Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εκδηλώσεις λόγου στη Θεσσαλονίκη

Πού θα πραγματοποιηθούν και με ποιες αφορμές

Λ.Β.

Εκδηλώσεις λόγου έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες στην πόλη μας είτε με αφορμή συγκεκριμένες θεματικές ή με αφορμή την ημέρα της ποίησης.

H ευτυχία είναι μια υπόθεση που απασχολεί όλους σε κάποια τουλάχιστον περίοδο της ζωής τους. Αλήθεια πώς ορίζουμε την ευτυχία; Τι είναι η ευτυχία; Πόσο διαρκεί; Πώς την κατακτά κανείς; Είναι για όλους η ευτυχία;Τι υπάρχει ανάμεσα σε σένα και την ευτυχία σου; Με ποιους τρόπους κάνεις πιο δύσκολη τη διαδρομή μέχρι τη στιγμή που θα νιώσεις ευτυχισμένος; Τελικά από πού πάνε προς την ευτυχία;

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου και ώρα 18.00 ταξιδεύουμε όλοι και όλες με προορισμό τη χώρα της ευτυχίας. Αν υπάρχει τέτοια χώρα στο χάρτη. Στο χάρτη του μυαλού μας, όχι στο γεωγραφικό. Κι αν αποφασίσαμε να έχουμε έναν τέτοιο προορισμό στη ζωή μας. Κι αν σκοπεύουμε να κάνουμε όλα όσα απαιτούνται για να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι.

Μια διαδραστική ομιλία σε σενάριο και σκηνοθεσία της ομιλήτριας Νέλης Βυζαντιάδου φιλοξενείται στο θέατρο Μετροπόλιταν (Αλ.Φλέμινγκ 2) με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Μαζί της οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Τσώνης και Στέλλα Τσελεπίδη.

Εκδήλωση ΚΘΒΕ και Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης για την ημέρα ποίησης

ems.jpg

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Εταιρεία Συγγραφέων και η Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, με μια εκδήλωση αφιερωμένη σε καίρια κοινωνικά ζητήματα όπως είναι ο ρατσισμός και οι εκφράσεις του απέναντι σε κάθε είδους διαφορετικότητα και ο φόβος της βίας ως μια εδραιωμένη αντίληψη ισχυρού και ανίσχυρου στη σχέση των φύλων, την Κυριακή 19 Μαρτίου στις 12:00, στο Φουαγιέ της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Σε σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Παπαδημητρίου, τα ποιήματα των μελών των δύο Εταιρειών, αποδίδουν επί σκηνής οι ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Ποιήματα για τη βία κατά των γυναικών

Ποιήματα για τον Εαυτό και για τον Άλλο

Από τα Ημερολόγια έτους 2023 της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης με αντίστοιχες θεματικές.

  • «Εγώ και ο Άλλος» (Ταυτότητα / Ετερότητα)
  • «Βία κατά των γυναικών»

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδημητρίου

Επιμέλεια και επιλογή κειμένων: Χλόη Κουτσουμπέλη και Σταύρος Ζαφειρίου

Μουσική: Κώστας Χανής (κρουστά)
Οι ηθοποιοί: Κώστας ΣαντάςΈφη ΔρόσουΚλειώ Δανάη ΟθωναίουΔημήτρης ΣιακάραςΆννη Τσολακίδου

Πληροφορίες
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Κυριακή 19/3/2023 στις 12.00, Φουαγιέ του Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Διάρκεια: Εβδομήντα πέντε λεπτά (75΄)
Είσοδος Ελεύθερη, απαιτείται η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά εδώ.

Ποίηση και εκπαίδευση – Γιορτή των ποιητών από τον ΣΕΚΒΕ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21η  Μαρτίου), το Εργαστήριο Γλώσσας, Γλωσσικής Διδασκαλίας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Κέντρο  Πολιτισμού Ν.Α. Ευρώπης και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023  και ώρα 6.30 μ.μ.

Σύνδεσμος παρακολούθησης:  https://meet.jit.si/securefreespeechsecureourfreedom .

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του ΣΕΚΒΕ Μπάμπη Μπαρμπουνάκη.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

-Νικόλας Ευαντινός, φιλόλογος/ποιητής, «Σε ποιο σχολείο διδάσκεται και σε ποιο διδάσκει η Ποίηση;»

-Πάνος Ηλιόπουλος, ΕΔΙΠ, Τμήματος Φιλοσοφίας «Ο Αριστοτέλης και ο Οράτιος για την ποιητική τέχνη και για την Ποίηση ως μάθηση»

Εισηγήσεις:

-Ράνια Καραχάλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ, «Η Ποίηση ως όχημα Κριτικού Γραμματισμού»

-Μεταξούλα Μανικάρου, ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, «Ποίηση, η πιο μεγάλη αναμέτρηση του ανθρώπου». 

Προσκεκλημένες ποιήτριες: Φανή Αθανασιάδου, Ιωάννα Λαζάρου,  Φλώρα  Ορφανουδάκη .

Ποιήματα διαβάζουν η ηθοποιός Αλμπέρτα Τσοπανάκη και φοιτήτριες/τές του ΠΤΔΕ: Δανάη-Ελένη Αλεξανδρή, Αλεξάνδρα Αναγνώστου, Δημήτρης Ανδριανόπουλος, Δήμητρα-Καλλιρρόη Αντύπα, Ιουστίνη Βερύκοκου, Παναγιώτα Βλάχου, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Ελένη Λιθοπούλου, Δέσποινα Λιόντου, Δέσποινα Μαυρίδου, Μελίνα Νικολάου, Διονυσία Νικολοπούλου, Ευαγγελία Μπαμπούρη, Αφροδίτη Πλατανίτη, Μελιάννα Πουλαστίδη, Μαρία-Χαρίκλεια Τσάβαλου,  Αλεξάνδρα Φώτη

Συντονισμός/παρέμβαση: Ελένη Καρασαββίδου, ΕΔΙΠ, ΠΤΔΕ, «Η Ποίηση ως Ανάχωμα σε δύσκολους καιρούς» . Θα ακουστεί μελοποιημένη ποίηση των Ν. Γκάτσου, Τ. Λειβαδίτη, Ελ. Χωρεάνθη .

«Κύκλος διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας»

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου εγκαινιάζουν το 2023  το νέο κύκλο διαλέξεων της Φιλοσοφικής Ακαδημίας.

Σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι-φιλόσοφοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες- ανοίγουν τη σκέψη τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και συζητούν μαζί του τα προβλήματα της ύπαρξης ,της κοινωνίας και της δημιουργίας στο πλαίσιο ενός τεχνολογημένου κόσμου , όπου η ειρήνη συνεχίζει να είναι το πρώτο ζητούμενο. Τη στιγμή που η ελευθερία του ανθρώπου δοκιμάζεται από την κυριαρχία των λίγων και την αδράνεια των πολλών , η ακαδημαϊκή κοινότητα προσκαλεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στον βαθύτερο εαυτό μας και την εξωτερική μας πράξη .

Συντονίζει ο Παναγιώτης Δόικος , Αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφίας του Α.Π.Θ .

4η Διάλεξη: Tετάρτη 22 Μαρτίου 2023  Ώρα Έναρξης: 19:00 στο Τελλόγλειο

Ομιλητής: ΔημήτρηςI. Μπρούχος Ποιητής

Θέμα ομιλίας :  "Διαχείριση εαυτού και αναθρώσκουσες λέξεις - Η περιπέτεια της γραφής ...".

Ο ποιητής Δημήτρης Ι. Μπρούχος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.Συμπλήρωσε 45 χρόνια (1977-2022) παρουσίας στα Ελληνικά Γράμματα, έχοντας καταθέσει 25 ποιητικά βιβλία και έχοντας γράψει λιμπρέτα για όπερες, ορατόρια, καντάτες, ραψωδίες, ωδές και ύμνους, σε πολλά μάλιστα υπογράφει ο ίδιος και τη μουσική σύνθεση.

Στίχοι του μελοποιήθηκαν από γνωστούς συνθέτες και ερμηνεύτηκαν από δημοφιλείς τραγουδιστές.   Έγραψε τους στίχους των τραγουδιών της βραβευμένης σειράς της ΝΕΤ «Τα παιδιά της Νιόβης», του ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη και μουσική Μίμη Πλέσσα. Βραβεύτηκε κατ’ επανάληψη στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης.   

Για την προσφορά του, έχει τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.- Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία  με το Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ερευνητικό Κέντρο Βιοπολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και την Μαρία Δόικου, υπεύθυνη της εκπομπής «De profundis” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ