Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φόβος για μόλυνση από τις πλημμύρες μέχρι Θερμαϊκό - Χαλκιδική

Να αποφεύγουμε το κολύμπι σε περιοχές που είναι πιθανό ότι έχουν ρυπανθεί, συνιστά ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρολογλου

 *Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Ακόμη μετρούν τις πληγές τους οι πολίτες της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Κι αν η στάθμη των υδάτων στον Πηνείο και στα ρέματα δεν έχει έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα, το περιεχόμενό τους μοιραία θα καταλήξει στην θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

«Τις προηγούμενες μέρες αντικρίσαμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο. Προσωπικά δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο», αναφέρει ο Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, πρώην καθηγητής θαλάσσιας Βιολογίας του ΑΠΘ, που συνταξιοδοτήθηκε φέτος. Όπως εξήγησε στο «ΤyposThes»: «Οι πλημμύρες αυτές ήταν πρωτόγνωρες. Και δυστυχώς ενέχουν κινδύνους ακόμη και στο θαλάσσιο περιβάλλον. Μην ξεχνάτε ότι η μεγαλύτερη χωματερή του κόσμου είναι οι θάλασσες».

Ο κόπρος του Αυγείου κατέληξε… στον Θερμαϊκό

Ο κ. Χιντήρογλου σημείωσε πως «τα νερά που εκβάλλουν από τον Πηνειό είναι ιδιαίτερα μολυσμένα. Σκεφτείτε πως έχουν νερά από οχετούς, βόθρους, έχουν έρθει σε επαφή με στάβλους, φυτοφάρμακα, λιπάσματα, και θα καταλήξουν στη θάλασσα. Δεν μπορεί να απομονώσει κανείς τα βλαβερά υλικά πριν φτάσουν στη θάλασσα. Θα έλεγα πως ο κόπρος του Αυγείου κατέληξε στον Θερμαϊκό κόλπο. Σύμφωνα με την μυθολογία ο Ηρακλής σε έναν από τους άθλους του καθάρισε τους στάβλους του Αυγεία, από την κοπριά που είχε μαζευτεί εκεί από τριάντα χρόνια, που είχαν να καθαριστούν οι στάβλοι. Το πέτυχε στρέφοντας τα νερά του Πηνειού και του Αλφειού προς τους στάβλους, κι αυτά παρέσυραν την κοπριά.

Επιστρέφοντας στην δική μας περίπτωση, όλα τα ρυπογόνα υλικά θα πάνε στη θάλασσα. Ευτυχώς τα θαλάσσια ρεύματα θα μεταφέρουν τα λύματα ανοιχτά στο Αιγαίο και εκεί θα υπάρχει αποδόμηση των μολυσματικών δράσεων. Αυτό θέλει όμως χρόνο. Ανάλογα και με καιρικές συνθήκες μιλάμε για τουλάχιστον 15 μέρες, με δεδομένο πως θα τελειώσει και η απορροή των υδάτων από τα ρέματα. Όμως πρέπει άμεσα να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια μελέτες που θα πάρουν δείγματα νερού και ιζημάτων. Με αυτές θα γίνουν μετρήσεις για να διαπιστωθεί η σταδιακή μείωση των ρυπογόνων υλικών στον πυθμένα. Η πολιτεία θα πρέπει να κάνει ομάδα παρακολούθησης για τον Θερμαϊκό κόλπο.

Επίσης αρκετές περιοχές στην Χαλκιδική και φυσικά στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν κίνδυνο επειδή έχουν μεταφερθεί μολυσματικά υγρά. Προσοχή χρειάζεται ειδικά σε περιοχές λουόμενων. Εκεί πρέπει να γίνει πιο εμπεριστατωμένη μελέτη από επιστήμονες που κάνουν μετρήσεις για τις Γαλάζιες Σημαίες. Προσωπικά δεν θα έκανα μπάνιο σε ακτές της Λάρισα ούτε αυτές που βρίσκονται στον Θερμαϊκό και στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής. Είναι περιοχές που έχουν δεχθεί λύματα από τον Πηνειό».

Στην τοπική πανίδα πρόβλημα στα ψάρια

larisa_plimmyres_ethniki_odos.jpeg

Αναφορικά με τα ψάρια ο κ. Χιντήρογλου σχολίασε πως «θα επηρεαστούν στα λιμνιαία συστήματα. Στα θαλάσσια όμως δεν υπάρχει κίνδυνος καθώς όταν δουν μια περίεργη συνθήκη τα ψάρια φεύγουν. Οπότε πρόβλημα θα υπάρξει για την τοπική χλωρίδα και πανίδα».

Ερωτηθείς σχετικά με τα φερτά υλικά που υπάρχουν μέσα στη θάλασσα τόνισε πως θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε δεύτερη δράση. «Αυτή την στιγμή έχουν παρασυρθεί από τα ρέματα ρυπογόνα υλικά όπως βαρέλια, πλαστικά, αυτοκίνητα κλπ. Ο θαλάσσιος βυθός πρέπει να καθαρίσει. Πρέπει να μπει ένας προγραμματισμός σε έναν χρονικό ορίζοντα πχ μέχρι το Μάιο να καθαριστούν όλα αυτά ώστε να προλάβουμε το επόμενο καλοκαίρι. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αντιαισθητικό κομμάτι του να δεις πχ ένα πλαστικό στην παραλία που πας για μπάνιο, αλλά και στο κομμάτι της εστίας μόλυνσης», υπογράμμισε ο κ. Χιντήρογλου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρουλάκης – Επίσκεψη στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό (ΦΩΤΟ)
Συνοδευόμενος από την Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, Αθανάσιο Γλαβίνα
Στη Θεσσαλονίκη ο Ανδρουλάκης – Επίσκεψη στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό (ΦΩΤΟ)