Ενδιαφέρον παρουσίασε η ψηφοφορία για την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, όχι μόνο ως προς το αποτέλεσμα, δηλαδή τη παραπομπή μόνο του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να ψηφίσουν οι 294 παρόντες στη διαδικασία βουλευτές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κι άλλοι 36 βουλευτές ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ άλλοι βουλευτές αποφάσισαν να περάσουν από δύο κάλπες, στέλνοντας μηνύματα. Ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της διαδικασίας, είπε: «Δεν έδωσα γραμμή. Εγώ ψήφισα σε μία κάλπη, ο καθένας μπορούσε να ψηφίσει ό,τι θέλει...». Ερωτηθείς για μέλη της κυβέρνησης που ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, σημείωσε: «Δεν ψήφισαν ως υπουργοί, αλλά ως βουλευτές».
Υιοθέτησαν τη «γραμμή» Σαμαρά
Κάποιοι βουλευτές, πάντως, και συγκεκριμένα 36 υιοθέτησαν τη «γραμμή» Σαμαρά. Πρόκειται για τους: Χ. Λαζαρίδη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Δ. Αβραμόπουλο, Ν. Μηταράκη, Φωτεινή Πιπιλή, Σοφία Βούλτεψη, Β. Πολύδωρα, Π. Παναγιωτόπουλο, Μ. Σαλμά, Α. Λυκουρέντζο, Μ. Βορίδη, Θ. Μπούρα, Α. Μπασιάκο, Καράμπελα, Β. Υψηλάντη, Λ. Αυγενάκη, Σ. Καλαφάτη, Γ. Ιωαννίδη, Σ. Καλογιάννη, Μισέλ Ασημακοπούλου, Ν. Παναγιωτόπουλο, Πασχαλίδη, Ταλιαδούρο, Σκόνδρα, Γ. Γεωργαντά, Κ. Κόλλια, Γ. Βρούτση, Χ. Κέλλα, Αθ. Νάκο, Σαμπαζιώτη, Κ. Αρβανιτόπουλο, Δ. Σταμενίτη, Κ. Σκρέκα, Κ. Μουρουρούλη και Γ. Καλαντζή. Από αυτούς, ο βουλευτής Παύλος Σιούφας ψήφισε και σε δεύτερη κάλπη -εκείνη που αντιστοιχούσε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή των Γ. Παπακωνσταντίνου και Ε. Βενιζέλο. Από το ΠΑΣΟΚ, στην κάλπη της τρικομματικής κυβέρνησης ψήφισαν όλοι οι βουλευτές - εκτός από τη βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. Την ψήφο τους μόνο στη συγκεκριμένη κάλπη έριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Κ. Σκανδαλίδης, Γ. Κουτσούκος και Π. Κασής. Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ψήφισαν σε όλες τις κάλπες.
Σχετικά με τα αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Ως προς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου με 265 ψήφους «υπέρ», 6 «κατά» και 3 «παρών» παραπέμπεται για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος -που υπάρχουν στην πρόταση της τρικομματικής κυβέρνησης- ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 129 «υπέρ», 26 «κατά» και 4 «παρών», ενώ η πρόταση των ΑΝΕΛ και της ΧΑ συγκέντρωσε 110 ψήφους «υπέρ», 28 «κατά» και 3 «παρών». Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε -εμφανείς τουλάχιστον- διαρροές στον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ίδια ώρα, σημαντικός αριθμός βουλευτών της ΝΔ, κυρίως των καραμανλικών που ψήφισαν και στις τέσσερις κάλπες, φαίνεται ότι στήριξαν την πρόταση της «συμμαχίας» Ανεξάρτητων Ελλήνων - Χρυσής Αυγής κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Υπέρ της παραπομπής του πρώην πρωθυπουργού ψήφισαν 44 βουλευτές περισσότεροι από τη δύναμη των ΑΝΕΛ - ΧΑ. Η κάλπη που αφορούσε τον Ευ. Βενιζέλο -από τους συνολικά 225 βουλευτές που ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- ανέδειξε 124 θετικές ψήφους, 24 αρνητικές και 2 «παρών». Η πρόταση των ΑΝΕΛ, της ΧΑ για τον Ευ. Βενιζέλο συγκέντρωσε σε 104 «ναι», 23 «όχι» και ένα «παρών». Τις λιγότερες θετικές ψήφους συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με 63 «υπέρ», 34 «κατά» και 6 «παρών», ενώ τα λευκά στην συγκεκριμένη κάλπη άγγιξαν στα 111. Σε ό,τι αφορά τον τέως πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, «υπέρ» ψήφισαν 80 βουλευτές, «κατά» 19 και 8 «παρών».
Αρκετά τα ευτράπελα της συνεδρίασης...
Αλγεινή εντύπωση δημιούργησε η επίθεση του εκπροσώπου της Χ.Α. Ηλία Κασιδιάρη σε γυναίκα βουλευτή (την κ. Φωτεινή Πιπιλή όπως προκύπτει) προσβάλλοντας την με ιδιαίτερα κακόγουστο τρόπο, γιατί μίλησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Η κ. Πιπιλή είπε ότι θα απαντούσε με πολιτικά επιχειρήματα αν επρόκειτο για κάποιον άλλο συνάδελφό της ενώ σύμφωνα με το Βηματοδότη - με αφορμή φραστική επίθεση βουλευτών της Χ.Α. στη Σ. Βούλτεψη - η κ. Πιπιλή δεν έχασε την ευκαιρία να τους απαντήσει λέγοντας: "Φαίνεται εσείς στη Χ.Α. έχετε πρόβλημα με τις ξανθές".
Από τους αγίους στα τσεκούρια
"Καντήλια" και... αγίους είχε η συζήτηση καθώς η ψηφοφορία έγινε την ημέρα της ονομαστικής γιορτής του πρωθυπουργού. Από τον Άγιο Αντώνιο οι ομιλίες οδηγήθηκαν σε έναν φουστανελοφόρο Άγιο των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης -αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στον πρωθυπουργό- ανέφερε ότι την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, ο κ. Σαμαράς έκανε ένα δώρο στον Ευάγγελο Βενιζέλο εκφράζοντας την ευχή "του Ευαγγελισμού να του το ανταποδώσει". Το λόγο πήρε ο κ. Βενιζέλος για να πει ότι οι "περιβόητοι πειρασμοί" που πέρασε ο Άγιος Αντώνιος δεν δίδαξαν τίποτα στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ. "Επειδή επικαλέστηκαν τον άγιο Αντώνιο, μεγάλη η χάρη του, να σας πω ότι ο λαός επιθυμεί σήμερα την παρουσία του Αγίου Φανουρίου για να φανερώσει τη λίστα" ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Η συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ πήγε... Γιάννενα, όταν το λόγο πήρε ο Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής λέγοντας ότι την ίδια ημέρα γιόρταζε και ένας τοπικός άγιος των Ιωαννίνων, ο άγιος Γεώργιος, ο οποίος αγιογραφείται με φουστανέλα. Η οποία φουστανέλα παραπέμπει στους ήρωες του 21, οι οποίοι με τη σειρά τους σύμφωνα με τον κ. Παπά παραπέμπουν στο... "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"....
Ο «χαμένος» τόμος
Ευτράπελο σημειώθηκε και με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος κατήγγειλε ότι η βιβλιοθήκη της Βουλής δεν του έστειλε τα αρχεία των πρακτικών συγκεκριμένης συνεδρίασης του 1989. "Ήταν ο μόνος τόμος που είχε χαθεί" ανέφερε. Παρενέβη τότε ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης για να πει ότι ο κ. Καμμένος διατύπωσε το αίτημά του στις 9.30 το βράδυ και δεν υπήρχε κανείς εργαζόμενος στη Βουλή. Ωστόσο, ανέφερε, έδωσε εντολή να ανοίξει η βιβλιοθήκη και να του το δώσουν. "Αλλά είδα ότι ήσασταν σε ένα κανάλι και μάλλον δεν ενημερωθήκατε", πρόσθεσε με νόημα.
Πλην Κωνσταντοπούλου
Η συζήτηση "έκλεισε" με ένταση τα ξημερώματα μετά από πολλές ώρες. Τα αποτελέσματα ανέγνωσε με κουρασμένη φωνή ο προεδρεύων της συνεδρίασης Χρήστος Μαρκογιαννάκης λίγο πριν κηρύξει τη συνεδρίαση περαιωμένη. Λογάριαζε όμως χωρίς την Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε ενστάσεις ως προς τα της προανακριτικής που θα συσταθεί. "Είναι κατόπιν συμφωνίας αυτά τα πράγματα" ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης τονίζοντας ότι έχει παρασχεθεί η εξουσιοδότηση. Ωστόσο, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου συνέχιζε να έχει αντιρρήσεις, έχασε την ψυχραιμία του λέγοντας "παρεσχέθη η εξουσιοδότηση εκτός από την κ. Κωνσταντοπούλου, τι να κάνουμε τώρα"... "Λύεται η συνεδρίαση"... ανέφερε επιτέλους χτυπώντας το καμπανάκι. Να σημειωθεί ότι παρά τις συστάσεις Μαρκογιαννάκη για "ευπρέπεια" στο λόγο εκ μέρους των βουλευτών από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι βαριές εκφράσεις περί "δοσιλόγων", "προδοτών", "συμμοριών", "μαφίας", "κλεπτοκρατών", "συκοφαντών" κ.α."
Έβγαλε το άχτι του
Στα μετά της συζήτησης ευτράπελα ανήκει και το παρακάτω: "Το άχτι του" έβγαλε όπως ομολόγησε σε τοπικό σταθμό των Τρικάλων ο βουλευτής Μιχάλης Ταμήλος ψηφίζοντας -αν και δεν ήταν αυτή η πρόταση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αλλά της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων- υπέρ της παραπομπής του Γιώργου Παπανδρέου. "Έβγαλα το άχτι μου, γιατί δυο χρόνια τώρα, όπου πάω και όπου σταθώ, στη πόλη, στα χωριά, όλοι μου ζητούσαν να παραπεμφθεί ο Παπανδρέου, ο οποίος οδήγησε τη χώρα μας σ’ αυτό το χάλι" ανέφερε. Σημειώνεται ότι στην κάλπη του κ. Παπανδρέου βρέθηκαν 80 ψηφοδέλτια ενώ οι βουλευτές των Ανεξάρτητων και της Χ.Α. είναι 37.