Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Με κλειστές σκηνές υποδέχεται το 2019 το ΚΘΒΕ

Συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν οι ηθοποιοί του διεκδικώντας αυξήσεις στις αμοιβές με την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας

Επιμέλεια: Λεμονιά Βασβάνη

 

Με κλειστές σκηνές υποδέχεται το νέο έτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου συνεχίζονται οι στάσεις εργασίας που πραγματοποιούν, με απόφαση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), από τις 25 Δεκεμβρίου οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διεκδικώντας αυξήσεις στις αμοιβές με την υπογραφή νέων συμβάσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την άκαρπη συνάντηση της περασμένης Πέμπτης στο υπουργείο Εργασίας του γενικού γραμματέα του υπουργείου, της διοίκησης και διεύθυνσης του ΚΘΒΕ και εκπροσώπων εργαζομένων που διεκδικούν αύξηση της τάξης του 10+7%, και αρνούνται την προτεινόμενη της τάξης του 7% από 1.1.19, οι ηθοποιοί με εξώδικο τους προς τη διοίκηση του θεάτρου προκήρυξαν νέες στάσεις εργασίας για τις παραστάσεις, στις 28, 29,  (30/12) και για τις προγραμματισμένες της Τετάρτης (2/1) και Πέμπτης 3/1).

Οι παραστάσεις που ακυρώνονται είναι οι εξής: «Ντα» (στο θέατρο της ΕΜΣ), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (Βασιλικό θέατρο), «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Υπέρ Ελλάδος» (στα θέατρα της Μονής Λαζαριστών) «Χειμωνιάτικο παραμύθι» (στο θέατρο της ΕΜΣ), «Η εξέγερση της μύτης» στο θέατρο της Καλαμαριάς και του έργου της 'Αλκης Ζέη «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου - το πρωί της Κυριακής.

Το ΚΘΒΕ δίνει τη δυνατότητα της επιστροφής ή αλλαγής των εισιτηρίων, που έχουν ήδη εκδοθεί, στα ταμεία του θεάτρου έως και έως τις 9/1/2018. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2315 200200.

 

Επιτροπή Ηθοποιών ΚΘΒΕ: «Παραπλανητικά τα περί 17% αύξησης μισθού»

 

Αντιπροσωπευτική Επιτροπή των ηθοποιών του ΚΘΒΕ με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον καλλιτεχνικό διευθυντή για «συκοφάντησή μας και στην παραπληροφόρηση του κοινού». Όπως υποστηρίζουν οι ηθοποιοί: «Ο συνάδελφός μας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής μας, κ. Γιάννης Αναστασάκης ενώ αρχικά δήλωνε πως θα υπογράψει τη ΣΣΕ μας, όταν ανανέωσε τη θητεία του άλλαξε πλήρως τη στάση του απέναντί μας». Και τονίζουν πως: «Όλα όσα αναφέρει περί 17% αύξησης μισθού είναι παντελώς παραπλανητικά, καθώς η πρόταση των Ηθοποιών μέσω του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) ήταν ήδη από τις 17 Οκτώβρη 2018 για αύξηση 7% χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων.

Οι άκαρπες συναντήσεις (ακόμα και στο Υπουργείο Εργασίας), οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από καλ/κή διεύθυνση και διοίκηση του κθβε. Μετά από τόσο καιρό “διαπραγματεύσεων”, δεν γίνεται λόγος για απλή κάλυψη από τους προϊσταμένους τους αλλά για απόλυτη καθοδήγηση!».

Οι ηθοποιοί αναφέρουν ότι: «Είναι εμφανές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5-μηνες ή 8-μηνες).

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνση-Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών.

Καλούμε τους Υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα μας. Δίχως ηθοποιούς δεν υφίσταται θέατρο. Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ’ όλα θλίβει τους ηθοποιούς».

 

Γ. Αναστασάκης «Ζημιά έως και 100.000 ευρώ»

 

Για «Ζημιά πάνω από 70.000 €- που αν οι στάσεις συνεχιστούν ως τις 3/1/19, όπως λέει το εξώδικο- θα φτάσουν τις 100.000 €», κάνει λόγο ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, από τις παραστάσεις που ακυρώθηκαν αυτές τις μέρες (και τα έσοδα που φυσικά θα έφερναν).

Ο κ. Αναστασάκης σε ανάρτησή του στο FB αναφέρει ότι: «Από το 2010 μια σειρά νόμοι όρισαν να παρακρατείται το 10% του μισθού των ηθοποιών-ως ότου βγει υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το ύψος των μισθών. Η απόφαση αυτή δε βγήκε ως τώρα(…). Το 2017 ηθοποιοί του ΚΘΒΕ κατέθεσαν αγωγή κατά του θεάτρου, διεκδικώντας το 10%. Αναμένεται στους επόμενους μήνες η πρωτόδικη δικαστική απόφαση.

Στη νέα συλλογική σύμβαση που προσπαθούμε να υπογράψουμε πρέπει να γραφεί πλέον- εφόσον εκκρεμεί δίκη, έφεση κλπ- ότι το ΚΘΒΕ παρακρατεί το 10% βάσει συγκεκριμένων νόμων. Εάν δε γραφεί, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Άρης Στυλιανού και εγώ θα διωχθούμε για απιστία και παράβαση καθήκοντος! Στην αντίστοιχη σύμβαση με το Εθνικό θέατρο το ΣΕΗ αποδέχθηκε και συνυπέγραψε ρητή αναφορά στους νόμους αυτούς! Στη σύμβαση με το ΚΘΒΕ το ΣΕΗ αρνείται να γραφεί οτιδήποτε!

Από τα μέσα Οκτώβρη ως σήμερα έχουμε προτείνει 3 διαφορετικές φράσεις, ώστε ούτε η αγωγή των ηθοποιών να καταρριφθεί ούτε ο Πρόεδρος κι εγώ να κατηγορηθούμε για απιστία!

Δε μας αξίζει τέτοια κατηγορία! Αποδεχτήκαμε , μάλιστα, το αίτημα του ΣΕΗ για αύξηση 7%, ώστε να μειωθεί, στην ουσία, η παρακράτηση του 10%. Ζητήσαμε ως...αντάλλαγμα να περάσουν στη νέα συλλογική σύμβαση κάποιες θεσμικές αλλαγές που έχουν ήδη δοκιμαστεί στο Εθνικό Θέατρο και εκεί τις έχει αποδεχθεί και το σωματείο! Και, βέβαια, να μην προχωρήσουν σε Στάσεις εργασίας και κλείσει το θέατρο μέσα στις γιορτές!

Το ΣΕΗ συναίνεσε στις περισσότερες θεσμικές αλλαγές, αλλά επιμένει να μη γραφεί τίποτα για τη νόμιμη παρακράτηση.

Δε μπορούμε να υποχωρήσουμε. Δεν θα κινδυνέψουμε να διωχθούμε αδίκως!».

Και ο κ. Αναστασάκης σημειώνει «Για να μην κλείσουν οι σκηνές του ΚΘΒΕ αντιπροτείναμε εδώ και πολλές μέρες να παραταθεί για 3 μήνες(έως 31/3/19) η υπάρχουσα σύμβαση, ώστε να βρεθεί λύση. Περιμένουμε ακόμη την απόφαση του ΣΕΗ και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αφού αναφέρει τη ζημιά που υπολογίζεται πως έχει υποστεί το ταμείο του Θεάτρου με τις στάσεις εργασίας των ηθοποιών και διερωτάται: «είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος διεκδίκησης αιτημάτων ένα κλειστό θέατρο;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες