Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ελένη Δημοπούλου: «Ο έρωτας φορά όλους, ανεξαρτήτως αν είναι ανάπηροι ή όχι»

Με αφορμή τις παραστάσεις για τα "Ερωτευμένα άλογα" η συνυδρίτρια της ομάδας Εν Δυνάμει μίλησε στο TyposThes

Την προσβασιμότητα στον έρωτα και τα ακραία-κορυφαία συναισθήματα που αυτός κουβαλά μαζί του, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε ον, αγγίζει το τρίτο μέρος της τριλογίας «Το Άλλο το Κανονικό» της ομάδας «Εν Δυνάμει». Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη των μελών της που είναι νέοι καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία, να μοιραστούν ανοιχτά προσωπικές ιστορίες και να ερευνήσουν οικουμενικές πτυχές της ανθρώπινης ιδιαιτερότητας.

«Το όραμα μου είναι επικοινωνώντας μέσω της τέχνης μας αυτά που μας δυσκολεύουν και μας απασχολούν, να ανοίγουμε νέα κανάλια σκέψης όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς», ανέφερε στο TyposThes η Ελένη Δημοπούλου, που μαζί με τη Μαρία Ιωαννίδου το 2008 στη Θεσσαλονίκη, ίδρυσαν τους «Εν Δυνάμει» με σκοπό να στηρίξουν και να διευκολύνουν τα μέλη της ομάδας να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο. «Αναπτύσσουμε τις δράσεις μας όχι με βάση  τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας», σημείωσε h ;idia.

Μιλώντας για τα «Ερωτευμένα άλογα», την παράσταση σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου που συγκίνησε το κοινό της πόλης μας, και παίζεται έως και τις 18 Ιουνίου 2022 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σχολίασε ότι ο τίτλος έχει αναφορά στο άλογο έρωτα «που σε κάνει να πράττεις χωρίς καμία λογική, χωρίς καμία συνοχή», αλλά και στα τα ελεύθερα άλογα που φέρνουν στο νου «μία εικόνα απελευθέρωσης που χαρακτηρίζει την λυτρωτική επίδραση του έρωτα στα κορμιά μας, στα μυαλά μας και τις σκέψεις μας».

Η κυρία Δημοπούλου μίλησε για την ομάδα «Εν Δυνάμει» χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα μικρό καταφύγιο» αλλά και για το πώς δουλεύουν τα μέλη της αυτά τα 15 χρόνια ζωής και συνδημιουργίας. Επίσης αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματά τους που περιλαμβάνουν και την παρουσίαση της νέας τους παραγωγής με τίτλο «Υπνοβάτες» στη Θεσσαλονίκη.

dimopoyloy_eleni_1_1.jpg

-Στην παράσταση «Ερωτευμένα άλογα» ο έρωτας ενώνει το διαφορετικό, συναντά όμως και εμπόδια. Πώς αποφασίσατε να αγγίξετε αυτό το θέμα; Γιατί ο έρωτας είναι κάτι που μας απασχολεί ανά τους αιώνες;

-Στις δύο προηγούμενες παραστάσεις της θεατρικής μας τριλογίας με τίτλο “Το Άλλο το Κανονικό” τα ερωτήματα “ποιός είμαι;” “γιατί είμαι διαφορετικός;” “τι είναι το διαφορετικό;” και “που θα πάω όταν κανείς δεν θα είναι εδώ, όταν θα είμαι μόνο μου;” “ποιό είναι το σπίτι μου;” αλλά και θέματα όπως η αναπηρία σε συσχετισμό με την οικογένεια και την κοινωνία και η εξερεύνηση του προσωπικού χώρου του καθενός και της ζωής μέσα σε ένα “άλλο σπίτι” συνέθεσαν τα κείμενα των παραστάσεων. “Ο Άνθρωπος ανεμιστήρας ή πώς να ντύσετε έναν ελέφαντα” και το “Άλλο Σπίτι” σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, παραστάσεις οι οποίες ταξίδεψαν σε Ελλάδα και Ευρώπη, άνοιξαν το δρόμο σε όλους εμάς για προβληματισμούς κα αναρωτήσεις. Έτσι λοιπόν, στη συνέχεια, όταν όλα τα μέλη της ομάδας είχαν ενηλικιωθεί, το θέμα του έρωτα και του σεξ, ζητήματα ταμπού όχι μόνο στον κόσμο της αναπηρίας, άρχισαν να απασχολούν και εμένα την ίδια ως μητέρα μιας γυναίκας με σύνδρομο Down, της Λωξάνδρας, αλλά και τους ανθρώπους της ομάδας. Συνομιλώντας και συνδημιουργώντας λοιπόν με την Ελένη Ευθυμίου, οραματιστήκαμε την συνέχεια της τριλογίας, αγγίζοντας πλέον ένα θέμα καθολικό, την προσβασιμότητα στον έρωτα και τα ακραία-κορυφαία συναισθήματα που ο έρωτας κουβαλά μαζί του, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε ον. Ούτως η άλλως ο έρωτας είναι ένα οικουμενικό θέμα που αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως από αν είναι ανάπηροι ή όχι. Ο έρωτας ναι, συναντά εμπόδια. Συνεχώς. Έχουμε μάθει να ζούμε με την αυτονόητη απόρριψη της διαφορετικότητας. Ενός διαφορετικού φιλιού ή μίας διαφορετικής σχέσης. Πώς μπορούν δύο ανάπηροι άνθρωποι να αγγίζονται ή πώς μπορούν δύο κοπέλες να μοιράζονται ερωτικές στιγμές. Το όραμα μου είναι επικοινωνώντας μέσω της τέχνης μας αυτά που μας δυσκολεύουν και μας απασχολούν, να ανοίγουμε νέα κανάλια σκέψης όχι μόνο στο κοινό αλλά και στους ίδιους μας τους εαυτούς. Πιστεύω στην δύναμη που έχουμε, και πιο πολύ στη δύναμη που έχουμε όταν είμαστε όλοι μαζί, και πως αυτή η δύναμη μπορεί να καταρρίψει κάθε στερεότυπο και στεγανό, αν αποφασίσουμε να εργαστούμε μαζί προς αυτόν το σκοπό, ρίχνοντας φως σε αυτά που πραγματικά θέλουμε και ονειρευόμαστε.

-Τι συμβολίζουν τα άλογα στον τίτλο και στο έργο;

-Ο τίτλος της παράστασης “Ερωτευμένα Άλογα” έχει για εμάς διπλή σημασία. Ο άλογος έρωτας, εκείνος που σε κάνει να πράττεις χωρίς καμία λογική, χωρίς καμία συνοχή. Εκεί που “το σώμα τρελαίνεται. Η καρδιά ανεβάζει παλµούς. Τα χέρια ιδρώνουν. Τα γόνατα τρέµουν. Τα χέρια κινούνται ανεξάρτητα. Οι µύες συσπώνται.

Το στοµάχι καίγεται. Η γλώσσα κολλάει. Τα µάτια ντρέπονται. Το σάλιο στερεύει. Η ανάσα µικραίνει. Η ακοή διαστέλλεται. ή σταµατά να λειτουργεί.” Το στερητικό “α” συμβολίζει την παραφροσύνη ενός ερωτευμένου μυαλού, μία παραφροσύνη που όλοι κουβαλάμε μαζί μας ή εκείνη την φαντασιακή κατάσταση που φέρνει μαζί του το συναίσθημα του έρωτα. Ταυτόχρονα τα ελεύθερα άλογα που καλπάζουν σε λιβάδια και στο πέρασμα τους παίρνουν τα πάντα μαζί τους, είναι μία εικόνα απελευθέρωσης που χαρακτηρίζει την λυτρωτική επίδραση του έρωτα στα κορμιά μας, στα μυαλά μας και τις σκέψεις μας.

-Η αναπηρία είναι ένα θέμα που πολλές φορές το βάζουμε στην άκρη, το αποσιωπούμε. Παρόλα αυτά είναι κομμάτι της κοινωνίας. Πώς προσεγγίσατε αυτό το θέμα;

-Η ύπαρξη της ομάδας Εν δυνάμει είναι για εμένα ένα μικρό καταφύγιο, ένα άλλο αγαπημένο σπίτι ή μία οικογένεια που έπλασα και επέλεξα, η μικρογραφία της κοινωνίας που οραματίζομαι χρόνια τώρα και προσπαθώ μέσω της δουλειάς μου και του έργου μου να συνδημιουργήσω με άλλους ανθρώπους οι οποίοι είναι πρόθυμοι εργαστούν για τη δημιουργία αυτής της ουτοπικής, δυστυχώς ακόμα ουτοπική, κοινωνίας συμπερίληψης και ισότητας. Η ανάγκη να μην αποσιωπείται το θέμα της αναπηρίας αλλά να διατρανώνεται και να επικοινωνείται μάς οδήγησε στην ίδρυση της ομάδας Εν δυνάμει, το 2008, μαζί με την Μαρία Ιωαννίδου και πολλούς άλλους αγαπημένους ανθρώπους και φίλους. Σκοπός μας ήταν και είναι να φτιάξουμε εκείνη την κοινωνία που η αναπηρία δεν αποτελεί απλά κομμάτι της, αλλά είναι εκεί, υπάρχει, χωρίς καμία ιδιαίτερη επισήμανση. Μέσα στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε ένας σταθερός πυρήνας καλλιτεχνών-συνεργατών, όπως η Ελένη Ευθυμίου, η Βιτόρια Κωτσάλου, ο Richard Lucas, ο Μανώλης Ντολόπουλος, η Ευαγγελία Κιρκινέ, ο Τάσος Παπαδόπουλος, οι οποίοι συμπορεύονται και συνεργάζονται για την πρόοδο και την ανάπτυξη της ομάδας Εν δυνάμει. Μέσα από τις δράσεις μας, είτε αυτές είναι παραστάσεις είτε εργαστήρια, εκθέσεις, συμβιωτικά ταξίδια, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα κοινό έδαφος για όλους μας, πάνω στο οποίο συναντιόμαστε και συνδιαλεγόμαστε. Εκεί που το ανοίκειο γίνεται οικείο και το ξένο γίνεται γνωστό. Η ομάδα Εν δυνάμει είναι πλέον τρόπος σκέψης, είναι μία πολιτική στάση.

eleni_efthimiou_erotevmena_aloga_site_36_photo_evi_fylaktou.jpg

-Πώς συνεργάστηκαν για την παράσταση τα μέλη της ομάδας;

-Έχουμε τη χαρά φέτος να γιορτάζουμε τα 15 χρόνια ύπαρξης της ομάδας Εν δυνάμει. Μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιουργίας και συμβίωσης έχουμε αναπτύξει έναν ιδιαίτερο κώδικα επικοινωνίας και μία μεθοδολογία δουλειάς και συνύπαρξης που διέπει όλο το έργο της ομάδας μας. Αναπτύσσουμε τις δράσεις μας όχι με βάση τη διαφορετικότητα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες καθώς και τις προδιαθέσεις, κλίσεις και τα ενδιαφέροντα όλων ανεξαίρετα των μελών της ομάδας. Δουλεύοντας σκληρά και σεβόμενοι τα όρια και τις ανάγκες του καθενός, την διαθεσιμότητα των ανθρώπων να προσφέρουν και να δεχτούν, λειτουργούμε με όρους ίσης συμμετοχής και δημοκρατικών διαδικασιών ώστε να προχωρήσουμε μαζί σε ένα κοινό στόχο. Οι παραστάσεις μας, θεωρώ, ότι είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Κεντροβαρίζω στη διαδικασία και όχι στο αποτέλεσμα. Στον τρόπο δηλαδή που τα μέλη της ομάδας μέσω της καθημερινής τριβής και συνύπαρξης μετουσιώνουν την εμπειρία και το βίωμα τους σε κάτι άλλο, μετακινώντας έτσι και την ίδια τους τη σκέψη και νοοτροπία στη ζωή.

-Ποια τα επόμενα σχέδια για τους Εν δυνάμει;

-Η φετινή χρονιά για την ομάδα Εν δυνάμει είναι μία χρονιά γεμάτη ταξίδια, παραστάσεις, πρόβες, σκληρή δουλειά αλλά προπάντων ικανοποίηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε την χαρά να βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της Ελλάδας, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, για την επανάληψη της παράστασης “Ερωτευμένα Άλογα” μέχρι και τις 18 Ιουνίου. Παράλληλα προετοιμάζεται η νέα παράσταση της ομάδας με τίτλο “Υπνοβάτες”, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η πρώτη της παρουσίαση θα γίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δάσους 2022 στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη. Επίσης η παράσταση “Γουτού Γουπατού” της ομάδας Εν δυνάμει, σε σκηνοθεσία Γιώργου-Ζήση Μπιλιώνη, η οποία απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές, μετά την επιτυχημένη πορεία της στα σχολεία της Θεσσαλονίκης μέσα σε μία δύσκολη χρονιά λόγω κορωνοϊού, θα συνεχίσει τις παραστάσεις της για το νεανικό κοινό των γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επί σκηνής: Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Άννα Καλίντσεβα, Θεανώ Κόντα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Λωξάνδρα Λούκας, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Χάρις Σερδάρη, Χρήστος Σιούμης, Δανάη Τσορλίνη, Παναγιώτης Τσουρουπίδης, Μαρία-Ταρσή Χελά, Αλέξανδρος Χάτσιος    

Πιάνο Γιώργος Χωλόπουλος.

Στην παράσταση ακούγεται το κείμενο Η Σύμβασητης Γιώτας Τεμπρίδου.

Στα βίντεο της παράστασης συμμετέχουν η Ρούλα Αλαβέρα και ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου.

Περιλαμβάνονται σκηνές γυμνού. Υποχρεωτική η συνοδεία ενήλικα για άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ 10, 11,12 και 14, 15, 16, 17 Ιουνίου στις 21:00, 18 Ιουνίου στις 19:00 και στις 21:30.
Διάρκεια παράστασης  110’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

 

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ                        

• Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων:  https://www.ticketservices.gr/event/erotevmena-aloga/

•Ταμεία ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 | τηλ. 210 4143310 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ)

Ώρες ταμείου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 -14.00 και 18.00 - 21.00, Σάββατο 16.00 -21.00, Κυριακή 18.00 -21.00, Τρίτη κλειστό.

• Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου), τηλεφωνικό κέντρο 210 7234567 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 17:00 | Σάββατο: 10:00 – 14:00 |  Κυριακή – Κλειστά). 
• Τηλεφωνικήαγορά εισιτηρίων: 210723456

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ