Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τατιάνα Παπαδοπούλου: «Ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε το θύμα»

Η καλλιτεχνική διευθύντρια των Χορευτών του Βορρά μίλησε μαζί μας με αφορμή τη «“Μέδουσα” ….σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα….» που ανεβαίνει στο Αρχαίο Θέατρο Δίου

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Tη βαθιά ανθρώπινη και εύθραυστη πλευρά της Μέδουσας με οδηγό το ανθρώπινο σώμα και τη μουσική σκιαγραφούν η ομάδα σύγχρονου χορού “Χορευτές του Βορρά” υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Τατιάνας Παπαδοπούλου και σε μουσική του εξάρχοντα βιολιστή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Αντώνη Σουσάμογλου . Στην «“Μέδουσα” ….σαν ραγισμένη από το χρόνο πέτρα….» που θα παρουσιάσουν στις 24 & 25 Ιουλίου 2021 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (ώρα 21.00) όπως ανέφερε η Τατιάνα Παπαδοπούλου στο «TyposThes» υπάρχει μια νέα προσέγγιση στον μύθο.

Επιλέγοντας ένα άχρονο περιβάλλον, παρουσιάζουν τη Μέδουσα όχι μόνο ως γυναίκα αλλά  ως οποιοδήποτε αδύναμο ον που υφίσταται εξευτελισμό, υποτίμηση, εκμετάλλευση και υποβιβασμό. «Η προσέγγισή ένας είναι να αναδείξουμε το σοβαρό πρόβλημα ένας βίας σε όποια μορφή. Αυτή μπορεί να είναι σεξουαλική, ψυχολογική ή ακόμα και λεκτική», ανέφερε η κυρία Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι πρέπει «ας σταματήσουμε να στοχοποιούμε το θύμα, να μη διαμονοποιούμε την ομορφιά ή οτιδήποτε καλό». Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαδικτυακές δράσεις που έκαναν οι Χορευτές του Βορρά στην περίοδο της πανδημίας, ενώ εξέφρασε την ανυπομονησία για τις παραστάσεις στο Δίον που θα είναι με ζωντανή παρουσία κοινού. Τέλος μάς αποκάλυψε και τα επόμενα σχέδια της ομάδας που περιλαμβάνουν τη «Θάλασσα» του Σκαλκώτα.

 

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την παράσταση;

-Με αφορμή την προκήρυξη του Υπουργείου Πολιτισμού για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» σκεφτήκαμε ότι θα μας ενδιέφερε να ασχοληθούμε με την ελληνική μυθολογία. Η προκήρυξη αφορούσε σε θεματικούς άξονες όπως τραγικά σπαράγματα, παγκόσμια λογοτεχνία, αρχαία τραγωδία,μυθολογία κ.α και εμείς έπρεπε να επιλέξουμε μία από αυτές τις θεματικές.  Ο Αντώνης Σουσάμογλου που είναι και ο συνθέτης της παράστασης είχε την ιδέα για το μύθο της Μέδουσας και αφού μου άρεσε πολύ η πρόταση του  και εγκρίθηκε  από την επιτροπή ,αποφασίσαμε να  την υλοποιήσαμε.

medothsa.jpg

-Στη μυθολογία η Μέδουσα τιμωρείται από τη θεά Αθηνά για το γεγονός ότι βιάστηκε από τον Ποσειδώνα. Πώς προσεγγίζετε εσείς το μύθο; Τι αλλάζει και ποιο το σχόλιο που θέλετε να κάνετε;

-Επιχειρούμε να αλλάξουμε λίγο τα δεδομένα. Ο Ποσειδώνας παραλληλίζεται με έναν αυταρχικό δικτάτορα, ένα τέρας με κακοποιητική συμπεριφορά που μέσα στον παραλογισμό του και τη μανία του για εξουσία υποτιμά και υποτάσσει ένας πάντες, ενώ και η Αθηνά προσωποποιείται με μία επικριτική χροιά. Το θύμα, η «Μέδουσα» δεν είναι μόνο η γυναίκα που βιάζεται. Η Μέδουσα παρουσιάζεται σε άχρονο περιβάλλον, όχι μόνο ως γυναίκα αλλά  ως οποιοδήποτε αδύναμο ον που υφίσταται εξευτελισμό, υποτίμηση, εκμετάλλευση και υποβιβασμό. Η προσέγγισή ένας είναι να αναδείξουμε το σοβαρό πρόβλημα ένας βίας σε όποια μορφή.Αυτή μπορεί να είναι σεξουαλική,ψυχολογική ή ακόμα και λεκτική.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή η βία είναι βία όποια μορφή και αν λαμβάνει, στόχος ένας είναι να περάσουμε το μήνυμα: να σταματήσουμε να στοχοποιούμε το θύμα, να μη διαμονοποιούμε την ομορφιά ή οτιδήποτε καλό. Θέλουμε να θίξουμε και τη διάσταση ένας πατριαρχίας που πλέον δεν ταιριάζει ένας εξελιγμένες και δημοκρατικές κοινωνίες ένας.

 

-Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Πώς νιώθετε για αυτή την συμμετοχή;

-Είμαστε πολύ χαρούμενοι φυσικά που εγκρίθηκε η πρόταση μας από την επιτροπή. Ακόμη πιο ενθουσιασμένοι που μας δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουμε ένα έργο σε αρχαιολογικό χώρο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι δίνεται βήμα στη δημιουργία και στην παρουσίαση έργων στην περιφέρεια και όχι μόνο στην Αθήνα.Το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε για εμάς το Αρχαίο Θέατρο Δίου και ανυπομονούμε να βρεθούμε εκεί.

 

-Η πανδημία έχει αφήσει σε όλους μας τα σημάδια της. Τι αποτιμάτε από την περίοδο των δύσκολων προηγούμενων μηνών;

-Αναμφισβήτητα ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους. Θυμάμαι από το Νοέμβριο που έκλεισαν τα πάντα υπήρχε ένα δίλημμα: να αδρανήσουμε και να περιμένουμε τι θα γίνει με όλη αυτή την κατάσταση ή να λάβουμε δράση και να δημιουργήσουμε. Προσωπικά εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου επιλέξαμε τη δράση. Και μέσα στη δυσκολία και την ανάγκη, βρέθηκαν τρόποι και προσαρμοστήκαμε. Από τη μία πλευρά υπήρξε χρόνος να ετοιμάσουμε πολύ καλά και με πολύ έμπνευση τη φετινή επίσης παραγωγή, τη «Θάλασσα». Με δυσκολίες βέβαια, γιατί έπρεπε να τηρούμε τα πρωτόκολλα με ειδικές άδειες από την Πολιτική Προστασία, με τεστ, πρόβες με μάσκες, και φυσικά με το άγχος ότι δε γνωρίζαμε αν θα μπορούσαμε και πότε να το παρουσιάσουμε.Από  την άλλη, κάναμε ένα άνοιγμα στην τεχνολογία, δώσαμε κάποιες παραστάσεις επίσης για διαδικτυακή προβολή. Επίσης μου δόθηκε η ευκαιρία κατόπιν πρόσκλησης από  τον διευθυντή μπαλέτου επίσης Λυρικής Σκηνής κ. Ρήγο να χορογραφήσω για χορευτές επίσης Λυρικής τη «Συγχορδία» για διαδικτυακή προβολή. Επίσης για πρώτη φορά μαγνητοσκοπήσαμε και αποδώσαμε μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ένα έργο του Σοστακόβιτς. Και το τελευταίο δίμηνο  ετοιμάσαμε πυρετωδώς την παράσταση για την οποία μιλάμε. Συμπέρασμα: δεν είναι και λίγα, αρκεί να θες, να επιλέγεις τη δράση και την προσαρμοστικότητα. Βέβαια, πολύ ωραίες οι διαδικτυακές προβολές αλλά ανυπομονούμε να απολαύσουμε το ζεστό χειροκρότημα γιατί είναι αναντικατάστατη η αίσθηση αυτή.

medothsa_horeytes_borra.jpg

-Ποια τα επόμενα σχέδια των Χορευτών του Βορρά;

-Με την ολοκλήρωση των παραστάσεων του μύθου της «Μέδουσας»  και μετά από μερικές μέρες ξεκούρασης που τις έχουμε πραγματικά ανάγκη, θα συνεχιστούν οι πρόβες για την κύρια παραγωγή μας για φέτος, τη «Θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα , ένα έργο το οποίο έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα παρουσιαστεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους του Κ.Θ.Β.Ε.Μια συνεργασία -σύμπραξη των Χορευτών του Βορρά, της  Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ανυπομονούμε πολύ για αυτή την καλλιτεχνική συνάντηση. Ευελπιστούμε ότι μετά από ένα μικρό διάλειμμα και εφόσον η κατάσταση με την πανδημία το επιτρέπει να ετοιμάσουμε και το επόμενο μας έργο για το χειμώνα στις θεατρικές αίθουσες πλέον.

Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διεύθυνση :Τατιάνα Παπαδοπούλου

Χορογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου,Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μουσική Σύνθεση- Επιμέλεια: Αντώνης Σουσάμογλου

Δραματουργία: Εύα Τζιαμίχα

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Αθανάσιος Κολαλάς

Ενδυματολόγος : Francesco Infante

Video installation-Φωτογραφίες :Nectario

Χορεύουν : Γαλήνη Γυρτάτου,Δέσποινα Λαγουδάκη,Δημήτριος Μαργαρίτης,Μπαγεώργος Ηλίας,Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Μουσικοί: Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα),Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, είναι ο φορέας ο οποίος υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,έχει αναλάβει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός"για το 2021.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες : https://digitalculture.gov.gr/  .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ