Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δομούν και… αποδομούν τοίχο με 6000 ξύλινα τουβλάκια στη Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Ο τοίχος που χάνεται” που θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Έξι χιλιάδες ξύλινα τουβλάκια με αποφθέγματα θα τοποθετηθούν στον τοίχο από πλεξιγκλάς σκελετό που θα στηθεί 25-26-27 Σεπτεμβρίου στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, (Παρασκευή και Σάββατο 10.00 με 22.00 και Κυριακή 11.00 με 19.00), ενώ παράλληλες δράσεις με κοινή βάση τα ρητά, θα αποτελέσουν το διαδραστικό project με γενικό τίτλο “Ο τοίχος που χάνεται”.

Τα τουβλάκια έχουν χαραγμένα αποφθέγματα που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό υψηλό και σύγχρονο ποπ πολιτισμό, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού διαγωνισμού τον χειμώνα του 2020. Και θα τοποθετηθούν στο πλέγμα του τοίχου δημιουργώντας θεαματικά γλυπτά. Το κοινό θα μπορεί να «παίξει» με τα τουβλάκια και φεύγοντας να πάρει μαζί του όποιο ρητό του αρέσει περισσότερο. Στο τέλος, θα μείνει μόνο το διάφανο πλέγμα από πλεξιγκλάς, στο οποίο βρίσκονταν τα τουβλάκια με τις ρήσεις και έτσι ο τοίχος θα έχει χαθεί.

Η δράση βασίζεται σε για μια πρωτότυπη ιδέα της Maria Yablonina, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο εργαστηρίου που διηύθυνε ο αρχιτέκτονας και μηχανικός Werner Sobek, έπειτα από πρωτοβουλία του Goethe-Insitutτης Μόσχας το 2012. Με αφορμή τη γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το προσεχές διάστημα. Μιλήσαμε με την Dr. Stefanie Peter, Διευθύντρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen & των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για να μας δώσει μια ιδέα για το τι να περιμένουμε στην πόλη μας.

-Ο τοίχος που θα χτιστεί θα αποτελείται από διαφορετικά αποφθέγματα της Ευρωπαϊκής και ποπ κουλτούρας. Υπάρχει μια κοινή τάση στα αποφθέγματα που επιλέχθηκαν; Τι είναι αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους ανθρώπους;

-Δεν υπάρχει κάτι κοινό στα αποφθέγματα που επιλέχθηκαν – και δεδομένου τις διαφορετικές ηλικίες και το μορφωτικό επίπεδο των συμμετεχόντων στο πρότζεκτ, αυτό δεν αποτελεί μια έκπληξη για εμάς. Αυτό που αποκαλύπτεται όμως είναι το πόσο ποικίλουν οι πνευματικές αρχές στις οποίες αναφέρονται. Είναι συναρπαστική η ευρεία γκάμα των αποφθεγμάτων που εστάλησαν η οποία φτάνει από τον Σοφοκλή, τον Γκέτε, τον Λούις Κάρολ, τον Λένιν, την Χάνα Άρνεντ, μέχρι και τους Μπιτλς, τον Ντέιβιντ Μπάουι και την Άγκελα Μέρκελ. Υπάρχουν και χιουμοριστικές αναφορές, ασήμαντες αλλά και με φιλοσοφικές ανησυχίες, περίεργες, σπάνιες και κάποιες που ίσως να έχουμε ξαναδεί. Όλες πάντως μπορούν να πυροδοτήσουν μια συζήτηση μεταξύ ανθρώπων.

-Δεδομένου πως η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το προσεχές διάστημα, πόσο διαφορετικός είναι ο κάθε τοίχος;

-Η κατασκευή των τοίχων είναι ίδια. Οι διαφορές έγκειται στο τοπικό γενικό πλαίσιο όπου ο κάθε τοίχος θα εξαφανιστεί και στην πράξη αυτή καθεαυτή, στο πώς οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον τοίχο.

-Τι ακριβώς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη με τον «τοίχο που χάνεται»;

-Η ιστορία του τοίχου στη Θεσσαλονίκη είχε κάποιες ανατροπές. Αρχικά ήταν μέρος του πολιτιστικού προγράμματος που θα παρουσιάζονταν στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου η Γερμανία ήταν τιμώμενη χώρα. Η Διεθνής Έκθεση φέτος ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Οπότε έπρεπε να δούμε κάποια εναλλακτική λύση ώστε το πρότζεκ να γίνει. Πλησιάσαμε το MOMUS το οποίο και δέχτηκε με ενθουσιασμό! Είμαστε χαρούμενοι που έχουμε τόσο εξαιρετικό συνεργάτη και υπέροχη τοποθεσία στην πόλη για την δράση μας. Πέρα από αυτό οι EventlessPlot έχουν ετοιμάσει ως παράλληλη δράση την εγκατάσταση «Phrases / Εξερευνώντας και μεταλλάσσοντας τη μουσικότητα της φωνής» (25,26 Σεπτεμβρίου 2020 ώρες 10:00 - 22:00, και 27 Σεπτεμβρίου 2020 ώρες 11.00 – 19.00) που θα γίνει αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη. Ανυπομονούμε να την απολαύσουμε.

-Ο κορωνοϊός είχε μεγάλες επιπτώσεις στο κομμάτι των τεχνών και των ατόμων που εργάζονται σε αυτές. Πόσο σημαντική είναι η τέχνη στις μέρες μας και πώς μπορούμε να κρατήσουμε την φλόγα της τέχνης αναμμένη παρά τις δυσκολίες;

-Όλοι όσοι είμαστε ενεργοί στις τέχνες και στον πολιτισμό πρέπει να βρούμε τρόπους για να παράγουμε έργο. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά μαθαίνουμε μαζί και αντιλαμβανόμαστε πως η τέχνη είναι απαραίτητη.

Τόση ανακούφιση, να έχεις μια γλώσσα με τις σωστές λέξεις!

Δεύτερη παράλληλη δράση είναι το “Such a relief, to have a language with the right words in it!” (“Τόση ανακούφιση, να έχεις μια γλώσσα με τις σωστές λέξεις!”), 27/9,  11:00 ως 19:00. Οι επισκέπτες θα μπορούν να καθίσουν σε τραπέζια διαλόγου και δημιουργίας, περιμετρικά του τοίχου και να μοιραστούν σκέψεις τους, να δημιουργήσουν εφήμερα συλλογικά μωσαϊκά με λέξεις και εικόνες, τα οποία θα μεταφέρουν στον τοίχο.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί