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, όσοι υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ας συνειδητοποιήσουν ότι το πρόβλημα δεν είναι εάν η γλώσσα που μιλούν στα Σκόπια ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών. Το πρόβλημα είναι ότι για πρώτη φορά την αναγνωρίσαμε ως «μακεδονική» γλώσσα. Στις νοτιοσλαβικές γλώσσες ανήκει και η Βουλγαρική. Δεν την αποκαλεί ωστόσο κανένας στον κόσμο «νοτιοσλαβική». Την ονομάζουν Βουλγαρική και τη μιλούν οι Βούλγαροι που μένουν στη Βουλγαρία.

Ας πάψει λοιπόν η κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από αφελείς προφάσεις για την πρωτοφανή υποχώρηση που έκανε, αναγνωρίζοντας μακεδονική γλώσσα». Στο ίδιο ενημερωτικό η ΝΔ προσθέτει: «Τα ίδια ισχύουν και για τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δήθεν προσφέρεται ικανοποιητική διευκρίνηση πως ο όρος nationality σημαίνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα.

Εάν πράγματι nationality στη συμφωνία σημαίνει ιθαγένεια και μόνον, δηλαδή παραπέμπει σε ένα κράτος, τότε αυτονοήτως η ιθαγένεια θα έπρεπε να ακολουθεί την ονομασία του και να ορισθεί αποκλειστικά ως βορειομακεδονική. Και όχι να επιτρέπεται η χρήση του όρου Μακεδονική, χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό. 'Αλλη μια ακατανόητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: Ακυρώσεις σε κρατήσεις από τη Σερβία – «Χάθηκε» και ο Ιούλιος
Επιχειρείν δεν μπορεί να γίνει εύκολα με ένα βήμα μπρος, δυο βήματα πίσω, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ - Το πλήγμα από το μπλόκο στους Σέρβους
Χαλκιδική: Ακυρώσεις σε κρατήσεις από τη Σερβία – «Χάθηκε» και ο Ιούλιος