Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τάσος Ράτζος: «Θέλουμε να κάνουμε VIRAL τη Θεσσαλονίκη»

Ο σκηνοθέτης μίλησε για το Viral Thess που παίζεται στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Τι σημαίνει να είναι κανείς Θεσσαλονικιός το 2021; Ο Μικρός Βορράς τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις Κυριακές του Οκτώβρη στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη ρίχνει «φως» στο πρόσφατο παρελθόν της πόλης μας στην παράσταση ενηλίκων με τίτλο «Viral Thess» που είναι βασισμένη στο συγγραφικό κι ερευνητικό υλικό του Σάκη Σερέφα. «Το κομμάτι από το “πρόσφατο παρελθόν” που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό, είναι οι μεγάλες στιγμές, οι στιγμές που έγιναν VIRAL» ανέφερε στο «TyposThes» ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος. Εξήγησε πως δεν πρόκειται για μια ιστορική παράσταση αλλά για ζωντανές ιστορίες που συνέβησαν στην πόλη  και με κάποιον τρόπο ορίζουν την ταυτότητα μας. Μιλώντας για τον Σερέφα είπε πως «είναι ένας βαθύς γνώστης όλων των κρυμμένων πτυχών της αληθινής Θεσσαλονίκης». Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαδικτυακές θεατρικές παραστάσεις με δεδομένο πως και το Viral Thess έκανε στο διαδίκτυο το πρώτο του βήμα, εν μέσω καραντίνας, ενώ αποκάλυψε και τα επόμενα σχέδια της ομάδας που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα για τη δουλειά της στο παιδικό θέατρο.

 

-Το viral είναι μια είδηση, βίντεο κλπ που γίνεται γρήγορα γνωστό, με πολλές αναμεταδόσεις. Τι είναι viral στην δική σας παράσταση;

-Είναι η θέληση μας, η ανάγκη μας να κάνουμε  VIRAL την πόλη. Την πόλη της Θεσσαλονίκης. Και από την άλλη πλευρά είναι μια παράσταση αυτοπροσδιορισμού το τι σημαίνει είμαι Θεσσαλονικιός το 2021. Αυτό που είμαστε, λοιπόν, αυτό που μας προσδιορίζει έχει πάντα να κάνει με αυτό που λέμε «πρόσφατο παρελθόν». Και το κομμάτι από το «πρόσφατο παρελθόν» που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στον αυτοπροσδιορισμό, είναι οι μεγάλες στιγμές, οι στιγμές που έγιναν VIRAL. Που μπορεί να είναι μικρές σε διάρκεια ή να συντάραξαν την πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σφραγίδα τους πάντως υπάρχει και σήμερα. Είναι με σαφήνεια ορατή για όποιον θέλει να την ψηλαφήσει και να την φανερώσει. Αυτό κάνει αυτή η παράσταση φωτίζει ξανά με το μάτι του σημερινού σύγχρονου Θεσσαλονικιού στιγμές VIRAL αυτής της πόλης.

viral-thess3.jpg

-Πώς περνά από τη σκηνή η ιστορία της πόλης και πτυχές της κοινωνίας της; Πόσο βοηθά σε αυτό το κείμενο του Σάκη Σερέφα;

-Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για μια ιστορική παράσταση,  αλλά για μια παράσταση με ιστορίες, με αληθινές ζωντανές ιστορίες, που έχουν συμβεί σ’ αυτή την πόλη και με κάποιον τρόπο ορίζουν την ταυτότητα μας. Ιστορίες που θα έλεγα… μας ψυχαναλύουν. Ο Σάκης Σερέφας είναι ένας βαθύς γνώστης όλων των κρυμμένων πτυχών της αληθινής Θεσσαλονίκης. Είναι ένας ερευνητής και παράλληλα ένας πολύ σπουδαίος ποιητής. Όταν καταπιάνεται με το θέατρο έχει έναν σπάνιο και πολύ προσωπικό τρόπο να αποτυπώνει την αλήθεια σκηνικά δίνοντας καταρχήν προτεραιότητα στην αφηγηματική δεινότητα του ηθοποιού. Ο Σάκης Σερέφας είναι ο θεμέλιος λίθος πάνω στο οποίο κτίστηκε αυτή η δουλειά. Ο άνθρωπος που μας εμπιστεύτηκε τα κείμενα του, που μας ενέπνευσε και που μας στήριξε για ενάμιση χρόνο, όσο κάναμε κι εμείς τη δική μας πορεία και έρευνα για να χτίσουμε αυτή τη δουλειά.

viral-thess_1.jpg

-Προηγήθηκε η διαδικτυακή προβολή. Τι αλλάζει στην δια ζώσης παράσταση;

-Υπάρχουν δυο λέξεις που μοιάζουν μεταξύ τους και που τα λένε όλα: «παίζω σε κοινό» και «παίζω σε κενό». Οι ηθοποιοί το συνειδητοποιούν αμέσως αυτό γιατί είναι εξασκημένοι στην ζωντανή αλληλεπίδραση με το κοινό ενώ εμένα μου πήρε χρόνο να το καταλάβω, κι αυτό γιατί βρήκα πολύ ενδιαφέρον και το παιχνίδι με την κάμερα και το γεγονός ότι μπορούσα να αποφασίσω εγώ τι είναι αυτό το οποίο θα παρακολουθεί ο θεατής, στο διαδικτυακό κατεύθυνα  με  κοντινά πλάνα το βλέμμα του θεατή. Ωστόσο η ένταση που βιώνω κι εγώ σαν θεατής παρακολουθώντας την κάθε παράσταση, είναι βεβαίως ξεχωριστή μοναδική και ανεπανάληπτη. Δεν συζητάμε βέβαια για το ζωντανό χειροκρότημα που είναι δηλωτικό της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισης. Και τέλος οι κουβέντες αμέσως μετά με το κοινό τι άρεσε, τι γοήτευσε, τι δεν ικανοποίησε… ότι πιο ζωντανό έχει το θέατρο το λεγόμενο  «after».

- Ο Μικρός Βορράς έχει αγαπηθεί και από τις παραστάσεις του για παιδιά. Τι να περιμένουμε σε αυτό το κομμάτι;

-Θα είναι πλούσιος ο χειμώνας μας, έχουμε δύο ολόφρεσκες παραγωγές η μία αφορά τους εφήβους είναι Ιλιάδα του Ομήρου, μια παράσταση που εγκρίθηκε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στο πρόγραμμα «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και έκανε πρεμιέρα στο αρχαίο θέατρο Άργους.

 Και πολύ σύντομα μια νέα παράσταση για παιδιά ένα κείμενο του Θοδωρή Παπαϊωάννου που διασκευάζει ειδικά για τον Μικρό Βορρά  τους μύθους του Αισώπου και έχει τον τίτλο «τρεις… κι ο Αίσωπος». Παράσταση αυτή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Νικολαΐδη και θα παιχτεί στο Μελίνα Μερκούρη κάθε Κυριακή πρωί από τον Νοέμβριο.

Επίσης τρέχει ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση του υπουργείου πολιτισμού που λέγεται # Odysseia the real project σε πέντε γυμνάσια της Θεσσαλονίκης  και η  παρουσίαση της δουλειάς μας θα γίνει κοντά στα Χριστούγεννα.

 

Συντελεστές

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Τάσος Ράτζος, Πρωτότυπα κείμενα παράστασης: Σάκης Σερέφας -σε δημιουργική συνεργασία με τις/τους ηθοποιούς της παράστασης, Δραματουργική επιμέλεια: Αναστασία Μπάρκα, Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Παπαδημητρίου, Πρωτότυποι Στίχοι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Θοδωρής Παπαδημητρίου, Επιμέλεια Κίνησης: Τάσος Παπαδόπουλος, Σκηνογραφία & video mapping: Φώτης Σαγώνας, Ενδυματολογική επιμέλεια/ Επιμέλεια χτενισμάτων & μακιγιάζ : Στέφανος Μπαμπούλης, Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Μερόπη Κακουδάκη, Αναστασία Μπάρκα , Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά, Επιμέλεια ψηφιακού υλικού: Κατερίνα Κιαριακλίεβα, Φώτης Σαγώνας, Γιάννης Τόμτσης, Βιντεοσκόπηση : Γιάννης Τόμτσης , Ηχοληψία: Κρίτωνας Κιουρτσής, Tanya Jones, Οπερατέρ: Άννα Θεοδωρίδου, Νίκος Λαζαρίδης, Στάθης Μάρκου, Γραφιστική Επιμέλεια: Ντόρη Λούκρη, Προβολή & Επικοινωνία: Μαρία Χατζηαστερίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννης Καμπούρης, Λένα Μοσχά, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Αργιέττα Οκαλίδου, Κορνηλία Προκοπίου και Χρήστος Τσάβος. Μουσικοί: Θοδωρής Παπαδημητρίου - Πιάνο, Ηλεκτρική Κιθάρα, Live Looping, Κλασική Κιθάρα, Μπαγλαμάς κ.ά. Νάσια Σιαμέτη – Βιολί. Τραγούδι: Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Διεύθυνση Παραγωγής*: ΜΙΚΡΟΣ ΒΟΡΡΑΣ.

*Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού  (ΥΠΠΟΑ).

Πότε: Όλο τον Οκτώβριο: Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο στις 18.00 & στις 21.00, Κυριακή στις 20.00 στο  Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη (Μεταμορφώσεως 7, Καλαμαριά).

Αγορά εισιτηρίων:  Online: https://www.ticketservices.gr/event/viral-thess-mikros-voras/?lang=en

Καταστήματα PUBLIC (+1€ ανά εισιτήριο).

Τιμή εισιτηρίου:  Προπώληση: 10€ γενική είσοδος / 8€ μειωμένο (φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65). Τις ημέρες των παραστάσεων: 12€ γενική είσοδος / 10€ μειωμένο (φοιτητικά, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65). Σάββατο απογευματινή: 5€.

Πληροφορίες: 6985 858932. Η παράσταση διαρκεί 2 ώρες και 25’ και είναι κατάλληλη για ενηλίκους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ