Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΑ στις ΗΠΑ «με το βλέμμα» στα F-35

Συζήτησε λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των πιλότων και των τεχνικών

Επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Η περιοδεία του Αρχηγού ΓΕΑ ξεκίνησε από το Τέξας και το Αρκανσο, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στα slots παραγωγής των ελληνικών F-35 και να συζητήσει λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των πιλότων και των τεχνικών. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός ΓΕΑ διαπίστωσε ότι όλα κινούνται βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος για το πρόγραμμα των F-35, το οποίο προβλέπει ότι τα πρώτα τέσσερα μαχητικά θα περάσουν στην κυριότητα της Ελλάδας το 2028 και τα επόμενα τέσσερα εντός του 2029. Τα συγκεκριμένα οχτώ αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα το 2030. Στο διάστημα που θα προηγηθεί, θα μεσολαβήσει η εκπαίδευση των περίπου 70 Ελλήνων πιλότων και τεχνικών που θα μετακομίσουν στην πολιτεία ‘Αρκανσο για σχεδόν ένα χρόνο. 

Ο Αρχηγός ΓΕΑ υπογράμμισε ότι η χώρα μας επωφελείται από το γεγονός ότι θα παραλάβει τα μαχητικά στις εν λόγω ημερομηνίες, καθώς θα έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα που είχαν κατά καιρούς προκύψει στις προηγούμενες εκδοχές του μαχητικού. 

Συνάντηση με τον Αμερικανό Αρχηγό ΓΕΑ

Στο σκέλος της περιοδείας που αφορούσε την Ουάσιγκτον, ο κ. Γρηγοριάδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογο του Ντέιβιντ Αλβιν, καθώς και με τον υπηρεσιακό γραμματέα Διεθνών Υποθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας (SAF/IA) και τον εκπρόσωπο του γραφείου Κοινού Προγράμματος (JPO) των F-35.

Η συνάντηση με τον Ντέιβιντ Αλβιν πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα, με τον Αρχηγό ΓΕΑ να παρουσιάζει τις δυνατότητες που θα έχει ο ελληνικός στόλος το 2030, δράττοντας την ευκαιρία να υπενθυμίσει εκ του σύνεγγυς, την αποδέσμευση κάποιων σύγχρονων όπλων που έχει αιτηθεί η Ελλάδα. 

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην αμερικανική UAV βάση στη Λάρισα. Σε αυτό το σημείο, εξέφρασε τη πρόθεση των ΗΠΑ για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα. μέσω της παροχής εκπαίδευσης προς τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας και την ενίσχυση της τεχνικής και επιχειρησιακής υποστήριξης που λαμβάνει η χώρα μας. 

Επίσης, ο Ντέιβιντ Αλβιν φάνηκε να είναι ενήμερος για τις καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, και τις αραβικές χώρες, καθώς και για την περιπολία του εναέριου χώρου της Αλβανίας, του Μαυροβούνιου και της Βόρειας Μακεδονίας που έχει επωμιστεί η χώρα μας.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αρχηγός ΓΕΑ αναφέρθηκε στην συνέχιση του casus belli, το οποίο δημιουργεί την ανάγκη για μια δύναμη αποτροπής. Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια επιθετική δύναμη αλλά ένας πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Μόνο με επίσημη συνοδεία οι δημοσιογράφοι στο Πεντάγωνο
Τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ αμέσως, απαγορεύουν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του Υπουργείου Άμυνας
ΗΠΑ: Μόνο με επίσημη συνοδεία οι δημοσιογράφοι στο Πεντάγωνο
Οι επενδύσεις για 6 νέα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη: Κατασκευές, σχέδια και αφίξεις
Πέντε διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες διατηρούν παρουσία στην πόλη με 6 συνολικά brands, όλα στην κατηγορία των πέντε αστέρων, ενώ στην πόλη...
Οι επενδύσεις για 6 νέα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη: Κατασκευές, σχέδια και αφίξεις
Σε φυλακή του Ντουμπάι 21χρονη Βρετανίδα - «Στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή»
«Είναι αθώα, γιατί έκαναν όλες τις εξετάσεις και δεν υπήρχε τίποτα στον οργανισμό της» τόνισε η γιαγιά της 21χρονης
Σε φυλακή του Ντουμπάι 21χρονη Βρετανίδα - «Στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή»
Οχτώ εκατομμύρια Σύροι διώκονταν επί Άσαντ
Μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου και την καταστολή, αναρίθμητοι Σύροι βρέθηκαν παγιδευμένοι στα δίκτυα των διαβόητων υπηρεσιών ασφαλείας
Οχτώ εκατομμύρια Σύροι διώκονταν επί Άσαντ