Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κυβερνητικό μήνυμα στους δήμους να μπουν σε πορεία εξυγίανσης

Σαφή και καθαρή εικόνα για τα οικονομικά των δήμων απέκτησε για πρώτη φορά η κυβέρνηση μετά τη συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων στην Κεντρική Βάση Δεδομένων που δημιούργησε γι’ αυτό τον σκοπό το υπουργείο Εσωτερικών και η οποία σύντομα θα λειτουργεί μάλιστα σε «πραγματικό χρόνο». «Σήμερα η Ελλάδα γνωρίζει την Ελλάδα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων του προγράμματος. «Έπρεπε να σταματήσει το σκοτάδι γύρω από τα οικονομικά της γενικής κυβέρνησης». Από τα στοιχεία τα οποία οι ίδιοι οι δήμαρχοι προσκόμισαν προκύπτει ότι το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων – συμπεριλαμβανομένων και των τοκοχρεωλυσίων από την εξυπηρέτηση των δανείων – ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ. Κατά 160 εκατ. ευρώ θα ήταν αυξημένες οι δαπάνες αν ο υπολογισμός πραγματοποιούταν με βάση τους 1.034 καποδιστριακούς δήμους, γεγονός που σημαίνει ότι προκύπτει σημαντικό όφελος από τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

Στα 3,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού (2,1 δισ. ευρώ), οι αμοιβές των αιρετών (130 εκατ. ευρώ), οι παροχές τρίτων (ενοίκια, τηλεπικοινωνίες, ρεύμα, συντήρηση εξοπλισμού – 320 εκατ. ευρώ), οι δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων (καύσιμα, υλικά γραφείου κ.ά. – 120 εκατ. ευρώ), οι υποχρεωτικές μεταβιβάσεις σε ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις (600 εκατ. ευρώ) κ.λπ.

Την ίδια στιγμή το σύνολο των σταθερών εσόδων των δήμων ανέρχεται σε 4,01 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι πρόσοδοι από ακίνητη περιουσία (70 εκατ. ευρώ), τα έσοδα από την κινητή περιουσία (15 εκατ. ευρώ) , έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα (1,1δισ. ευρώ), τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες (2,1 δισ. ευρώ) κ.λπ. Στα έσοδα μάλιστα δεν έχουν υπολογιστεί τα ποσά που διοχετευθούν για τη χρηματοδότηση έργων και προέρχονται από τη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» και το Κοινωνικό Ταμείο Στήριξης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την απογραφή των οικονομικών των δήμων, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα αποσταλούν, εκτός των άλλων, και στους αρχηγούς των κομμάτων και θα κατατεθούν στη Βουλή. «Ήρθε η ώρα να τελειώσει ο αυτοδιοικητικός λαϊκισμός», επισήμανε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει θέμα υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ. «Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δήμοι που είναι στο... κόκκινο, που έχουν οικονομικά προβλήματα» κατέληξε. Γι' αυτούς θα υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης που θα περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση των χρεών τους χωρίς κούρεμα». Τόσο ο κ. Ραγκούσης όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησαν σαφές ότι θα υπάρξει τροποποίηση των πηγών χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο να υπάρξει σταθεροποίηση των εσόδων της. Τα έσοδα των δήμων, με άλλα λόγια, δεν θα εξαρτώνται από την πορεία των εσόδων του κράτους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής, έχουν ήδη καταργηθεί ή συγχωνευθεί περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις. Το 2010 από τα προϋπολογισθέντα έσοδα από το κράτος 2,9 δισ. ευρώ, οι ΟΤΑ έλαβαν 2 δισ. ευρώ, εξοικονομώντας 900 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «τεράστια κατάκτηση» το γεγονός ότι γνωρίζουμε τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης με λεπτομέρειες. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ σε συστημικό επίπεδο και κατέληξε: «Έχει φθάσει η ώρα να δούμε συνολικά και από την αρχή πώς θα γίνεται η κατανομή των πόρων στους ΟΤΑ. Οι πόροι θα πρέπει να σταθεροποιηθούν πάνω στη βάση των πραγματικών δαπανών».  

ΚΕΔΚΕ: «Δραματική» η σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων

Η ΚΕΔΚΕ χαρακτηρίζει τη σημερινή οικονομική κατάσταση των δήμων «δραματική». Όπως υποστηρίζει οι δήμοι δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα το ύψος των επιχορηγήσεων που θα λάβουν το 2011 τόσο για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών όσο και για την κάλυψη δαπανών που αφορούν σε πληρωμή προμηθευτών ή ακόμη και για τον προγραμματισμό έργων, δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σημειωτέον ότι και για το 2010 οι δήμοι δεν εισέπραξαν δύο δόσεις ΣΑΤΑ 200 εκατ. ευρώ, που προορίζονταν για αναπτυξιακούς και επενδυτικούς σκοπούς. Όπως αναφέρουν την κατάσταση περιπλέκει και το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει κανένα φως για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ», ύψους 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτούσε αναπτυξιακά έργα των δήμων, αφού το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει υπογραφεί. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχουν μπλοκάρει και τα υπολειπόμενα έργα του «ΘΗΣΕΑ», η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να μεταφερθούν στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαλκιδική: «Αν δεν αλλάξει κάτι θα πούμε το νερό… νεράκι» - Φόβοι για λειψυδρία
Στο «κόκκινο» για την λειψυδρία ο νομός - Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση αναφέρουν δήμαρχοι της περιοχής στο «ΤyposThes»
Χαλκιδική: «Αν δεν αλλάξει κάτι θα πούμε το νερό… νεράκι» - Φόβοι για λειψυδρία