Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πολιτιστικό ταξίδι… μεταμόρφωσης τα 59α Δημήτρια

Συζητήσεις λογοτεχνίας σε μπαρ, γευστικές δοκιμές σε εστιατόριο, χορός στους δρόμους και θέατρο σε εναλλακτικούς χώρους στο φετινό πρόγραμμα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η λογοτεχνία θα βρει στέγη σε ένα ζεστό μπαρ, τα μυστικά της γαστρονομίας της πόλης μας θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης και μια εναλλακτική ραδιοφωνική εκπομπή θα μας κάνει ταξίδι στο παρελθόν της Θεσσαλονίκης τα 30 τελευταία χρόνια αλλά και στην σκηνή της ραπ και της χιπ χοπ.

Πρόκειται για μερικές από τις πιο ιδιαίτερες παραστάσεις που θα δούμε στα 59α Δημήτρια που πραγματοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Εικαστικά, θέατρο, μουσική, χορός, σινεμά, λογοτεχνία, performance και για πρώτη φορά γαστρονομία συνθέτουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ που φέτος μεγαλώνει χρονικά και θα διαρκέσει από τις 19 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.

Φέτος τα Δημήτρια μάς προσκαλούν σε ένα ταξίδι μεταμόρφωσης, εμπνευσμένης αντιστρόφως ανάλογα από την ατμόσφαιρα Μεταμόρφωσης του επετειακού τιμώμενου συγγραφέα Φραντς Κάφκα.

«Το κεντρικό σύνθημα είναι “o πολιτισμός μεταμορφώνει, η πόλη αλλάζει”. Σε μια πόλη που μετασχηματίζεται διαμορφώνοντας τη νέα, σύγχρονη ταυτότητά της και επανασυστήνεται στον κόσμο, ο Πολιτισμός αποτελεί μοναδικό αναπτυξιακό βραχίονα, παράγοντα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης ενώ αναφερόμενος στο Labattoir όπου και έγινε η παρουσίαση του προγράμματος των Δημητρίων εξέφρασε τη χαρά του που «ο εμβλήματος αυτός χώρος πολιτισμού επανέρχεται μετά από προσπάθειες της δημοτικής αρχής στους ανθρώπους του πολιτισμού. Αυτή είναι μια από τις μεγάλες νίκες που θα βοηθήσουν το πολιτιστικό μας απόθεμα», σημείωσε, και πρόσθεσε για να κάνει σύνδεση με την θεματική του φεστιβάλ «μεταμορφωνόμαστε με βάση νέες αλλαγές που χρειάζεται η πόλη. Φέτος τα Δημήτρια θα είναι ιδιαίτερα γιατί είχαμε μια δυναμική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τους φορείς που εποπτεύουν. Μοναδικές παραστάσεις, ιδιώτες του Πολιτισμού, δημιουργοί του Πολιτισμού συγκροτούν μια καινούργια πρόταση για τα Δημήτρια και νομίζω πως η πόλη σε λίγο θα αγκαλιάσει ξανά αυτόν τον θεσμό». Παράλληλα πρόσθεσε πως στόχος είναι να κρατήσει η πόλη τους καλλιτέχνες της και να σταματήσει το brain drain, και «οι νέοι δημιουργοί να έχουν κίνητρα για να μην απαντούν στις σειρήνες Αθήνας και του κόσμου».

«Όραμά μας είναι η πόλη να μετατραπεί σε ανοιχτή σκηνή πολιτισμού με διάρκεια 365 μέρες το χρόνο, ένα thessaloniki non stop festival. Εμείς θα αξιοποιήσουμε παρελθόν πόλης για να έχουμε ένα καλύτερο πολιτιστικό μέλλον», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης σημείωσε: «Όπως έλεγε ο Κάφκα, “το μονοπάτι το δημιουργεί το περπάτημα”. Και εμείς, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, είμαστε αυτοί που διαμορφώνουμε το μέλλον της. Είμαστε οι αρχιτέκτονες του τοπίου που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Ο πολιτισμός μεταμορφώνει, η Θεσσαλονίκη αλλάζει..

Αυτό ακριβώς αποτυπώνει το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων μας, αλλά και η οπτική ταυτότητα του φεστιβάλ. Με σημείο εκκίνησης τις πάμπολλες ψηφίδες – σήματα κατατεθέντα του πολυπολιτισμικού παρελθόντος μας, τα πίξελ που λειτουργούν ως γέφυρα με το πολυδαίδαλο παρόν, σηματοδοτούν αφενός μια διάθεση ενδοσκόπησης προς την ιστορία μας και αφετέρου την ανάδειξη ενός αισιόδοξου και πολυπρισματικού παρόντος, που με αυτογνωσία και δημιουργική ελευθερία δημιουργεί την πολυπόθητη συνθήκη ενός καλύτερου μέλλοντος.

Με την καλλιτεχνική επιτροπή προσπαθήσαμε, στο μέτρο του δυνατού, τα ποικίλα δρώμενα που φιλοξενούνται στα 59α Δημήτρια, να προσθέσουν, το κάθε ένα με τον δικό του τρόπο, ένα επιπλέον σχόλιο στη γενικότερη καφκική προβληματική του φεστιβάλ».

Ανέφερε επίσης για ένα τμήμα του προγράμματος επιλέχθηκαν λόγω των μεταμορφώσεων που έχουν υποστεί: το ανακαινισμένο θέατρο Ολύμπιον, η οικοδομή Χαίμ Κοέν (παλιό Ισμαήλ πασά χάνι), το σύμπλεγμα κτιρίων στην περιοχή Ντεπώ, το ανακαινισμένο Ισλαχανέ, το νέο πρόσωπο του ΜOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Casablanca (πρώην οικία Μιχαηλίδη), η ριζικά αλλαγμένη Στοά Μοδιάνο, η Ροτόντα, η Αποθήκη Δ’ του λιμανιού και η Νέα Παραλία, το Μέγαρο Μουσικής, ο χώρος ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής ποικιλότητας Ypsilon (παλαίποτε Κύρτσι-Χαν).

«Οικειοποιηθήκαμε την ιστορία Κάφκα αγώνα για τη μεταμόρφωση σε διάφορες πτυχές του σχεδιασμού των Δημητρίων», ανέφερε ο Στέφανος Τσιτσόπουλος καλλιτεχνικός συντονιστής των 59ων Δημητρίων.

Τι ξεχωρίζει στο πρόγραμμα

Η αυλαία θα ανοίξει στις 19/9 με την παράσταση «Διεθνείς Χορευτικοί Διάλογοι – Babae & Duende» που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής(με δεύτερη βραδιά στις 20/9).

Στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν:

modiano.jpg

-Η εκδήλωση γαστρονομίας «Ζαμάν φουντ stories #1 – Θεσσαλονίκη μου ποτέ δε σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι» (1,8,15 και 22/10) στην Αγορά Μοδιάνο με πέντε θεματικά live talks ενώπιον κοινού, αφιερωμένα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες, ενώ καλούδια και πιάτα θα μαγειρεύονται και θα προσφέρονται ζωντανά υπό την επιμέλεια της σχολής La Chef Levi.

casablanca.jpg

-Το «Πολύ μου άρεσε το τελευταίο σας» στο πλαίσιο του οποίου πέντε σημαντικοί συγγραφείς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το τελευταίο τους βιβλίο, συζητούν ζωντανά ενώπιον του κοινού με τον Άγγελο Μαλλίνη στο Casablanca (26/9, 3,19,17/10).

-Η συναυλία της ΚΟΘ για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη (11/10) σε μια σύνθεση του David Bruce.

-Το Street Outdoors: Party hard!, το πιο εκστατικό και φαντεζί ρέιβ πάρτι στο Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέα Παραλία (13/10).

-Η παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την όπερα «La traviata» (27/10) σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου, «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» (4 και 6/10) που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, το συμπεριληπτικό έργο "Κασσάνδρα "(5/10)  και οι συναυλίες με έργα του Κώστα Γιαννίδη σε νέες ενορχηστρώσεις ενορχηστρώσεις και της Τζούλιας Σουγλάκου και της Σοφίας Ταμβακοπούλου σε τραγούδια Ελλήνων συνθετών για φωνή και πιάνο(23/10).

-Η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης MOYSA υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Michael Palmer (25/9) στο ΜΜΘ.

bizniek-genikh_0090-nef_1.jpg

-Στο θέατρο θα δούμε την «Μουγγή καμπάνα» του Θανάση Τριαρίδη (21,22/9) στο Άνετον, το «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», του Ματέι Βίζνιεκ (25 και 27/9) στο Artbox Fargani, αλλά και το  «2310» που έγραψε ο Γιώργος Τούλας και θα παρουσιαστεί στο ιστορικό συγκρότημα διατηρητέων κτιρίων Ντεπώ *29 και 30/10).

-Στο χορό αξίζει να προσέξουμε το «Nomadics» (14/10), τελευταία παραγωγή της ομάδας Voetvolk, όπου οκτώ χορευτές εξερευνούν τη δυνατότητα να δοθεί φωνή στη φύση, το κατ’ εξοχήν μέρος για να χαλαρώσουμε και να διδαχτούμε. Πριν την παράσταση οι χορευτές θα κάνουν κάνουν πεζοπορία με το κοινό μέχρι το χώρο της παράστασης (ΜΜΘ). Επίσης η  Σοφία Μαυραγάνη με το Glorious epic μας καλεί σε μια επική παράσταση χορού στο πρώην Barbarella Live Party , στην Αριστοτέλους, ενώ στο Kitchen dance θα δούμε χορό στην Αγορά Βλάλη.

Περισσότερα για το πρόγραμμα στο: e-dimitria.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ