Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η επιστήμη στη «σκηνή» σε stand up!

Σε μια παράσταση από τους Science Reactors, επιστήμονες που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας… και όχι μόνο

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μπορούμε να απενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Η επιστήμη μπορεί να είναι και «απολαυστική»;

Οι απαντήσεις θα δοθούν το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Μαιευτήριο (Βαλαωρίτου 19) από την Επιστημονική Ομάδα Science Reactors στην παράστασή τους με τίτλο: «Stand up science» που θα ανεβεί στο πλαίσιο του 1ου Μπουκέτου Κωμωδίας.

Τα μέλη της ομάδας είναι επιστήμονες από διαφορετικά πεδία: Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά. Όλοι τους μοιράζονται, εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό, με τρόπο κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.

Κάπως έτσι γεννήθηκαν οι παραστάσεις stand-up science. Tι είναι όμως το «Stand-up science»; Δεν είναι άλλο από παραστάσεις κατά το πρότυπο του stand-up comedy, στις οποίες συμμετέχουν επιστήμονες, που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας… και όχι μόνο!

Περισσότερα μας είπαν η Eλένη Γραμματικοπούλου που είχε την ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας και ο Δημήτρης Δούκογλου, επαγγελματίας κωμικός και παρουσιαστής της παράστασης των Science Reactors.

 

Ο Δημήτρης Δούκογλου

-Οι επιστήμονες έχουν χιούμορ;

-Ε.Γ.:Οι επιστήμονες, όπως άλλωστε ο καθένας  μας, έχουν χιούμορ σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Όμως υπάρχει πάντα ο φόβος να το εκδηλώσουν σε ένα δημόσιο χώρο/ακροατήριο. Ευτυχώς οι «αγκυλώσεις» αυτές σταδιακά τείνουν να περιοριστούν.

-Δ.Δ.: Φυσικά! Όλοι οι άνθρωποι έχουν χιούμορ! Ακόμη και οι ασφαλιστές. Απλά δεν έχουν όλοι ΚΑΛΟ χιούμορ.

-Γιατί υπάρχει η αντίληψη πως η επιστήμη είναι κάτι το σοβαρό;

-Ε.Γ:Η επιστήμη ερμηνεύει ό,τι υπάρχει γύρω μας και είναι πηγή γνώσης. Επομένως από τη φύση της είναι «σοβαρή» ή καλύτερα ας πούμε πως πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

-Δ.Δ.:Η αντίληψη αυτή υπάρχει επειδή η επιστήμη ΕΙΝΑΙ κάτι σοβαρό. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να αποτελέσει και πηγή γέλιου. Από την αρχαιότητα ακόμη, η ανθρωπότητα χρησιμοποιούσε την κωμωδία για να προσεγγίσει, να αντιμετωπίσει και να συμφιλιωθεί με σοβαρά ή και δύσκολα θέματα όπως ο θάνατος, η πολιτική και οι πεθερές.

 

-Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε την επιστήμη στη σκηνή;

-Ε.Γ:Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση,  σε διεθνές επίπεδο,  για το «άνοιγμα» της επιστήμης στο ευρύ κοινό. Βλέπουμε πως διοργανώνονται ποικίλες επιστημονικές εκδηλώσεις στοχεύοντας ακριβώς στην «Επικοινωνία της Επιστήμης» μέσα από άλλα «εργαλεία» π.χ. το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Βραδιά  του Ερευνητή», Φεστιβάλ Επιστήμης, Επιστημονικό Θέατρο, κ.λπ.  Στο πλαίσιο αυτό θελήσαμε να δώσουμε και εμείς ένα άλλο στίγμα και να επικοινωνήσουμε την επιστήμη … αλλιώς  ώστε η γνώση να γίνει αμεσότερη και να πλησιάσει το κοινό με ένα τρόπο ελκυστικό, κατανοητό, αντισυμβατικό και διασκεδαστικό.

-Δ.Δ.:Με το μυαλό μας! Η επικοινωνία της επιστήμης είναι ένας τομέας με μεγάλη ανάπτυξη αυτήν τη στιγμή, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Ο κόσμος τρέφει τεράστιο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της επιστήμης και το πώς αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά του. Ταυτόχρονα, όμως, δεν έχει χρόνο να διαβάσει επιστημονικά περιοδικά και δημοσιεύσεις. Η παράστασή μας επιτρέπει στο ελληνικό κοινό να ενημερωθεί ενώ γελάει και πίνει μπυρίτσα.

-Και πώς γεννήθηκε η ομάδα;

-Ε.Γ.:Από το 1993 ως υπεύθυνη του Προγράμματος «Επιστήμης Κοινωνία» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ήρθα σε επαφή με πολλούς και διακεκριμένους επιστήμονες και συνειδητοποίησα την ανάγκη ενός άλλου τρόπου «εξωστρέφειας» της γνώσης. Παράλληλα η αγάπη μου για το Stand up Comedy και η εμπλοκή  μου στη διοργάνωση του διεθνούς διαγωνισμού Famelab (British Council) που στοχεύει στην ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης στάθηκαν τα κύρια στοιχεία έμπνευσης για τη δημιουργία της Ομάδας των Science Reactors. H ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες και εκτός από το Stand up Science έχει στο ενεργητικό της και δύο θεατρικά έργα: το CSI Science – Έγκλημα στο Εργαστήριο και Ατομικοί διάλογοι- Από το σταφιδόψωμο στα κουαρκ σε κείμενα  της φυσικού ‘Άννας Χριστοδούλου και σε σκηνοθεσία Κώστα Βρεττού.

 

-Υπάρχει κάποιο επιστημονικό θέμα που σας δυσκόλεψε στο να το προσεγγίσετε με κωμική ματιά;

-Δ.Δ.: Κάποια θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, για τα οποία το κοινό δεν έχει σημείο αναφοράς, απαιτούν εκτενέστερη εισαγωγή και περισσότερες εξηγήσεις και χρειάζεται περισσότερη δουλειά ώστε να κρατήσεις την προσοχή του κοινού. Κανένα θέμα, όμως, δεν είναι εγγενώς δύσκολο. Γνώμη μου είναι πως μπορεί κανείς να αστειευτεί με τα πάντα, απλώς όχι με κάθε τρόπο.

-Ε.Γ: Πάντα η επιλογή και παρουσίαση των θεμάτων ενέχει δυσκολίες, μικρές ή μεγάλες. Βλέπετε είναι δύσκολο να παρουσιαστεί ένα θέμα επιστημονικό με εμβόλιμα «κωμικά» στοιχεία  χωρίς να ευτελιστεί. Κάτι μακριά και πέραν από εμάς!

 

Είσοδος: 7 ευρώ. Έναρξη μετά τις 21.00. Κρατήσεις θέσεων στο 6941490402 και εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ