Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παύλος Δανελάτος: «Ο Άλμπυ στα έργα του χτυπάει αλύπητα τις ανθρώπινες σχέσεις»

Ο σκηνοθέτης της παράστασης «Η Γίδα» που παρουσιάζεται στο Artbox Fargani από 22/11 στο μίλησε στο «TyposThes»

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τα πάνω – κάτω θα έρθουν στην ζωή μιας φαινομενικά τέλειας οικογένειας, όταν ο σύζυγος θα ερωτευτεί μια…. Γίδα!

Μετά την αποκάλυψη σε έναν δημοσιογράφο και φίλο του, όλα μοιάζουν να γκρεμίζονται και συνάμα όλοι γύρω του νιώθουν να οδηγούνται στην καταστροφή.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα συμβαίνουν στο έργο του Έντουαρτ Άλμπυ «Η Γίδα», που ανεβαίνει από τις 22 Νοεμβρίου στο «Artbox Fargani» (Αγίου Παντελεήμονος 10, κέντρο Θεσσαλονίκη) από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συμπαραγωγή με την Πολιτεία Πολιτισμού.

Γιατί ο Άλμπυ επιλέγει ένα ζώο ως… αντίπαλο δέος; «Γιατί θέλει να παίξει με κάτι εντελώς ακραίο για να πει την αλήθεια του», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Παύλος Δανελάτος που σκηνοθετεί την παράσταση. Ο ίδιος έχει καταπιαστεί και στο παρελθόν με έργα του ίδιου συγγραφέα. «Ο Άλμπυ στα έργα του χτυπάει αλύπητα τις ανθρώπινες σχέσεις, ειδικά τις ενδοοικογενειακές», σημείωσε, για να συμπληρώσει πως στα κείμενά του «το χιούμορ συμβαδίζει με την κατάντια των ηρώων». Είπε πως «η συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ είναι μια ευτυχής συγκυρία», ενώ μιλώντας για την ενασχόλησή του με το θέατρο δήλωσε πως στράφηκε σε αυτό για να χτυπήσει την εσωστρέφειά του.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

gida.jpg

-Πώς σχολιάζει ο Άλμπυ τις ανθρώπινες σχέσεις και το κυνήγι της τελειότητας;

-Γενικά ο Άλμπυ στα έργα του χτυπάει αλύπητα τις ανθρώπινες σχέσεις ειδικά τις ενδοοικογενειακές. Τι να πρωτοθυμηθώ το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ»; Το «Παιχνίδι του γάμου»; Νομίζω πως βασίζει αυτή την στάση, στην άποψη του ότι ο άνθρωπος είναι συχνά ανειλικρινής προς τον εαυτό του και -το κυριότερο- πως το πλαίσιο ζωής που έχει κατασκευάσει τον έχει απομακρύνει από τη φυσική του κατάσταση. Το κυνήγι της τελειότητας, ας πούμε, είναι για τον Άλμπυ μια ακόμα ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

-Γιατί επιλέγει ένα ζώο ως… αντίπαλο δέος;

-Γιατί θέλει να παίξει με κάτι εντελώς ακραίο για να πει την αλήθεια του. Είμαι βέβαιος πως αν μπορούσε θα έβαζε τον ήρωα της παράστασης να ερωτεύεται μια ντουλάπα ή ένα τηγάνι… Η αλήθεια φαίνεται πιο καθαρά όταν αναδεικνύεται από το ακραίο και ο Άλμπυ το ξέρει καλά αυτό το παιχνίδι. Λέει κάπου ότι «δεν κάνουμε θέατρο για να διασκεδάσουμε, γράφουμε για να στεναχωρήσουμε». Αυτό που έχω δει (γιατί έχω ανεβάσει ξανά Άλμπυ) είναι ότι μετά την παράσταση ενός έργου του Άλμπυ οι θεατές δεν θέλουν να μιλήσουν γι’ αυτό, νιώθουν ότι τους αφορά πολύ παραπάνω απ’ ότι νόμιζαν.

-Τι θέση έχει το χιούμορ στην παράσταση;

-Το έργο πατάει πάνω στην τραγικότητα του ήρωα που υποφέρει τα διλλήματά του οπότε γίνεται ΚΑΙ κωμικός, όχι μόνο αυτός αλλά και οι γύρω του. Το έργο είναι εξωφρενικό οπότε εκ των πραγμάτων το χιούμορ είναι πηγαίο, δε χρειάζεται να το πιέσεις για να βγει. Δεν έχω διαβάσει όλα τα έργα του Άλμπυ αλλά σε όσα γνωρίζω (και είναι αρκετά) το χιούμορ συμβαδίζει με την κατάντια των ηρώων, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μεγάλου συγγραφέα. Άλλωστε αυτό δε συμβαίνει και στη ζωή μας;

-Πού εστιάσατε την ματιά σας στην σκηνοθεσία σας;

-Στην παράστασή μας ήθελα να δώσουμε μεγάλη σημασία σε ένα χαρακτηριστικό του Άλμπυ που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στα έργα του: Παρουσιάζει μια οικογένεια ΤΕΛΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ. Ο Μάρτιν, έχει πάρει… το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής, του έχει ανατεθεί να σχεδιάσει την παγκόσμια πόλη, η σχέση με τη γυναίκα του είναι καταπληκτική, και οι δυο γονείς έχουν αποδεχθεί πλήρως τον γκέι γιό τους, οικονομικά είναι στην κορυφή, όλα τέλεια. Συνήθως όταν ξεκινάει ένα έργο του ο Άλμπυ οι ήρωές του είναι ήδη κατεστραμμένοι, εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Ήθελα λοιπόν με κάθε τρόπο να δώσουμε το «σήμα» αυτής της μεγαλοαστικής ευτυχίας για να φανεί ακόμα χειρότερο το γκρέμισμα. Όλα, η υποκριτική, το σκηνικό, οι πράξεις βαίνουν προς μία κατάρρευση.

-Έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν με έργα του Άλμπυ. Τι ξεχωρίζετε στην γραφή του;

-Ό Άλμπυ είναι ωμός, απόλυτα ειλικρινής, δεν κάνει ποτέ πίσω σ’ αυτά που πιστεύει. Τα έργα του διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους αλλά υπάρχουν κολώνες που δεν αλλάζουν. Οι άνθρωποι εθελοτυφλούν, η κοινωνία που έχουν στήσει και οι θεσμοί της είναι υποκριτικά υπέροχοι, η δυστυχία όμως δεν κρύβεται, η αλλοτριωμένη φύση μας καιροφυλακτεί κι όταν βγει έξω είναι τρομακτική και αναπάντεχη. Δεν υπάρχει happy end, όταν αρχίζει η αιμορραγία κανείς δε θα είναι πια ίδιος.

-«Η γίδα» είναι μια συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ. Πώς συνεργαστήκατε;

-Η συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ είναι μια ευτυχής συγκυρία την οποία πρότεινα εγώ και είμαι περήφανος που το έκανα. Συνεργασίες με ιδιώτες της Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου συχνές όπως ίσως θα γνωρίζετε. Μέσα στη συμφωνία ήταν να χρησιμοποιήσουμε ηθοποιούς του ΚΘΒΕ. Είμαι ευτυχής που συνεργάστηκα με τόσο καλούς ηθοποιούς. Κατά τη γνώμη μου αυτού του είδους οι συνεργασίες πρέπει να είναι βασικός στόχος του ΚΘΒΕ.

-Τι σημαίνει θέατρο για εσάς;

-Ασχολήθηκα με το θέατρο για να χτυπήσω τη εσωστρέφειά μου. Είμαι κυρίως ηθοποιός θα έλεγα. Από την υποκριτική ξεκινάει η λογικότητα των σκηνοθεσιών μου κι εκεί καταλήγει. Αγαπάω πολύ τους ηθοποιούς και πιστεύω ότι το θέατρο τους ανήκει. Επίσης το θέατρο για μένα είναι εδώ και πολλά χρόνια διδασκαλία υποκριτικής. Οι μαθητές μου με κάνουν καλύτερο ηθοποιό, καλύτερο σκηνοθέτη, καλύτερο άνθρωπο. Αυτά προσωπικά. Κατά τα άλλα αυτό που θέλω πολύ, είτε ως ηθοποιός είτε ως σκηνοθέτης, είναι να κάνω τους θεατές μου να δουν «δικό τους» μέσα από το «δικό μου».

 

*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών

Συντελεστές

Μετάφραση- Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελάτος, Δραματουργική συνεργασία: Αμαλία Κοντογιάννη, Σκηνογραφική/ ενδυματολογική επιμέλεια: Δανάη Πανά

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευγενία Κουζέλη, Μιχάλης Ρίζος, Βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου: Τάνια Φουστάνα, Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Διανομή:  Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Μάρτιν), Λίλα Βλαχοπούλου (Στήβι), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ρος), Φαμπρίτσιο Μούτσο (Μπίλλυ).

 

Χρήσιμα

Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2310 208007

Εισιτήρια 13, 15 και 17 ευρώ. Προπώληση: more.com

Ώρες ταμείων «Artbox Fargani»

Καθημερινά: 10:30- 14:30 και 17:30- 20:00. Τις ημέρες των παραστάσεων το ταμείο θα είναι ανοιχτό έως τις 22:30.

Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00.

*Για ομαδικές κρατήσεις (άνω των 20 ατόμων) μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 6972135591.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ