Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Έρχεται νέο ωράριο για καφέ, μπαρ – Πού θα μένουν ανοιχτά μετά τις 12

Η δήλωση Πέτσα εν όψει του νέου χάρτη υγειονομικής ασφάλειας

«Παράθυρο» για ανοιχτά καταστήματα εστίασης μετά τα μεσάνυχτα άνοιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως σήμερα δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα. Όπως είπε, τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα είναι πάρα πολλά. «Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή. «Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ». Ο κ. Πέτσας είπε πως, όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται με τα μέτρα, όμως αν σταματήσει κανείς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας», είπε.

Κατά τον ίδιο, η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων, ενώ είπε και ότι «μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη 1π.μ.». Τα καταστήματα που πιθανώς θα μπορούν να μείνουν ανοιχτά μετά τα μεσάνυχτα θα είναι τα καταστήματα στις περιοχές που βρίσκονται στο "Επίπεδο 1". 

Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας 

Από σήμερα, άλλωστε, η χώρα θα «χωρίζεται» σε τέσσερα επίπεδα επικινδυνότητας, σύμφωνα με τα οποία θα εφαρμόζονται μέτρα που θα είναι εκ των προτέρων γνωστά με βάση τον «δείκτη» επικινδυνότητας. Ειδικότερα, σήμερα στις 18.00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς θα παρουσιάσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας με 4 επίπεδα ετοιμότητας.

Ο χάρτης θα συνοδεύεται και από 4 επίπεδα κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής.

Πιο αναλυτικά τα 4 επίπεδα θα είναι:

  • Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.
  • Επίπεδο δύο, επιτήρησης.
  • Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.
  • Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, πχ τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Ο Χάρτης θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο κίνδυνος για τη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να εξαφανίσει τον κορωνοϊό τις τελευταίες εβδομάδες, όπως πρώτο έγραψε το TyposThes, με βάση την επιστημονική έρευνα του ΑΠΘ στα λύματα της πόλης, τα οποία και απέδειξαν προ ολίγων ημερών πως ο ιός βρίσκονταν σε επίπεδα αρχών Ιουνίου, όταν και βρίσκονταν σε ύφεση ανά την χώρα (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Ωστόσο, χθες τα νέα κρούσματα ήταν 33, διπλάσια από προχθές που ήταν 16. Την ώρα που οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν η Θεσσαλονίκη οφείλει να μείνει πιστή στην τήρηση των μέτρων που την οδήγησαν στα εκπληκτικά αποτελέσματα του τελευταίου καιρού όταν και επί της ουσίας ήταν μία covid – free πόλη.

Μάλιστα, από σήμερα τα μέτρα αποκτούν τοπικό χαρακτήρα σε μεγαλύτερο πλαίσιο απ’ όσο ίσχυε έως χθες, καθώς οι κανόνες που θα ισχύουν καθορίζονται από την περιοχή και τον δείκτη επικινδυνότητας κάτι που σημαίνει πως η πιστή τήρηση των μέτρων οδηγεί σε μερική χαλάρωσή τους, όπως φερ’ ειπείν το ωράριο των καταστημάτων που πιθανώς στο «Επίπεδο 1» θα μετακυλύει το κλείσιμο από τις 12.00 στη 01.00 το βράδυ, κάτι που μένει να ανακοινωθεί επίσημα.

Τι λένε οι καταστηματάρχες 

Η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των εκπροσώπων του κλάδου εστίασης στην πόλη μας. Όπως έχει γίνει γνωστό ο αρχικός σχεδιασμός για το Επίπεδο 1 είναι πιθανό να περιλαμβάνει την αλλαγή ωραρίου για καταστήματα από τις 12.00 έως τη 01.00, ενώ άγνωστο παραμένει κατά πόσο αυτή θα είναι η τελική εισήγηση της επιτροπής που θα ανακοινωθεί σήμερα από τον Ν. Χαρδαλιά.

Ζητήσαμε ένα σχόλιο σχετικά με το πώς εξέλαβαν οι καταστηματάρχες το νέο της πιθανής επέκτασης ωραρίου και ο γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Είναι μια εξέλιξη που, αν όλα πάνε καλά και ανακοινωθεί την Παρασκευή, θα ικανοποιήσει τα μέλη μας. Θα μπορούσε όμως να επεκταθεί περαιτέρω το ωράριο είτε μέχρι τις 2, είτε μέχρι τις 3 και από τη μία μέχρι τις 3 να μην έχουν μουσική τα καταστήματα ή να γίνει μέχρι τις 3 τα ξημερώματα για τις Παρασκευές και τα Σάββατα. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τις εικόνες με τον κόσμο που συνωστίζεται στις πλατείες».

Ο ίδιος αποτιμώντας το διήμερο πανελλαδικό συνέδριο εκπροσώπων της εστίασης που έγινε στο Βόλο στις 5 και 6 Οκτώβρη είπε πως «υπάρχει ενότητα». «Συμμετείχαν περίπου 40 σωματεία και συζητήσαμε για τις επόμενες κινήσεις μας. Θα αφορούν είτε σε κινητοποιήσεις ή σε διαμαρτυρίες χωρίς παρουσία κόσμου ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είχαμε 33 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ