Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«ΓΕΝΟΙΤΟ»: Αύριο η παρουσίασή του στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια»

Θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας

Το «ΓΕΝΟΙΤΟ», το νέο βιβλίο του Γιώργου Ν. Βογιατζή, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη, αύριο Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημητρίου Γούναρη 39, απέναντι από την Καμάρα). Στην εκδήλωση θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Θεόδωρος Καράογλου, Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Έλλη Χρυσίδου, Ζωγράφος, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και οι Φιλόλογοι Δήμητρα Τομαρά και Έλενα Παρδή. Αποσπάσματα από το «Γένοιτο», θα διαβάσει η Μαρία Τζίμου, Εκπαιδευτικός –Φοιτήτρια Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ., ενώ για το βιβλίο και το έργο του συνολικά, θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την παρουσίαση συντονίζει ο δημοσιογράφος Δανιήλ Παπαδανιήλ. Σημειώνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εμπνευσμένο ποιητικό έργο

Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής, δημιουργεί εδώ ένα εμπνευσμένο ποιητικό έργο, με αρχή, μέση και τέλος. Κυοφορεί μέσα του, σχεδόν μια δεκαετία, μυριάδες σκέψεις, ποικίλα συναισθήματα, αγωνίες, θυμό, προσμονή και ελπίδα για το αύριο, όχι μόνο το προσωπικό του καθενός μας αλλά προπάντων της δύσμοιρης πατρίδας μας. Ώριμος πλέον ο λόγος του, πλούσιος και καταστάλαγμα μεγάλης εσωτερικής αναζήτησης και πορείας, είναι πραγματικά, λόγος ενός ΠΟΙΗΤΗ που από τις στάχτες τις μακραίωνης ιστορίας, αγωνίζεται να αναγεννήσει ένα καλύτερο αύριο.      

«Προσπαθώ να αφυπνίσω τους αναγνώστες…» 

«ΓΕΝΟΙΤΟ»: Πορεία και κρίκος που συνδέει τον αρχαίο κόσμο, τον ελληνοχριστιανικό και το σημερινό. Εδώ ο ποιητής, μιλάει ξεκάθαρα για την κρίση των αξιών που μαστίζει τη κοινωνία μας εδώ και χρόνια, μιλάει για όλα αυτά που μας έκαναν υπερήφανους σαν Έλληνες αλλά και για όλα αυτά που μας οδήγησαν  σε εθνικές καταστροφές, ήττες και ταπεινώσεις!

"Προσπαθώ", λέει κάποια στιγμή ο ίδιος, "κι εγώ με τις μικρές μου δυνάμεις να αφυπνίσω τους αναγνώστες μας  να συνειδητοποιήσουν και να συναισθανθούν τη τραγική μας θέση (…). Να μιλήσουν, να αγωνιστούν, να δημιουργήσουν, μήπως και καταφέρουμε να οδηγήσουμε το καράβι μας στη δική μας Ιθάκη», ενώ παράλληλα εστιάζει στα εφόδια με τα οποία πρέπει να οπλιστεί η νέα γενιά, προσβλέποντας πάντα στο αύριο και την ελπίδα!!!

Οι επιρροές…

Βαθειά επηρεασμένος όπως φαίνεται χαρακτηριστικά σε πολλά σημεία του αλλά και καθ' ομολογίαν του, από τον Νομπελίστα ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία  στο «τρελοβάπορό μας», όπως αποκαλεί ο Ελύτης την Ελλάδα στον "'Ήλιο τον Ηλιάτορα" και να οραματιστούμε μια καινούρια «Ιθάκη», μια «καινούρια πατρίδα».

Όπως αυτή που αναζήτησε, οραματίστηκε και έφτιαξε ο μυθικός Αινείας φεύγοντας από τη κατεστραμμένη Τροία... Μ' άλλο λόγια, επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε οι ίδιοι φιλοσοφία και στάση ζωής και όχι να φορτώνουμε κάθε φορά τα «αμαρτήματά» μας στους «αποδιοπομπαίους τράγους» της πολιτικής ηγεσίας, εφησυχασμένοι ότι κάναμε το καθήκον μας. Και μόνιμη επωδός του, τί άλλο,  τα "εφόδια" με τα οποία πρέπει να οπλιστεί η νέα γενιά!!!

Σύντομο βιογραφικό Γ. Ν. Βογιατζή

Ο Γιώργος Ν. Βογιατζής, γεννήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών το 1959, από αγροτική οικογένεια. Είναι πτυχιούχος του Ε.Α.Π., στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Πρόγραμμα Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό και εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Δ.Ο.Υ.).

Από το 1978 ασχολήθηκε με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και από το 1989 μέχρι το 2010, ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, πρωτοστάτησε στη δημιουργία θεσμικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Παγγαίου όπως Φεστιβάλ Αρχαίας Αμφίπολης, Ορφικοί Αντίλαλοι Ροδολίβους, Κουρήτος (Γιορτή Κρασιού στο Ροδολίβος) και άλλων θεατρικών, χορευτικών και εικαστικών τμημάτων.

Συνεργάστηκε στενά με τους πολιτιστικούς φορείς του Νομού Σερρών, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα θεσμοθετημένο δίκτυο πολιτιστικών ανταλλαγών. Παράλληλα ερευνά και καταγράφει την προϊστορία και την ιστορία του Παγγαίου.

Συνδικαλιστής και Δήμαρχος Αμφίπολης

Συμμετέχοντας στο συνδικαλισμό του εργασιακού του κλάδου, διετέλεσε αντιπρόεδρος των Ελεγκτών ΟΤΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από το 1989 έως το  2002. Το 1993 ήταν συνεργάτης στο διεθνές ιστορικό συνέδριο των Σερρών και το 1999-2000 συνεργάστηκε με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών για την επανέκδοση του Βιβλίου του Ε. Στράτη, «Ιστορία της πόλεως των Σερρών». Από το 1983 έως το 2002, ως Ελεγκτής των οικονομικών των  Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), απέκτησε μεγάλη εμπειρία πάνω στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος Σερρών, από το 1998 έως το 2006, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα πολιτισμού και τουρισμού και στην προώθηση των έργων και των υποδομών στη Περιοχή του Παγγαίου, ενώ καθ’ όλη την οκταετία ως μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής διαχειρίσθηκε μαζί με τον Νομάρχη, τις δράσεις και την ολοκλήρωση των έργων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών. Διετέλεσε Δήμαρχος Αμφίπολης από το 2010 έως την 1η Σεπτεμβρίου του 2014.

ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΗΛ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Ντέρμπι Θεσσαλονίκης με γκολ, “κολλάει” η Γιουνάιτεντ!
“Καυτό” είναι το κουπόνι της Κυριακής (07/3), όπου κυριαρχούν δυνατά ματς σε όλη την Ευρώπη! Το Betarades.gr ξεχώρισε τρία δυνατά προγνωστικά, με...
Πάμε Στοίχημα: Ντέρμπι Θεσσαλονίκης με γκολ, “κολλάει” η Γιουνάιτεντ!