Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχονται lockdown με βάση τα εμβόλια – Θα κλείνουν τα «μεικτά» μαγαζιά

katastimata-leoforos-nikis

«Δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία»

Βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του σχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας σε σχέση με τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους. Ειδικότερα, μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες, έχουν ανακοινωθεί τα κίνητρα των 150 ευρώ σε νέους 18-25 ετών για να εμβολιαστούν, ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε «αμιγείς» και «μεικτές», καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων σε νησιά δίχως μοριακό ή ράπιντ τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σημειώνεται πως ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, με ανάρτησή του στο facebook ξεκαθάριζε πως δεν πρόκειται να ξαναδούμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα από Σεπτέμβριο, αλλά μόνο «τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα», όπως επίσης ότι δεν θα υπάρξει ξανά οικονομική στήριξη, όπως συνέβη έως σήμερα. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια» και «τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη». Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προπανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει. 

Το μοντέλο για lockdown στις μεικτές επιχειρήσεις

Έτσι όπως αναφέρει η «Καθημερινή»: Πρακτικά αυτό σημαίνει πως την προσεχή περίοδο σε περίπτωση που υπάρξει ένα τέταρτο κύμα κορωνοϊού, τότε θα επιβάλλονται μέτρα με βάση τον εμβολιασμό. Παλαιότερη σκέψη έλεγε πως μπορεί να επιβληθούν τοπικά lockdown ανάλογα με το ποσοστό εμβολιασμού. Εάν δηλαδή κάποιος νομός είναι πολύ χαμηλά σε ποσοστό εμβολιασμού να «κλείνει». Το μοντέλο δεν προκρίνεται, καθώς και πάλι θα τιμωρεί οριζόντια και τους εμβολιασμένους ενός νομού, όσοι κι αν είναι αυτοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» το μοντέλο που προκρίνεται είναι εάν σημειωθεί έξαρση του ιού να υπάρξει lockdown στις λεγόμενες «μεικτές» επιχειρήσεις, δηλαδή σε αυτές που μέχρι τότε θα έχουν επιλέξει να δέχονται και εμβολιασμένους και μη. Αλλωστε, βάσει των όσων είπε χθες ο κ. Σκέρτσος «μόλις το 0,28% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει από κορωνοϊό», άρα όλα τα δεδομένα δείχνουν πως μεταξύ εμβολιασμένων ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μικρός. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα αφορούν περιορισμούς μη εμβολιασμένων και όχι όσων έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο.

Μια πρώτη γεύση για τα λεγόμενα προνόμια των εμβολιασμένων έχουμε πάρει ήδη. Εκτός από τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων σε «αμιγείς», δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους, και «μεικτές», η χθεσινή εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για μετακίνηση σε νησί με την επίδειξη αρνητικού τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ενδεικτική. Το μήνυμα είναι σαφές: οι εμβολιασμένοι γυρνούν στην κανονικότητα, οι μη εμβολιασμένοι όχι. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δράμα, όπου βρέθηκε χθες για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, έστειλε εκ νέου μήνυμα στους πολίτες να εμβολιαστούν. Σε συνομιλίες που είχε κατά τη διάρκεια περιπάτου στον πεζόδρομο της πόλης μίλησε με πολλούς, τους ευχήθηκε χρόνια πολλά και τους παρότρυνε με έμφαση «να εμβολιαστείτε όλοι».

Πελώνη: Μέτρα όσο κρατάει η πανδημία

Αναφερόμενη στα περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989», είπε ότι η κυβέρνηση δεν διχάζει και δεν αποκλείει κανέναν υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου».

«Περιοριστικά μέτρα, αυστηρά, δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο έχουμε πανδημία» υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

Για τα μέτρα που θα ισχύσουν για τις μετακινήσεις στα νησιά από την Δευτέρα είπε ότι όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, θα μπορεί να ταξιδέψει με αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να έχει rapid test στα χέρια του για να μετακινηθεί, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά σημεία σε όλη τη χώρα που ο ΕΟΔΥ διενεργεί δωρεάν rapid τεστ. «Μπορεί κανείς να βρει το πρόγραμμα και στο travel.gov.gr. Είναι εύκολη η πρόσβαση και δωρεάν» είπε.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η μόνη ασπίδα απέναντι στον ιό είναι ο εμβολιασμός και ότι από τη στιγμή που υπάρχει αυτό το όπλο στα χέρια μας, δεν έχουμε καμία δικαιολογία να μην το χρησιμοποιήσουμε.

«Το lockdown, τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λύση. Απευχόμαστε όλοι, τις εξάρσεις. Αν υπάρξουν, όμως, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα. Οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους» τόνισε, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά περιστατικών νόσησης με εμβολιασμό, είναι ελάχιστα, είναι 0,3%.

«Επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία ότι στις εντατικές μονάδες και γενικότερα στα νοσοκομεία η πλειονότητα όσων συμπολιτών μας νοσηλεύονται με Covid-19, είναι ανεμβολίαστοι. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολίων» σημείωσε.

Επίσης υπογράμμισε ότι η επιχείρηση «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, οργανώθηκε και εξελίσσεται με υποδειγματικό τρόπο χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον πολίτη. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε πλήρως εμβολιασμένους περίπου στο 44% του ενήλικου πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό θα είναι παραπάνω στο τέλος Ιουλίου. Όσο νωρίτερα καταφέρουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την πανδημία» είπε.

Τέλος μιλώντας για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας αφού υπογράμμισε ότι ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν είπε «όμως δεν υπάρχει μια δεξαμενή, από την οποία μπορεί συνέχεια να βγαίνουν χρήματα και με κάποιο μαγικό τρόπο να ξαναγεμίζει».

«Είμαστε στραμμένοι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και αποτελέσματα του αναμενόμενου» πρόσθεσε η κ. Πελώνη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί