Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Έμφραγμα» στην Υγεία από την κλιμάκωση των απεργιών

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι γιατροί του ΙΚΑ, έως και την επόμενη Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας και Πειραιά, τριήμερη πανελλαδική απεργία -μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου- Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία (χθες και σήμερα). Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα το υγειονομικό προσωπικό του ΙΚΑ.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των ιατρικών συλλόγων, που δόθηκε στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη, ήταν παρών και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος μίλησε για κοινό αγώνα γιατρών-φαρμακοποιών. Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου και διάλογο από μηδενική βάση, ενώ καταγγέλλουν τον υπουργό πως με «προχειρότητα και αυτοσχεδιασμούς της στιγμής επιχειρεί να στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κάμψει την αντίσταση του συνόλου των γιατρών και ειδικότερα των γιατρών του ΙΚΑ».

«Δεν θα αποσύρουμε ένα σχέδιο νόμου που φέρνει το γιατρό κοντύτερα στον πολίτη», απαντά ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Με κοινή απόφαση υπουργών Υγείας και Εργασίας οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν από Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, να απευθύνονται, μέσω των γραφείων του ΙΚΑ, στους 12.500 γιατρούς του Ταμείου των Δημοσίων (ΟΠΑΔ) και στους 4.500 γιατρούς του Οργανισμού Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών καθώς και στα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους γιατρούς του ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Την αντίθεσή της στη στάση που κρατούν οι γιατροί εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ.

Οι Διευθυντές του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν «θέατρο του παραλόγου» τα γεγονότα στο υπουργείο Υγείας τα τελευταία 24ωρα και προσθέτουν ότι «για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Επισημαίνουν, στην επιστολή τους, ότι η θεσμοθέτηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας υπάρχει ως αίτημα από πολλά χρόνια, και ως κατεύθυνση απ’ όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αφού εξασφαλίζει τον απαραίτητο διαχωρισμό της ζήτησης από την παραγωγή των υπηρεσιών, που με τη σειρά του βελτιώνει την ποιότητα, αφού εξοικονομεί πόρους. «Είναι γνωστό ότι σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία δαπανούν πάνω από 10 δισ. ευρώ για μη ελεγχόμενες και μη αξιολογούμενες υπηρεσίες και οι πολίτες - ασφαλισμένοι δεν εξασφαλίζουν τις αναγκαίες γι' αυτούς υπηρεσίες. Η αντίδραση των διάφορων συντεχνιών σε μια τέτοιας μορφής θεσμοθέτηση δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του συστήματος και συντηρεί ένα σύστημα καταδικασμένο στην ανεπάρκειά του».

Απεργιακό φαρμακοποιών

«Ρολά» κατεβάζουν σήμερα και τη Δευτέρα τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στην Αθήνα, τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν εκ νέου τα συνδικαλιστικά όργανα των φαρμακοποιών προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το κοινό θα εξυπηρετείται από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

«Παραπληγικοί» οι γιατροί στη Λέσβο για ένα επίδομα

Αίσθηση έχει προκαλέσει η καταγγελία γιατρών για τους περίπου 30 επιμελητές και αγροτικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας της Λέσβου, οι οποίοι προκειμένου να πάρουν πίσω χρήματα που τους είχαν παρακρατηθεί, χαρακτηρίσθηκαν μισθολογικά, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, «παραπληγικοί». Η όλη υπόθεση, που μάλλον δεν εστιάζεται στη Λέσβο και έχει αναφορά σε όλη την άλλη Ελλάδα, ξεκίνησε το 2008 όταν το υπουργείο Υγείας χορήγησε σε όλους τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας της χώρας ποσό 35 ευρώ το μήνα αντί επιδόματος τροφής στη διάρκεια των εφημεριών τους. Όμως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έκρινε ότι το επίδομα δεν έπρεπε να δίνεται. Ακολούθησε απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ οι γιατροί επέστρεψαν τα χρήματα που είχαν λάβει με τη μορφή μηνιαίας παρακράτησης από τη μισθοδοσία τους. Με νόμο, του περασμένου Ιουλίου, αποφασίστηκε, τελικά, ότι οι γιατροί έπρεπε να παίρνουν το επίδομα, τα δε χρήματα που τους είχαν παρακρατηθεί θα τους επιστρέφονταν. Όμως, τα χρήματα δεν μπορούσαν να επιστραφούν με την μορφή οιοδήποτε επιδόματος, αφού θα έπρεπε να ξαναφορολογηθούν. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, «με προτροπή της κεντρικής διοίκησης» το ποσό εντάχθηκε σε κωδικό που δεν φορολογείται κι αυτός δεν είναι άλλος από το «επίδομα παραπληγίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ