Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σοφία Καρακάντζα: «Είμαστε πολίτες μιας τηλεθέασης ατομικής και παθητικής»

Με αφορμή το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου με τίτλο «Προσδοκώ» η σκηνοθέτης μίλησε για την παράσταση που ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία είναι το «Προσδοκώ», το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου (με τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια) που θα ανεβεί σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού από το Σάββατο 17|02|2024. 

Το κείμενο είναι ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα αλλά και για την Ιστορία.

Το έργο «είναι ένα παιχνίδι στήνεται ανάμεσα σε ζωντανούς και πεθαμένους σε επίπεδο αναρώτησης», ανέφερε στο «ΤyposThes» η Σοφία Καρακάντζα που υπογράφει την σκηνοθεσία. Και συμπλήρωσε ότι: «Θέτει όλα τα ερωτήματα για ζωή και θάνατο με τρόπο πολιτικό. Μιλάει για το πώς ο θάνατος έχει παύσει να είναι μια εθιμοτυπία. Η κοινότητα έχει διασπαστεί. Είμαστε πολίτες άλλου είδους, μιας τηλεθέασης ατομικής και παθητικής. Αποκτάμε συλλογική μνήμη μέσα από τα μίντια και τα δίκτυα. Δεν ξέρουμε ο ένας τίποτα για τον άλλο. Και είμαστε παθητικοί δέκτες ενός θανάτου που έχει καταστροφική μορφή αλλά μοιάζει και χολυγουντιανή ταινία. Ο Βέλτσος παίρνει απομεινάρια συλλογικής μνήμης και συνθέτει ένα έξοχο ποίημα για το τι είναι η Ελλάδα, τι μας ενώνει και μιλάει για τα θραύσματα που κουβαλάει ο καθένας. Κάθε θεατής μπορεί να συνδεθεί με τα κομμάτια που τον συνδέουν».

prosdoko_1.jpg

Σχετικά με τις τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια στο έργο η σκηνοθέτης σχολίασε πως «το κείμενο δεν έχει πλοκή και αυτό είναι μια ιδιαιτερότητά του. Οπότε για να αποκτήσει σκηνική παρουσίας χρειάζεται μια προσέγγιση. Αναφέρεται σε έναν επικήδειο μίμο. Επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι μίμοι αυτοί συνόδευαν τους πλούσιους στην κηδεία τους και αναπαριστούσαν την ζωή τους. Ο Βέλτσος δίνει την ιδέα αυτή, όμως το κείμενο που παραθέτει δεν είναι για αναπαράσταση ως ένα συμβατικό θεατρικό κείμενο. Εμείς πήραμε το κείμενο και το αντιμετωπίσαμε ως το βασικό υλικό της παράστασης. Το κάναμε μια καθαρή παρτιτούρα αφήγησης με την βοήθεια του μουσικού μας και ακολουθώντας τους κανόνες της μουσικής, τις παύσεις δηλαδή, τους τονισμούς κλπ. Αυτό έγινε για να “ανασάνει” το κείμενο και να βγάλει το νόημά του».

Απαντώντας σε ερώτησή μας για αν ένιωσε ελευθερία με δεδομένο ότι το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή σημείωσε πως «μπορεί να υπάρχουν ερμηνείες όμως πάντα βασικός οδηγός παραμένει το κείμενο»

Η Σοφία Καρακάντζα μιλώντας για την συνεργασία με τον κ. Βέλτσο είπε πως ήταν άριστη. «Ήταν πάντα εκεί, δοτικός και θα είναι και παρών στην πρεμιέρα  μας», συμπλήρωσε.

Για το «Προσδοκώ» είπε πως ήταν μια μεγάλη πρόκληση που θα συγκινήσει το κοινό, ενώ έπλεξε το εγκώμιο για την μουσική του Δημήτρη Καμαρωτού, τις ερμηνείες των 8 ηθοποιών του ΚΘΒΕ που παίρνουν μέρος στην παράσταση που όπως ανέφερε «από την πρώτη στιγμή έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και ήταν διαθέσιμοι σε μια φόρμα και έναν τρόπο που δεν είναι αυτονόητος», για να προσθέσει πως «τελικά η σκηνή είναι οι ηθοποιοί, αυτοί είναι το σώμα του θεάτρου».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σοφία Καρακάντζα, Σκηνικά-Κοστούμια: Ράνια Εμμανουηλίδου: Μουσική κειμένου-Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, Χορογραφία-Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτις: Ευανθία Σωφρονίδου, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Οργάνωση Παραγωγής: Ειρήνη Χατζηκυριακίδου,  Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)

Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λουίζα Μαρία Χαραλάμπους.

Παίζουν οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

ΧΟΡΟΣ ΜΙΜΩΝ

Ελένη Θυμιοπούλου, Μαρία Καραμήτρη, Αίγλη Κατσίκη, Εύη Κουταλιανού, Θεοδώρα Λούκας, Δημήτρης Ναζίρης, Γιάννης Τομάζος, Γιάννης Χαρίσης

 

Πληροφορίες

Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2)

Πρεμιέρα: Σάββατο 17/02/2024

Ώρες παραστάσεων:Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00 .

Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | . Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ