Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Εφτακόσιοι κωδωνοφόροι σε 12 ομάδες από μέρη όπως ο Σοχός, από χωριά της Δράμας και της Θεσσαλίας θα συμμετάσχουν αυτή την Κυριακή 23/2 σε μια ξεχωριστή εκδήλωση: από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι θα κάνουν πομπή από το Λευκό Πύργο μέχρι και την πλατεία Αριστοτέλους μέσω της Λεωφόρου Νίκης (σημ. θα υπάρξουν και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία) αναπαριστώντας δρώμενα γονιμικά, κωδωνοφορίες, εκκωφαντικές και αποτροπαϊκές.
Και από εκεί στη συνέχεια θα διασκορπιστούν σε διάφορους δρόμους και πλατείες, δίνοντας ένταση και διαφορετικούς ήχους στην πόλη μας.
Αυτή θα είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων της θεματικής δράσης “Οι Δρόμοι του κουδουνιού” που πραγματοποιεί το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης.
Η αυλαία άνοιξε το περασμένο Σάββατο με εκθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης (γκαλερί, καταστήματα εστίασης), την Κυριακή δέκα ζωγράφοι έβαψαν το λογότυπο της δράσης και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους τοποθετήθηκε σε δέκα πλατείες, ενώ αυτό το Σάββατο 22/2 θα γίνει στο ΛΕΜΜ-Θ (Βασ. Όλγας 68) επιστημονική ημερίδα και η Ζυράνα Ζατέλη θα διαβάσει αποσπάσματα από βιβλίο της στο οποίο αναφέρεται στους κουδουνοφώρους.
Μιλώντας για τη θεματική δράση “Οι Δρόμοι του κουδουνιού” η πρόεδρος του ΔΣ του ΛΕΜΜ-Θ κα Μαριάννα Βιλδιρίδη – Χατζητόλιου ανέφερε χθες ότι: «Επιχειρεί να συνδέσει με ένα πιο διαδραστικό τρόπο την επιστημονική έρευνα με το ευρύ κοινό. Φιλοδοξεί αφ’ ενός να καταγράψει την ελληνική κληρονομιά που συνδέεται με την κωδωνοφορία, τα κουδούνια, τους ήχους τους, από τη συγκεκριμένη απόδοση ως τις καμπάνες, τη μουσική». «Σκεφτείτε απλά λίγο τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ο ήχος ενός κουδουνιού από τη χαρά ως τη λύπη από τη προειδοποίηση ως το κέλευσμα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα πρόσθεσε πως στόχος είναι η δράση να γίνει θεσμός και να συνδεθεί με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις κατά τόπους παραδόσεις, από την Ισπανία ως τις σκανδιναβικές χώρες, τη Ρωσία και τις Άλπεις, τα βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, και να αναζητηθούν πόροι «στα κοινά ταμεία και τα προγράμματα τόσο στην Ε.Ε. όσο και άλλων φορέων, όπως η UNESCO».
Φέτος το σύνολο των δράσεων θα αγγίξει τις 30.000 ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΔΣ του ΛΕΜΜΘ.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Μουσείου κ. Ζήσης Σκαμπάλης τόνισε πως η δράση «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού» διερευνά το έθιμο της κωδωνοφορίας στον ελληνικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Πολύτιμη σε αυτό το εγχείρημα ήταν η βοήθεια της σκηνοθέτιδας κας Γιάννας Ευαγγελίδου που έχει γνώσεις από την κινηματογράφησή του.
Στο πλαίσιο της δράσης έγιναν επιτόπιες επισκέψεις και επαφές με ομάδες που τελούν το έθιμο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτές τις επισκέψεις όπως σχολίασε ο κ. Σκαμπάλης αντιλήφθηκε πως οι συμμετέχοντες στα δρώμενα τα θεωρούν ως κάτι το ιερό και όχι ως μια εκδήλωση με φολκλορικό χαρακτήρα. «Αυτό θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε και εδώ», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αν ο προ-νεωτεριστικός άνθρωπος επινόησε τα εκκωφαντικά στην κλίμακα της κοινότητάς του κουδούνια για να ξορκίσει το κακό, και φαίνεται πως τα κατάφερε καλά, τι διαστάσεων κουδούνια να περιμένουμε από τον νεωτερικό άνθρωπο που σε δυόμισι μόλις αιώνες έφτασε να απειλήσει τον πλανήτη; Ίσως μια κωδωνοφορία συμπαντικής κλίμακας!».