Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τάσος Ιορδανίδης: «Ο Τράμπο έγραψε μια ωδή στο ανθρώπινο μυαλό»

Ο γνωστός ηθοποιός παίζει στο θέατρο Αμαλία στην παράσταση «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του»

Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα, καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης, έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: την ικανότητα της σκέψης.

Αυτά συμβαίνουν στο έργο του Ντάλτον Τράμπο «Ο Τζόνι πήρε τ' όπλο του», που γράφτηκε το 1939, κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1971 και απέσπασε το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών. Η Σοφία Αδαμίδου το διασκεύασε για το θέατρο σε μια παράσταση που θα δούμε και στην πόλη μας στις 5,6 & 7 Ιουνίου στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη).

«Είναι ένα αντιπολεμικό έργο, με αντιμιλιταριστικό μήνυμα όμως συγχρόνως είναι και μια ωδή στη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και του ανθρώπινου μυαλού, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει, έστω και κάτω από αντίξοες συνθήκες», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο ηθοποιός Τάσος Ιορδανίδης που ερμηνεύει τον Τζόνι. Πρόσθεσε πως: «Το μήνυμα του έργου είναι δυστυχώς διαχρονικό και επίκαιρο. Μπορεί να είναι μακρινό σε σχέση με την χώρα μας, όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας στερεί από την ανάγκη ο καθένας από το μετερίζι του να μεταλαμπαδεύει αυτό το μήνυμα. Πρέπει να καυτηριάζουμε το τι γίνεται στον κόσμο, στον πλανήτη».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για τη διασκευή της Σοφίας Αδαμίδου ο κ. Ιορδανίδης είπε πως το έργο έγινε σε μονολογική μορφή. Ουσιαστικά θα δείτε τις σκέψεις του ήρωα υπό τη μορφή μονολόγου, ενώ πχ στην ταινία υπάρχουν και άλλα πρόσωπα».

Από την πλευρά της η Σοφία Αδαμίδου αναφέρει σε σημείωμά της πως πρόκειται για: «ένα έργο γροθιά στο στομάχι». «Ένα έργο που θέτει όλους μας απέναντι στην ευθύνη όπως την ορίζει ο Καζαντζάκης “Ν΄ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”. Μπροστά σ' αυτή την ευθύνη θέτει όλους μας ο Τράμπο. Δεν ασχολείται με τον πόλεμο ως θέαμα, αλλά με τα αποτελέσματά του. Σκιαγραφεί τη μεγαλύτερη παράνοια του πολιτισμού μας σαν ένα εργοστάσιο παραγωγής κουφαριών. Στο βιβλίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα αιχμηρός με αυτούς που «σπέρνουν» πολέμους, “θερίζοντας” κέρδη».

Αναφερόμενος στην σκηνοθεσία ο κ. Ιορδανίδης σημείωσε: «Η Θάλεια Ματίκα δεν μετέφερε απλά την ιστορία ενός στρατιώτη που επέστρεψε από τη μάχη. Τον συμβολοποιεί. Και τον αντιμετώπισε με έναν τραγωδιακό κώδικα υποκριτικής. Ένας ηθοποιός βρίσκεται επί σκηνής ακίνητος επί μία ώρα και δέκα λεπτά, “εντοιχισμένος” σε ένα σκηνικό κοστούμι, έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει πιο έκδηλο το αντιπολεμικό μήνυμα, αλλά και η κατάσταση που βιώνει ο ήρωας».

Εξήγησε πως για τον ίδιο ήταν και σωματικά αλλά και πνευματικά δύσκολη αυτή η ερμηνεία. Ωστόσο πρόσθεσε πως χάρη στην προετοιμασία που έκανε έχει την απαραίτητη δύναμη για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου.

Σημειώστε πως από την πόλη μας θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή περιοδεία της συγκεκριμένης παράστασης. «Χαίρομαι που ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω πως η πόλη σας έχει ένα θεατρόφιλο κοινό και θα τιμήσει την προσπάθειά μας. Από κει και πέρα θα ταξιδεύσουμε  και από το φθινόπωρο η παράσταση θα παίζεται Δευτέρες και Τρίτες στο Θέατρο Επί Κολωνώ», δήλωσε ο κ. Ιορδανίδης.

 

Χρήσιμα

Διάρκεια: 70 λεπτά, Είσοδος: 13€, 10€ μειωμένο. Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αμαλία, Καθημερινά 10.00-15.00 & 17.30-21.30. Πληροφορίες-Κρατήσεις: 2310842509, 2310257218.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας