Στη Βουλή κατατίθεται, έπειτα από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή/και προϊόντων πετρελαίου και άλλες διατάξεις». Με το σχέδιο νόμου προσαρμόζεται η νομοθεσία στις κοινοτικές απαιτήσεις (Οδηγία 119/2009) και δημιουργεί προϋποθέσεις μείωσης της λιανικής τιμής πετρελαιοειδών προϊόντων, διότι θα ευνοηθούν οι εισαγωγές σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους ανταλλάγματος τήρησης αποθεμάτων. Επίσης, ρυθμίζονται και θέματα όπως είναι η ειδική διάταξη για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά από αγρότες. Συγκεκριμένα, λόγω των δυσκολιών χρηματοδότησης των αγροτών που συνεργάζονταν με την Αγροτική Τράπεζα, το ΥΠΕΚΑ συμπεριέλαβε στο εν λόγω σχέδιο νόμου ειδική διάταξη (Άρθρο 24: Ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς), προκειμένου να διευκολύνει τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς από επαγγελματίες αγρότες.
Με τη διάταξη αυτή, προβλέπεται παράταση διάρκειας 2 μηνών στις συμβάσεις επαγγελματιών αγροτών. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται και για συμβάσεις που έχουν ήδη λήξει, ενώ δίδεται η δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών επιστολών σε όσους επαγγελματίες αγρότες δηλώσουν, ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επένδυσής τους.
Ακόμη, με το Άρθρο 25 καθορίζονται μειωμένα δικαιώματα συμβολαιογράφων, Ταμείου Νομικών, κ.ά., κατά την κατάρτιση των συμβάσεων εκμίσθωσης των δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού δυναμικού και εν γένει δημόσιων μεταλλευτικών χώρων στο πλαίσιο των ειδικότερων όρων και της διαδικασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος έρευνας και διαχείρισης των γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.
Αναδρομική απαλλαγή για πολύτεκνους και ΚΟΤ
Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται επίσης περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία απαλλάσσονται αναδρομικά από τις 9 Απριλίου 2012 από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) οι Πολύτεκνοι και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ρυθμίζονται θέματα προσωπικού ΡΑΕ και θέματα μετατάξεων υπαλλήλων του ΟΣΕ ΑΕ, ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και με το άρθρο 23 ρυθμίζεται η χορήγηση έγκρισης για την άσκηση της δραστηριότητας της Διάθεσης Βιοκαυσίμων στους δικαιούχους της απόφασης με την οποία ρυθμίζεται η κατανομή αυτούσιου βιοντίζελ για το έτος 2013.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, ενισχύεται η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μέσω της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικότερου μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος διακοπών του εφοδιασμού με πετρέλαιο για διάφορους λόγους, όπως η αύξηση της ζήτησης, η συγκέντρωση της προσφοράς σε λίγες χώρες (που χαρακτηρίζονται συχνά από πολιτική αστάθεια), ο πολλαπλασιασμός των γεωπολιτικών συγκρούσεων καθώς και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3054/2002, που ορίζει ρητά, ότι το σύνολο των αποθεμάτων τηρείται εντός της εθνικής επικράτειας, επιβάλλει υπέρμετρο περιορισμό στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και είναι αντίθετο με το σκοπό της κοινοτικής νομοθεσίας.
Με τις νέες ρυθμίσεις, επιδιώκεται η βελτίωση του ανταγωνισμού, αφού αναμένεται, ότι με τη δημιουργία Κεντρικού Φορέα Διατήρησης Αποθεμάτων (ΚΦΔΑ) και τη μερική άρση περιορισμών στην τήρηση των αποθεμάτων εκτός της ελληνικής επικράτειας, θα μειωθεί το κόστος τήρησης αποθεμάτων και θα ενισχυθούν οι εισαγωγές, γεγονός που θα συμβάλλει στη μείωση των τιμών των καυσίμων προς όφελος των καταναλωτών. Σημειώνεται, ότι ο ΚΦΔΑ σκοπό έχει την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου.
Ποιοι είναι οι υπόχρεοι τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης
Υπόχρεοι τήρησης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης, είναι:
• Όσοι εισάγουν αργό πετρέλαιο ή ημικατεργασμένα ή Πετρελαιοειδή προϊόντα προς κατανάλωση στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για τους κατόχους αδειών διύλισης, εμπορίας και λιανικής εμπορίας.
• Οι μεγάλοι τελικοί καταναλωτές που εισάγουν τα προϊόντα αυτά για ίδια κατανάλωση.
Συνεπώς οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις είναι οι εταιρείες διύλισης, εμπορίας, λιανικής εμπορίας και οι Μεγάλοι Τελικοί καταναλωτές, δηλαδή όσοι, σύμφωνα με το άρθ. 3 παρ. 13 του Ν. 3054/2002 έχουν ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 150.000 μετρικών τόνων και διαθέτουν ίδιους αποθηκευτικούς χώρους.
ΥΠΕΚΑ: Δεν απαιτούνται μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αιθαλομίχλη!
Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της αιθαλομίχλης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το οποίο απεφάνθη ότι αν και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι σοβαρό για τη δημόσια υγεία, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κατάσταση όξυνσης που να δικαιολογεί τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης!
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και δέσμη δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυξημένων επιπέδων σε αιωρούμενα σωματίδια εξαιτίας και της χρήσης βιομάζας. Ειδικότερα στις προτάσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος. Ακόμα εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια.
Επίσης, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.
Τέλος εξετάζονται ήδη οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.