Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Απολογισμός για το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους

Online αλλά και δια ζώσης με παραστάσεις, περηπατητική performance και συζητήσεις

Ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, που διοργανώθηκε φέτος ψηφιακά αλλά και διά ζώσης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ διήρκησαν από τις 10 έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2021.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους δημιουργήθηκε μέσα στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, φέροντας όλη την ανησυχία για το πώς προχωρούμε καλλιτεχνικά, με προτεραιότητα την ασφάλεια, και παίρνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο σε έναν χώρο που η έννοια του ρίσκου είναι ζωτικής σημασίας -πώς κάνεις, άλλωστε, τέχνη χωρίς ρίσκο;

Η επιλογή της online παρουσίασης μεγάλου μέρους του φεστιβάλ, δεν ήταν μια εύκολη απόφαση. Ωστόσο, η ανάγκη για συνέχεια, μέσα από τη συμφιλίωση και την αποδοχή των δεδομένων, δημιούργησε τη θέληση για εύρεση ενός τρόπου και ενός χώρου δράσης και έκφρασης.  Το ερώτημα, «προχωρούμε με αυτά που έχουμε ή σταματούμε μπροστά σε αυτά που δεν έχουμε;», έδωσε την ώθηση αλλά και την πίστη για την πραγματοποίηση ενός εγχειρήματος, που πέτυχε τους στόχους του.  

Για δέκα σχεδόν ημέρες, το κοινό της πόλης είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια δια ζώσης περιπατητική περφόρμανς, από την πολυβραβευμένη, διεθνούς φήμης καλλιτεχνική ομάδα, Rimini Protokoll, ειδικά σχεδιασμένη για τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Τριακόσιοι πενήντα (350) συμμετέχοντες διάνυσαν δέκα θεατρικές διαδρομές. Ταυτόχρονα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του on.ntng.gr οι θεατές παρακολούθησαν 20 online παραστάσεις από 16 χώρες, από πολύ σημαντικούς διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς. Ένα πλούσιο υλικό που συνοδεύει τις παραγωγές αυτές, διατίθεται στην ιστοσελίδα, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τους θιάσους και τα έργα τους.

 Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ επιμελήθηκε ειδική καλλιτεχνική επιτροπή καταξιωμένων ανθρώπων του θεατρικού και ακαδημαϊκού χώρου.  Ο κ. Σάββας Πατσαλίδης (ομότιμος καθηγητής θεατρολογίας του Α.Π.Θ. και κριτικός θεάτρου), ο κ. Πρόδρομος Τσινικόρης (σκηνοθέτης, δραματουργός και ηθοποιός) και ο κ. Νίκος Καπέλιος (ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε.),  συνέθεσαν ένα ποικίλο πρόγραμμα, που συμπεριέλαβε διαδικτυακές παραστάσεις, δράσεις στον δημόσιο χώρο, αφιερώματα, συζητήσεις κ.π.ά., το οποίο κατάφερε να αποτυπώσει τις πιο σύγχρονες ανησυχίες της ευρωπαϊκής αλλά και της διεθνούς σκηνής.

Χωρισμένο σε τρείς ξεχωριστές ενότητες, το Φεστιβάλ συμπεριέλαβε 6 παραστάσεις στο κυρίως μέρος του, με τίτλο «Σύγχρονοι Προβληματισμοί στη Διεθνή Σκηνή» και δύο αφιερώματα. Το πρώτο, παρουσίασε 4 παραστάσεις από «Σύγχρονες Θεατρικές Κολεκτίβες» και το δεύτερο, με τίτλο «Η Γυναικεία ματιά στο θέατρο», προέβαλε 3 παραστάσεις γυναικών σκηνοθέτιδων, των οποίων το έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς.

Σημαντικό τμήμα της διοργάνωσης αποτέλεσε το 19ο ετήσιο Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, μέλος της οποίας είναι και το Κ.Θ.Β.Ε. από το 1996, με τη συμμετοχή οκτώ παραστάσεων μεγάλων θεάτρων της Ευρώπης που έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους διαδικτυακά στην πλατφόρμα του on.ntng.gr.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, το θεατρόφιλο κοινό είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε 6 ζωντανές online συζητήσεις, με καλεσμένους καλλιτέχνες από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή. Οι συζητήσεις αυτές είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα on.ntng.gr. (https://on.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=135&csid=6)

Παράλληλα, μια μεγάλη διαδικτυακή κοινότητα στο fb επιχείρησε να ενώσει τους ανθρώπους του φεστιβάλ, κοινό και καλλιτέχνες, και να εστιάσει σε αυτό το «μαζί» του θεάτρου που οι συνθήκες της πανδημίας έθεσαν για καιρό υπό αμφισβήτηση. Μια κοινή επιθυμία, άρχισε να δημιουργεί διστακτικά το πλαίσιο επίτευξης μιας περισσότερο ενεργητικής και συμμετοχικής εμπειρίας στην καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η πρωτοβουλία ήταν του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, η εφαρμογή ωστόσο της δυνατότητας του χτισίματος ενός διαλόγου έγινε ευθύνη όλων μας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, καθώς το ΚΘΒΕ έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του έως το 2023, μέσω του προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» του ΕΣΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει
Επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η χορήγηση βίζας με διαδικασία express για επισκέπτες από Τουρκία
Μητσοτάκης από Λέσβο: Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε απωλέσει