Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, συνεδρίαση η οποία αναλώθηκε στις σκληρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να προσθέσει κανένα νεότερο στοιχείο για την «λίστα Λαγκάρντ». Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, η μάχη στη Βουλή και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αξιολογείται ως μια πολύ δύσκολη πολιτική άσκηση που ενίσχυσε την κυβερνητική συνοχή και σφυρηλάτησε την ενότητα των τριών κυβερνητικών εταίρων. Είναι γεγονός ότι το κυβερνητικό σχήμα δοκιμάστηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα, επικρατούσε μια αίσθηση «ρευστότητας» και έκδηλη ήταν η ανησυχία στο Μαξίμου για την τροπή που μπορεί να έπαιρναν τα πράγματα αν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για την τρικομματική κυβερνητική.
Ανακούφιση στους τρεις συγκυβερνώντες
Η υπερψήφιση της πρότασης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο με την «λίστα Λαγκάρντ», με μόνο κατηγορούμενο τον πρώην Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακούφισε τους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Το κυριότερο όμως στοιχείο κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι τα όσα συνέβησαν στη Βουλή, έστω και εάν υπάρχουν πολλές ενστάσεις στην ΚΟ της ΝΔ για την ολόθερμη στήριξη στον Ευ. Βενιζέλο, ανέδειξαν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν βασικό σκοπό να διαφυλάξουν ως «κόρην οφθαλμού» την κυβερνητική συνεργασία τους και να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία, παρά τα όποια εμπόδια και τις διαφορετικές απόψεις που έχουν για σειρά θεμάτων. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, ήταν η κοινοβουλευτική αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάδειξη, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, της «τυχοδιωκτικής του πολιτικής». Μάλιστα, σημείωναν, ότι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως η ίδια η διαδικασία, ανέδειξαν και το στρατηγικό αδιέξοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ως επιχείρημα προτάσσουν το στοιχείο, ότι στην πιο κρίσιμη κάλπη που αφορούσε τον Ευ. Βενιζέλο, οι παραπεμπτικοί ψήφοι ήταν, τελικά, λιγότερες από το άθροισμα των αντιπολιτευόμενων βουλευτών που ψήφισαν για την παραπομπή ή μη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερη σημασία για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης έχει το θετικό πρόσημο που βάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για τον οποίο μιλάνε πολύ θερμά για την εμφάνισή του έναντι του Αλ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ενίσχυσε την κυβερνητική συνοχή. Την άποψη, η οποία επικρατεί στο Μαξίμου δεν ασπάζεται σημαντικό τμήμα της ΚΟ της ΝΔ που θεωρεί ότι αυτή η ταύτιση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά στην κομματική βάση και δεν βοηθάει το κόμμα, ενώ πιστεύουν ότι αυτό θα αποτυπωθεί και δημοσκοπικά.
Αποστάσεις από τον Αντ. Σαμαρά
Όσον αφορά τη διαδικασία της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε στην Βουλή μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχε αρχίσει η ψηφοφορία θέλοντας μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει τις αποστάσεις που θα πάρει από την συγκεκριμένη υπόθεση και αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί πολιτικά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε να ρίξει την ψήφο του μόνο στην πρώτη κάλπη που αφορούσε το πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου. «Ήταν επιλογή του να ψηφίσει σε μία κάλπη» τόνιζαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν πως δεν υπήρξε καμία προσπάθεια να επηρεάσουν την ψήφο των «γαλάζιων» βουλευτών. Ωστόσο ο πρωθυπουργός σε ένα από τα πηγαδάκια στους διαδρόμους της βουλής δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής. Ακόμα και όταν Αλ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ουσιαστικά ότι συγκαλύπτει την διαλεύκανση της υπόθεσης ο εορτάζων Αντ. Σαμαράς, (σ.σ. ήταν του Αγίου Αντωνίου), επέλεξε να απαντήσει μέσω του Υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου. Άλλωστε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης τα υπουργικά έδρανα ήταν σχεδόν άδεια με αποκορύφωμα την ώρα της ομιλίας του Γ. Παπακωνσταντίνου που την κυβέρνηση εκπροσωπούσε μόνο ο υπουργός Εσωτερικών και αυτός κάθονταν στα «ορεινά».
Μίλησαν μόνο τα δύο πρόσωπα
Από τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που σύμφωνα με τις προτάσεις των κομμάτων φέρουν ευθύνες για την επίμαχη υπόθεση, μίλησαν μόνο τα δύο χωρίς ωστόσο στις ομιλίες τους να προσθέσουν κάτι νεότερο από όσα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι δεν αλλοίωσε εκείνος την λίστα, υποστήριξε ότι τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την έρευνα τον δικαιώνουν, υπεραμύνθηκε του έργου του στο υπουργείο Οικονομικών και ότι δεν πρωτοκόλλησε την παραλαβή του CD γιατί ήταν απόρρητο. Ο Ευ. Βενιζέλος αναλώθηκε περισσότερο στην σκληρή του αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και απάντησε σε όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει το κόμμα της Αριστεράς χωρίς ωστόσο να προσκομίσει κάποιο νεότερο στοιχείο από αυτά που είναι ήδη γνωστά. Ο Γ. Παπανδρέου προτίμησε τελικά να μη πάρει το λόγο. Συνεργάτες του έλεγαν ότι θα έπαιρνε το λόγο μόνο εάν δέχονταν κάποια πρόκληση. Ωστόσο βρίσκονταν στην ολομέλεια και παρακολούθησε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης. Με υπόμνημα, απάντησε ο πρώην Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, ο οποίος τόνισε ότι κανείς δεν τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη της λίστας.