Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βίντεο ντοκουμέντο: Η τουρκική ακτοφυλακή απωθεί βίαια λέμβο με μετανάστες

Το βίντεο τραβήχτηκε από πρόσφυγα, ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές αρχές και αναρτήθηκε στα social media από το Νότη Μηταράκη

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε βίντεο ντοκουμέντο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στο οποίο φαίνεται η τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες στην Ελλάδα.

Το βίντεο κοινοποίησε στο Twitter ο κ. Μηταράκης, ο οποίος σημειώνει πως στο απόσπασμα απεικονίζεται η τουρκική ακτοφυλακή να σπρώχνει (push forward) μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Μηταράκης αυτό αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

Το βίντεο τραβήχτηκε από πρόσφυγα, ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές αρχές. «Πρόκειται για περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα στο Αιγαίο, και όπως φαίνεται στο βίντεο η βάρκα είναι γεμάτη από μετανάστες οι οποίοι φωνάζουν απεγνωσμένα κατά την διάρκεια των βίαιων πρακτικών των Τούρκων.

Νωρίτερα, σκληρή απάντηση δίνουν πηγές του υΥπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη νέα επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγές του υπουργείου, αναφέρουν μεταξύ άλλων, ότι η Άγκυρα προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της «για να μπορέσει και πάλι πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα».

Χαρακτηριστικά τονίζουν: «Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα. Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορα της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Βούλτεψη για ασυνόδευτα ανήλικα: Προκαλεί οργή η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα,  η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας σε ανακοίνωση του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού σχετικά με καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, σημειώνει ότι «η συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παριστάνει τον προστάτη των φτωχών και των αδυνάμων αποτελεί την επιτομή της υποκρισίας. Στην περίπτωση του προσφυγικού (βλέπε αίσχος Ειδομένης), αποτελεί θράσος. Και στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων προκαλεί οργή».

Στην ανακοίνωσή της η κ. Βούλτεψη επισημαίνει, ακόμα ότι «σήμερα, δια του αρμόδιου τομεάρχη του κ. Ψυχογιού, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να παριστάνει ότι η κυβέρνηση χρειάζεται την παρέμβασή του προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα χρηματοδότησης των δομών όπου φιλοξενούνται τα ασυνόδευτα ανήλικα. Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε αφήσει χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα εκτεθειμένα σε κάθε λογής κινδύνους στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας και στα κελιά αστυνομικών τμημάτων. Παιδιά τα οποία εντοπίστηκαν και διασώθηκαν μετά την δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων είναι γνωστές σε όλους τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι ήδη εξοφλούνται και οι οποίοι γνωρίζουν επίσης ότι τα δύο τελευταία χρόνια η κάλυψη των αναγκών προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς δεν έχει έλθει ακόμη η χρηματοδότηση από την ΕΕ.  Υπενθυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν παρέλθει οι εποχές που η ΕΕ έριχνε χρήματα από το ελικόπτερο με την μορφή της έκτακτης βοήθειας , αλλά παρ’ όλα αυτά τα παιδιά συνέχιζαν να βρίσκονται στον δρόμο σε επισφαλείς και απάνθρωπες συνθήκες. Υπενθυμίζω επίσης ότι με τα χρήματα της έκτακτης βοήθειας δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή οι ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες αντί να αφοσιώνονται στο εθελοντικό τους έργο, φροντίζουν συνεχώς να καταγγέλλουν την Ελλάδα, εκθέτοντας την πατρίδα μας στο εξωτερικό».

Σημειώνεται ότι στη δήλωση που προηγήθηκε ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός χαρακτήριζε τη δέσμευση της υφυπουργού ότι εντός του Οκτωβρίου θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις του υπουργείου προς τους φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων «το ελάχιστο βήμα για την αποκατάσταση των επί μήνες απλήρωτων εργαζόμενων και των λοιπών υποχρεώσεων, αλλά και της καθημερινής διαβίωσης των ασυνόδευτων στις δομές που η κυβέρνηση αρέσκεται να στηρίζει επικοινωνιακά και όχι στο πεδίο». Τέλος, ανέφερε ότι «το ευκταίο θα ήταν να μην απαιτείται η παρέμβαση της αντιπολίτευσης».

Πηγή: ant1news

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ