Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ούτε 7/12 τελειώνει το lockdown: Οι 18 περιοχές που κρίνουν το απαγορευτικό

Ποιες είναι οι περιοχές με το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και η παράταση του lockdown

Τις 18 περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα κατά σειρά προτεραιότητας αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας παράλληλα πως η κουβέντα για άρση των μέτρων είναι πρόωρη, ενώ λίγες ώρες μετά έβλεπαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για νέα παράταση του lockdown.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το ΣΚΑΪ απέχουμε ακόμα από την άρση του lockdown καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό στέλεχος θεωρείται πλέον απίθανο το άνοιγμα πριν τις 14 Δεκεμβρίου και θα είναι σε ισχύ το απαγορευτικό, με εξαίρεση, ίσως, δημοτικά και νηπιαγωγεία.  Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα "διαφορετικών ταχυτήτων". Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις. Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ. 

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας. Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή. 

Οι 18 περιοχές που είναι στο "κόκκινο" με σειρά κατάταξης 

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα όπως τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορψνοϊού. Μάλιστα, όπως είπε, 18 περιοχές από τις 74 συνολικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Αυτές οι περιοχές με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής:

  1. η Πέλλα,
  2. η Δράμα,
  3. η Θεσσαλονίκη,
  4. τα Γρεβενά,
  5. η Φλώρινα,
  6. η Πιερία,
  7. η Ημαθία,
  8. οι Σέρρες,
  9. η Λάρισα,
  10. το Κιλκίς,
  11. η Χαλκιδική,
  12. η Μαγνησία,
  13. η Ξάνθη,
  14. η Καρδίτσα,
  15. ο Έβρος,
  16. η Καβάλα,
  17. η Ροδόπη
  18. και τα Τρίκαλα.

«Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή. Αστοχίες ή η μη τήρηση μέτρων και σε άλλες περιοχές πολύ εύκολα μπορεί να τις φέρει στη θέση αυτών των 14 περιοχών», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ανέφερε ότι ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Πατρέων, Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Επισήμανε μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτό που προκύπτει από όλα τα στοιχεία, η αυξημένη δηλαδή υγειονομική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που επιβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες, και ζήτησε από τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό. Ο κ. Χαρδαλιάς επέστησε την προσοχή, στην Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και την Ηλεία καθώς, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο ενώ σημείωσε ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Όσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα, από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι χθες, δηλαδή τις τελευταίες 20 ημέρες, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 1.341.961 ελέγχους κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 1.005 συνολικά ημερών.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε απροσεξία μας, όσο μικρή και αν είναι, για να εξαπλωθεί. Για αυτό και πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς αν έχει ξεπεραστεί το σενάριο ως προς τους μέγιστους αριθμούς (κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων) και ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές τους ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο κι αυτό φαίνεται από τα αντανακλαστικά μας ακόμα και σήμερα που υπάρχει τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα που έχουν δυναμικό χαρακτήρα το κάνουμε με μόνο γνώμονα την ανθρώπινη ζωή, τα ζητήματα δημόσιας υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του εθνικού συστήματος να μην βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες είτε στο πρώτο είτε σε αυτό το στάδιο», ενώ προσέθεσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη καθώς καθημερινά γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής.

Σχετικά με τα rapid tests και αν προβλέπεται αύξηση της διενέργειάς τους ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι δεν είναι τυχαιοποιημένα μόνο τα τεστ που κάνουν αλλά υπάρχουν και στοχευμένα τεστ ανάλογα με το προϊόν της κάθε ιχνηλάτησης, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανάλογα με τους δείκτες που μπορούν να τους δείξουν ότι έχουν πιο δυναμικούς πολλαπλασιαστές σε κάποιες περιοχές. «Στοχευμένα ο ΕΟΔΥ μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι ΚΟΜΥ και τα υγειονομικά στελέχη της Πολιτικής Προστασίας παρεμβαίνουν ανάλογα με την περίπτωση», σημείωσε.

Παπαευαγγέλου: Με αργό ρυθμό η μείωση των κρουσμάτων

Αν και παρατηρείται σαφής μείωση στα νέα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από την αναμενόμενο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει και δυστυχώς αναμένεται μια συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ και τις επόμενες 7 με 14 μέρες, ανέφερε  κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Είπε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει ακόμα συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα. Η πίεση στις ΜΕΘ αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις.

Ανέφερε ότι στην Ευρώπη από την αρχή της πανδημίας έχουν καταμετρηθεί περισσότερα από 12 εκατ. κρούσματα και περισσότεροι από 307.000 θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τα δεδομένα των τελευταίων 14 ημερών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα και στην 16η θέση με βάση την θνητότητα. «Παραμένουμε με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε.

Περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Προχθές, άλλωστε, παρουσιάστηκαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας και φαίνεται ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η καθηγήτρια. «Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείτε ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων - Πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88%

Η κ. Παπαευαγγέλου, μίλησε για πληρότητα των ΜΕΘ στη Β.Ελλάδα και ανέφερε ότι στην επικράτεια η πληρότητα κλινών ΜΕΘ αγγίζει το 88% και σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα υπολογίζεται ότι κατά την διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1600 ασθενείς θα χρειαστούν να νοσηλευθούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 άτομα. «Δυστυχώς οι απώλειες ανθρώπων συνεχίζουν να αυξάνονται και υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους ανά ημέρα».

Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ