Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Όχι» είπε χθες η Βουλή στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο

Από τους 286 βουλευτές που ψήφισαν 167 είπαν όχι και 119 ναι

Απορρίφθηκε χθες η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. Από τους 286 βουλευτές που ψήφισαν 167 είπαν όχι και 119 ναι, μετά από μια συζήτηση που διεξήχθη σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. Κατά της πρότασης ψήφισαν οι διαγραφέντες του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Άντζελα Γκερέκου, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και ο διαγραφείς από τη ΝΔ Θ. Σολδάτος. Κατά της πρότασης ψήφισε και ο ανεξαρτητοποιηθείς Μίμης Ανδρουλάκης.

Αλ. Τσίπρας: «Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» τη διαχείριση της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί, να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, είπε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε επίσης με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ: «Οι πρώτοι που θα έπρεπε να ζητάτε εξεταστική, είστε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να μας απαντήσει ο Παπακωνσταντίνου για την εκτίναξη του ελλείμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας. «Δεν έχετε το σθένος να υπερασπιστείτε τις πολιτικές σας επιλογές και αυτό αποτελεί ένδειξη ενοχής», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σήμερα «υπάρχει και τρίτος στο κάδρο της συγκάλυψης» και αυτός, όπως είπε, είναι η ΔΗΜΑΡ. «Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευ. Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην καταστροφή

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έφτασε στο «έσχατο σημείο της δημαγωγίας και της παραπλάνησης». «Ευτυχώς για όλους μας η ιστορία δεν έχει τελειώσει, η ιστορία γράφεται. Γράφεται από αυτούς που έχουν να πουν κάτι για το μέλλον», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν «γεμάτη θλίψη και εκνευρισμό για την απόφαση του Eurogroup». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την απόφαση του Εurogroup «νέα αφετηρία» για την Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα, «θλίβεται» για την επιτυχία της και «επενδύει στο αδιέξοδο και την καταστροφή». «Η σύγκρουση είναι και πάλι παρούσα: από τη μια έχουμε τη φωνή του παρελθόντος, τη φωνή του εθνικού διχασμού, της συντηρητικής οπισθοφυλακής, του αδιεξόδου. Η άλλη επιλογή είναι η φωνή του μέλλοντος, η φωνή της εθνικής ενότητας, της κοινωνικής συνοχής και της προοπτικής ανάκαμψης», ανάφερε ο κ. Βενιζέλος "δείχνοντας" προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. «Πείτε ξεκάθαρες αλήθειες. Όχι λόγια του αέρα από τον καναπέ της αντιπολίτευσης. Πείτε στον κόσμο καθαρά τι θα γίνει αν βγούμε από το ευρώ; Η Ελλάδα θα γίνει Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τσαμπουκάδες δεν χωράνε. Δεν έχετε καμία αντιπρόταση πλην τους χάους και του θανάτου της χώρας», σημείωσε.

Επίθεση Π. Καμμένου στην κυβέρνηση

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αφήνοντας ιδίως αιχμές κατά της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι ενώ συνέχιζε να κάνει έρευνα για το θέμα των CDS, κάποιοι του ζήτησαν να σιωπήσει, με αντάλλαγμα να αποσύρουν την αγωγή που του έκαναν ύψους 15 εκατ. ευρώ.

«Στο όνομα του καλού πολιτικού κλίματος ζητάτε να τα κουκουλώσουμε; Γιατί; Μαζί τα φάγαμε; Όσοι τα φάγατε προσπαθείτε να τα κουκουλώσατε. Όσοι δεν τα φάγαμε, οφείλουμε να τα ξεσκεπάσουμε», ανέφερε ο κ. Καμμένος. Σε σύντομη παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως δυνάμει και μοναδικό σύμμαχο του Αλέξη Τσίπρα και κατηγόρησε τον κ. Καμμένο ότι δηλητηριάζει τη συνείδηση του ελληνικού λαού με κραυγαλέα ψέματα.

Αλ. Παπαρήγα: «Θα ψηφίσουμε την πρόταση»

Από πλευράς ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, διαφοροποιώντας όμως τη θέση του κόμματός της από το πολιτικό πλαίσιο που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της πρότασής του αυτής. «Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία και ενδείξεις που ταιριάζουν με το ρόλο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπως το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων. Να πω, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι γελοιοποιεί κυριολεκτικά τον ρόλο και την αποστολή της Εξεταστικής Επιτροπής με το συνολικότερο θέμα που θέτει. Γελοιοποιείται η ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, όταν γίνεται αντικείμενο Εξεταστικής Επιτροπής» εξήγησε η κ. Παπαρήγα.

Αντιπαράθεση στη Βουλή και σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων

Αντιπαράθεση σημειώθηκε χθες στη Βουλή και σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων. Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα για να ξεπεράσει τη κρίση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια «κουκουλώματος» όλων όσοι ευθύνονται για το οικονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να κυνηγήσουμε μάγισσες, αλλά για να απαντήσουμε στα τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμμα και ψήφους», υπογράμμισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης. «Mικροκομματική, αντιπαραγωγική και ανιστόρητη» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο, «αριστερό κόμμα να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά και να αποδοθούν αστικές ευθύνες σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που είχαν μοναδικό στόχο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα στο κάδρο της Ευρώπης». Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές. «Αυτό είναι το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας -και ότι άλλο κι αν λέτε εσείς είναι γιατί θέλετε να κουκουλώσετε τις ευθύνες σας», ανέφερε ο κ. Μαριάς, προειδοποιώντας ότι το κόμμα του -αν απορριφθεί σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική- θα καταθέσει τη δική του για Προανακριτική Επιτροπή. Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απλώς αποχρώσες ενδείξεις αλλά ατράνταχτες αποδείξεις για ενοχή αυτών των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή των δανειστών της». «Η ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε προκατειλημμένες αντιλήψεις ότι συγκαλύπτουμε ή κουκουλώνουμε, απαντά ότι θέλει και να αποκαλύψει και να αναδειχθούν οι ευθύνες- αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν η απάντηση του εισηγητή του κόμματος Νίκου Τσούκαλη.

Δ. Τζαμτζής: «Η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση εξεταστικής επιτροπής»

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει δική της πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο, προκειμένου «να χυθεί άπλετο φως, χωρίς εμπάθεια και εκδικητικότητα», ανακοίνωσε χθες ο βουλευτής του κόμματος Ιορδάνης Τζαμτζής κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Τζαμτζή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναρωτήθηκε πώς η τρικομματική κυβέρνηση «δεν έχει ζαλιστεί από τις πολλές κυβιστήσεις, περιδινήσεις και μεταλλάξεις» και πρόσθεσε ότι ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας, στην ομιλία του, δεν είπε τίποτα για την πρόθεση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Στην εισήγησή του ο κ. Τασούλας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την πρότασή του αποσκοπεί σε μικροκομματικά παιχνίδια, «πάνω σε μία κρίσιμη περίσταση όπου η χώρα θέλει να σταθεί όρθια, θέλει να δώσει την αίσθηση της ενότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
To φρούτο που αποτελεί συχνή προσθήκη σε σαλάτες και σάντουιτς φαίνεται ότι βοηθά στην απώλεια λίπους στην κοιλιά σύμφωνα με νέα έρευνα
Το φρούτο που διώχνει το λίπος από την κοιλιά
ΗΠΑ: Μόνο με επίσημη συνοδεία οι δημοσιογράφοι στο Πεντάγωνο
Τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ αμέσως, απαγορεύουν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του Υπουργείου Άμυνας
ΗΠΑ: Μόνο με επίσημη συνοδεία οι δημοσιογράφοι στο Πεντάγωνο