Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου ζητούν Μητσοτάκης και Ντράγκι

Κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη και εν όψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι στο Παλάτσο Κίτζι στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, το οποίο, διήρκεσε δύο ώρες και πραγματοποιήθηκε ενόψει της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου), οι δύο ηγέτες εξέτασαν τις πανευρωπαϊκές προκλήσεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικά όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και τον επισιτιστικό εφοδιασμό, και τόνισαν την ανάγκη εφαρμογής λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ντράγκι ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των συνεπειών του πολέμου με αιχμή τις τιμές της ενέργειας και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε επίσης η εισήγηση της ευρωπαϊκής επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας. Επισήμανε παράλληλα την ανάγκη να σταλεί ένα καθαρό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή προοπτική και την στήριξη των Δυτικών Βαλκανίων, επαναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία για αναζωογόνηση της διαδικασίας που είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, όπου πρότεινε την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2033.

Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική επιθετικότητα. Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Μάριο Ντράγκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέτασαν τρόπους επανεκκίνησης της Πολιτικής Διαδικασίας και κάλεσαν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν τη χρήση βίας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε επίσης ευρύτερη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, επισημάνθηκε η συμμετοχή των δύο χωρών σε περιφερειακά σχήματα όπως το MED9 και πρωτοβουλίες όπως η ενεργειακή σύνοδος του Νότου, και συμφωνήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο περαιτέρω εμβάθυνσης της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί. «Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη. Αρκεί να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το "πράσινο φως" από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων ξεκινά στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ