Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η ώρα του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Ποια μέτρα αναμένεται να εξαγγείλει

Νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία

Στην Πολιτική Προστασία και την ανασυγκρότηση των κρατικών δομών αναμένεται να πέσει το βάρος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απόψε το βράδυ, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στο επίκεντρο και όλο το πλέγμα των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, που προωθεί η κυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, όπως η δικαιοσύνη.

Οι καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας στη Θεσσαλία -αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές στον Έβρο που προηγήθηκαν- έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα και τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, η πολιτική προστασία βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο και ο πρωθυπουργός αύριο από το Βελλίδειο αναμένεται να περιγράψει:

Νέο πλαίσιο για την Πολιτική Προστασία

  • Ένα νέο πλαίσιο με δομικές αλλαγές (για τις νέες προκλήσεις και τις αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης): Νέο εθνικό σχέδιο κινδύνων & καταστροφών, εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, ενίσχυση σε μέσα, αναβάθμιση 112, εκσυγχρονισμός δικτύου μετεωρολογικών σταθμών κ.ο.κ.
  • Επί τάπητος είναι και το σενάριο για ενεργότερη εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων, όταν αυτό απαιτείται (με τις πληροφορίες να μιλούν για «πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες επιχειρησιακά» όσον αφορά σε θέματα διάσωσης & κρίσιμα θέματα πολιτικής προστασίας). Διευκρινίζεται εδώ ότι, φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναλάβει ο στρατός. Μένει να δούμε εάν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί και πώς αποκωδικοποιείται. Γιατί προφανώς -σε μία τέτοια περίπτωση- θα απαιτηθούν κινήσεις σε μέσα και προσωπικό.
  • Η ενίσχυση με πρόσθετους πόρους είναι δεδομένη και έχει ήδη ανακοινωθεί (τόσο για το πρόγραμμα «Αιγίς», όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια).
  • Σχεδιάζεται ωστόσο η επιτάχυνση του προγράμματος «Αιγίς» (απορροφητικότητα).
  • Ενώ σχετικά με το λεγόμενο «πράσινο τέλος», που θα κατευθύνεται στο αποθεματικό του κράτους για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, παραμένει στο τραπέζι ως ενδεχόμενο και οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για ένα «ειδικό τέλος» που όμως δεν θα έχει οριζόντια χαρακτηριστικά. Μένει να δούμε πώς θα εξειδικευτεί από τον πρωθυπουργό (εάν θα έχει υποχρεωτικότητα και εάν θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα ή π.χ. σε επιχειρήσεις με συγκεκριμένους τζίρους).
  • Ενδιαφέρον έχει και η εμπλοκή της Αυτοδιοίκησης (θα απαιτηθεί ωστόσο συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση). Είναι πάντως δεδομένο ότι πλέον θα μιλάμε για συγκεκριμένους δείκτες παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (επιβράβευση ή «πέναλτι»).

Όλα αυτά γράφονται και ξαναγράφονται μέχρι και την τελευταία στιγμή και αναμένεται να κλειδώσουν τις επόμενες ώρες.

Βέβαιο ωστόσο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση και σε αυτό που αποκαλούν στην κυβέρνηση «μεταρρυθμιστικό καλάθι». Στον εκσυγχρονισμό δηλαδή κρίσιμων -για τη λειτουργία του κράτους- δομών.

Και εδώ στην προμετωπίδα αυτών των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να βρεθούν οι παρεμβάσεις σε: Υγεία – Παιδεία – Δικαιοσύνη.

ΔΕΘ

Η οικονομία αναμένεται ότι θα καταλάβει δεσπόζουσα θέση και στην φετινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ενώ οι καταστροφές στην Θεσσαλία θα αφήσουν έντονο αποτύπωμα. Μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα και μεταρρυθμίσεις αναμένεται επίσης να συμπεριληφθούν στην ομιλία.

Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Διασύνδεση POS / ταμειακών μηχανών

Ηλεκτρονικά τιμολόγια παντού

Κίνητρα για πληρωμές με κάρτα

Αποκατάσταση φυσικών καταστροφών

Τέλος υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού

Ασφάλιση ακινήτων / επιχειρήσεων

Αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέτρα κατά της αισχροκέρδειας

Μόνιμες αυξήσεις εισοδημάτων

Στήριξη ευάλωτων

Αύξηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ενίσχυση σε συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση

Κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος

Δημοσιονομική σταθερότητα

Πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2023, 2% το 2024

Μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ

Πηγή: ertnews

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργιάδης: Συναντήθηκε με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική κάνναβη
«Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιο πόνο μπορούν να επιστρέφουν στη καθημερινότητα τους με αξιοπρέπεια»
Γεωργιάδης: Συναντήθηκε με την πρώτη ασθενή που της συνταγογραφήθηκε φαρμακευτική κάνναβη
Τέμπη: Πρόσβαση στη δικογραφία του ανακριτή Λάρισας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κόκκαλης ζήτησε την πρόσβαση όλων των μελών της εξεταστικής επιτροπής στην δικογραφία των Τεμπών
Τέμπη: Πρόσβαση στη δικογραφία του ανακριτή Λάρισας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ