Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κώστας Τσόκλης: «Θα ήθελα εγώ να τιμήσω τη Θεσσαλονίκη»

Διπλή παρουσία του εικαστικού στην πόλη μας: τιμώμενος καλλιτέχνης στην 2η Art Thessaloniki Fair και έκθεση για τα 85 χρόνια της ζωής και του έργου του στην γκαλερί Artion

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

«Δεν περίμενα τόσο ενδιαφέρον από τον Τύπο. Η Art Thessaloniki είναι μια ευκαιρία για να συλλογιστούμε τι προσδοκούμε από την τέχνη και κατά πόσο είμαστε ειλικρινείς που ασχολούμαστε με την τέχνη. Προσωπικά τρομάζω με το πόσοι πολλοί ασχολούνται με την τέχνη. Γιατί υπάρχει τόσο κοινό που έχει στραφεί σε αυτήν και τόσοι καλλιτέχνες που σπεύδουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη του κοινού. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες είμαστε κατώτεροι από τις προσδοκίες σας. Σας ζητώ συγνώμη».

Αυτά τα λόγια είπε ο Κώστας Τσόκλης το μεσημέρι της Τρίτης μιλώντας σε εκπροσώπους των ΜΜΕ για την 2η Art Thessaloniki Fair, που ξεκινά στις 23 Νοεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (περίπτερα 8, 9 και 10)  και θα διαρκέσει έως τις 26 του μηνός και στην οποία ο ίδιος μαζί με τον Wolf Vostell είναι τιμώμενοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα έργα του Wolf Vostell θα παρουσιαστούν από την συλλογή της κας Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου.

Και ο κ. Tσόκλης θα παρουσιάσει στην έκθεση μια επιλογή από τα 100 καλύτερα έργα του σε βίντεο λήψη. Επίσης, θα μιλήσει ο ίδιος για την δουλειά του, καθώς, και η διευθύντρια του Μουσείου ΤΣΟΚΛΗ, που βρίσκεται στην Τήνο, κα Χρυσάνθη Κουτσουράκη.

Ο γνωστός εικαστικός το έργο του οποίου θα προβληθεί διπλά στην πόλη μας, τόσο στην Art Thessaloniki Fair, όσο και στην γκαλερί Artion με διαφορετική έκθεση για τα 85 του χρόνια, υπήρξε λιτός και περιεκτικός στο λόγο του.

Λίγο μετά, στη συνέντευξη τύπου που έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για την έκθεση στην Artion (Μητροπόλεως 96) διάβασε ένα κείμενο που έγραψε με αφορμή την διπλή του παρουσία στην πόλη μας. Μεταξύ άλλων έλεγε: «Να μπορούσα να τιμήσω εγώ την Θεσσαλονίκη και όχι αυτή εμένα. Αισθάνομαι σαν το παιδί που το πατούν στο χέρι μη χαθεί στο πλήθος των φιλοδοξιών. Σαν ένα παιδί που του έδωσαν μια καραμέλα για να πάψει να αναζητά το σπίτι του και τη μητέρα του. Είναι ωραίο να έχεις φίλους. Είναι ωραία εδώ στη Θεσσαλονίκη, να σε ζεσταίνει η αγάπη, όταν ο χειμώνας έχει στήσει παγίδες και καραδοκεί…».

Εξήγησε πως η δεύτερη έκθεση αποτελεί μεταφορά ενός μέρους από τα 85 έργα που είχε φιλοτεχνήσει σε μια έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στα οποία θέλησε να δείξει τα συμπεράσματα στα οποία έφτασε μετά από τόσα χρόνια δουλειάς. «Ένα έργο πρέπει να είναι αριστούργημα, αλλιώς χάνεται ή στην καλύτερη περίπτωση βρίσκεται στο υπόγειο ενός μουσείου», συμπλήρωσε.

«Ήθελα να γίνω σαν τον Ντα Βίντσι»

«Μέσα από την έκθεση αυτή προτείνω εν δυνάμει αριστουργήματα», πρόσθεσε. Εξήγησε πως νεότερος ήταν πιο παρθένος στη δημιουργικότητά του. «Ήταν φυσική ανάγκη να ζωγραφίζω. Αργότερα έγινε επάγγελμα… Τα περισσότερα έργα μου είναι ψεύτικα. Σπανίως βγαίνει μια σπίθα αλήθειας και αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν δεν νιώθω καλά. Ξέρετε όταν είσαι δυστυχής βρίσκεις καταφύγιο στην τέχνη. Προσωπικά νιώθω αποτυχημένος ζωγράφος και η δόξα μου είναι πως αυτό το παραδέχομαι και το δηλώνω. Ήθελα να γίνω σαν τον Ντα Βίντσι και όχι σαν τον Μόραλη. Όλοι ξεκινούν με μεγάλα όνειρα τα οποία σιγά σιγά συρρικνώνονται», σημείωσε.

 

«Ο Τσόκλης είναι το ουσιαστικό»

«Ο Τσόκλης είναι το ουσιαστικό, τέτοιους ανθρώπους τους έχουμε ανάγκη», έλεγε λίγο νωρίτερα ο εικαστικός και δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας και αποκάλυψε πως ετοιμάζουν ένα βιβλίο με τους διαλόγους που έκαναν μαζί με τον Τσόκλη. «Κάθε φορά που βλέπω έργο του συγκινούμαι παντού και πιστεύω πως η δουλειά του πρέπει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, σε ελεύθερους χώρους», σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ενώ ο Κωνσταντίνος Μανωλάκης από τους υπεύθυνους της Atrion gallery δήλωνε περήφανος που η γκαλερί θα φιλοξενήσει αυτή την έκθεση προσθέτοντας πως τα μουσεία και οι γκαλερί, τα καλά ξενοδοχεία και η γαστρονομία μπορούν να δημιουργήσουν τουρισμό υψηλού επιπέδου σε έναν τόπο.

Για την προσωπική του γνωριμία με τον Τσόκλη από την εποχή που ο «Μύλος» ήταν ακόμη στα πρώτα του βήματα μίλησε ο κ. Νίκος Στεφανίδης λέγοντας πως η ευγένεια και το ήθος του Τσόκλη ήταν αντικείμενο συζήτησης για καιρό από το προσωπικό του Μύλου.

Εστιάζοντας στην έκθεση πρόσθεσε πως ο δημιουργός παρά τα χρόνια του «είδε τον σαρκικό έρωτα στην καλύτερη του διάσταση».

Για την 2η Art Thessaloniki

 

Σημειώστε πως στην 2η Art Thessaloniki που θα γίνει εντός ΔΕΘ μπορεί κανείς να δει περισσότερους από 300 καλλιτέχνες, από 30 γκαλερί 10 χωρών, διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, και έξι μουσειακές εκθέσεις.

Η έκθεση διοργανώνεται από την ΔΕΘ-Helexpo και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης, κ. Παντελή Τσάτση.

Αυτή την φορά αναμένεται να υπάρξουν περισσότεροι επισκέπτες από πέρυσι (που ήταν 10.000) όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας, μάλιστα, πως η φετινή διοργάνωση κινητοποίησε το ενδιαφέρον και συλλεκτών.

Τι θα δείτε:

-Τις μουσειακές εκθέσεις του Theodoros Stamos από την συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη(επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη)

-Τις Ασκήσεις ισορροπίας: Σχεδιασμοί και υλοποίηση. Η αναπόφευκτη απροσδιοριστία ή η αναπροσαρμογή της προέλευσης, ( επιμέλεια ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτη).

-Την Σύγχρονη Διεθνή Χαρακτική, από την συλλογή του Γιώργου Κητή, με την επιμέλεια της Σάνιας Παπά.

-Την έκθεση-αφιέρωμα στον Σταύρο Ιωάννου, από την συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου, (επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη).

-Στο πλαίσιο του Ελληνο-Κινεζικού project, θα παρουσιαστεί στον χώρο του Open Art Lab, η έκθεση ζωγραφικής του Δημοσθένη Δαββέτα και του Κινέζου Liang Yi, με θέμα τον διάλογο Ελληνισμού και Βουδισμού.

-Την συμμετοχή του Εργαστηρίου Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ, ( επιμέλεια επ. καθηγητή, Γιώργου Λιαμάδη).

-Τους αφιερωματικούς τοίχους των καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών, Γιάννη Φωκά και Μιχάλη Μανουσάκη.

-Το Virtual Reality Project - Εικονική Πραγματικότητα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα Όλγα Γεροβασίλη, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 17:00-22:00, Παρασκευή 14:00-21:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-21:00. Είσοδος: 6 ευρώ (3 ευρώ για παιδιά έως 12 ετών και για φοιτητές). Είσοδος ελεύθερη για ΑΜΕΑ.

Η 2η Art Thessaloniki Fair τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Θεσσαλονίκης και πολλών φορέων της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες www.art-thessaloniki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ