Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέσσερις αλλαγές στο ν/σ για τα ΜΜΕ ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς

Το Ποτάμι γνωστοποίησε πως θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο

Τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ενώ το Ποτάμι γνωστοποίησε πως θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. «Αποτελεί σημαντική τομή και νέα αρχή. Σας καλώ να κάνετε την υπέρβαση. Να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι έχει νόημα η ρύθμιση», τόνισε ο κ. Παππάς. «Οι πάροχοι περιεχομένου πρέπει να είναι γνωστοί με το ονοματεπώνυμό τους, να μην κρύβονται και να παρέμβει η πολιτεία», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι πρέπει «να ξεκινήσουμε μία νέα εποχή και για τα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά κυρίως για τις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με την επιχειρηματικότητα». Την θετική ψήφο που δίνει το Ποτάμι, παρά τις επιφυλάξεις του, δημοσιοποίησε όχι ο εισηγητής του Γιώργος Αμυράς, αλλά βουλευτής του κόμματος Κώστας Μπαργιώτας. «Ψηφίζουμε ναι με κρύα καρδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας αφορούν:

• θα χρειάζεται αιτιολογημένη γνώμη των αρμοδίων αρχών όταν απορρίπτουν μία αίτηση για άδεια.

• τα άτομα με αναπηρία: ορίζεται ελάχιστος αριθμός δελτίων ειδήσεων τα τρία ημερησίως.

• ελάχιστο προσωπικό περιφερειακών καναλιών: «κατανοούμε τις προτάσεις των φορέων. Ο ελάχιστος αριθμός θα αποφασίζεται με ΚΥΑ υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Επικρατείας», είπε ο κ. Παππάς

• προϊστάμενοι Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης: η τοποθέτηση των προϊσταμένων της ΓΓΕ θα αντιμετωπιστεί με Προεδρικό Διάταγμα σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Απορρίφθηκε ένσταση αντισυνταγματικότητας

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την έναρξη της συνεδρίασης του νομοσχεδίου για την αδειοδότηση των ΜΜΕ. Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι 5 άρθρα του σχεδίου νομού προσκρούουν στην συνταγματικότητα ενώ απαντώντας ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος τόνισε πως το αίτημα αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε ελλείψει πολικών επιχειρημάτων και πως το ν/σ καλύπτει αμαρτίες δεκαετιών και ρυθμίζει το τοπίο με τις αρχές της δημοκρατικής τάξης.

ΚΚΕ: Με διαδικασία fast track το Σ/Ν

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τις γνωστές διαδικασίες fast track, κατέθεσε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο της για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθώντας ταυτόχρονα ν' αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, που είναι σε εξέλιξη», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας, ότι η κυβέρνηση «πριν λίγες ημέρες ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μόλις το 30% των προαπαιτούμενων» και νέα πολυνομοσχέδια είναι στα σκαριά με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ προετοιμάζεται και η ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση».

Τρεις όρους θέτει το ΠΑΣΟΚ

Τρεις όρους θέτει προς τον Ν. Παππά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να ψηφίσει θετικά στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Όπως αναφέρει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, σε σχετική ανακοίνωσή της, οι όροι αφορούν: 1. Την προσαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου στο πλαίσιο που θέτει η αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή- το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης- ώστε να μην υφίσταται η δυνατότητα αυθαιρεσίας του υπουργού για τον καθορισμό των αδειών. 2. Την προσαρμογή των διατάξεων στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η ίδια η έκθεση του ΕΣΡ επισημαίνει. 3. Την προστασία του κύρους των ανεξάρτητων Αρχών από τη δυνατότητα αυθαίρετων παρεμβάσεων και «υπόγειας» καθοδήγησης της πολιτικής εξουσίας.

Διευκρινίσεις για το ν/σ περιμένει η Κομισιόν

Σε στενή επαφή Αθήνα και Βρυξέλλες, δηλώνει η εκπρόσωπος της Επιτροπής

Διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, περιμένει η Κομισιόν, σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση της εκπροσώπου, Αννίκα Μπράιτχαρντ. Η Ευρωπαία αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι Κομισιόν και Αθήνα βρίσκονται σε συνεχή επαφή, σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις στην εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τις τηλεοπτικές άδειες. Δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών και των αρμόδιων κοινοτικών αρχών, σχολίασε η Μπράιτχαρντ, εν συνεχεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ