Τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2025, στις 19:00, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου φιλοξενεί τον Τάκη Μαυρωτά, Διευθυντή Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη στη διάλεξη: «Ανάταση με την τέχνη της εποχής μας -Από τους Picasso, De Chirico, Cocteau στους Τσαρούχη, Εγγονόπουλο, Φασιανό, Αδαμάκο» με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου των Εκδόσεων Μέλισσα «Τάκης Μαυρωτάς | Λέξεις και Τέχνη | 50 ομιλίες».
Για το βιβλίο και τον ίδιο αναφέρουν:
Η Ελένη Αρβελέρ στον πρόλογό της: «Πολλοί μίλησαν για την ερωτική μανία, της οποίας «ουδέν σφοδρότερον», (κατά τον Ιουστινιανό). Για τον Τάκη Μαυρωτά σπουδαιότερη είναι όμως η «καλλιτεχνική μανία», μια ασθένεια από την οποία πάσχει παιδιόθεν. Είναι, θα πω, το πηγαίο ταλέντο του, άσχετο από σπουδές και πτυχία, που τον οδηγεί στη σωστή αξιολόγηση, αυτή την κριτική θεώρηση, που αποπνέει σεβασμό για το έργο και αγάπη προς τον καλλιτέχνη. Θα ήθελα, επίσης, να υπογραμμίσω τη σχέση που έχει αποκτήσει με τους καλλιτέχνες, γιατί ανακαλύπτει και προβάλλει πάντα την καλύτερη πτυχή τους».
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης για το βιβλίο πως λειτουργεί για τον αναγνώστη: «ως εισαγωγή στην γνώση τής εικαστικής τέχνης, άσκηση στην τεχνική τής πρόσληψης τής τέχνης, εισαγωγή στην κριτική τής τέχνης, γνωριμία τού αναγνώστη με το ήθος ενός κριτικού τής τέχνης και μια μορφή ποιητικής λειτουργίας τού πεζού λόγου που υπηρετεί την κριτική», καταλήγοντας πως «είναι μερικά βιβλία που πρέπει να τα διαβάσεις. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι το βιβλίο αυτό τού Τ. Μαυρωτά και τον συγχαίρω γι’ αυτό».
Ο Κώστας Τσόκλης υπογραμμίζει: «Όλους τους αγαπά (και καλά κάνει), γιατί και ο λιγότερο προικισμένος δημιουργός αξίζει τουλάχιστον σεβασμό και στήριξη. Ποτέ δεν ξέρεις… Αν και προτιμάει το «κριτικός τέχνης» από το «ιστορικός τέχνης», δεν επικρίνει κανέναν. Αφήνει να κρίνουν οι προσδοκίες του κοινού σήμερα και τα καπρίτσια του χρόνου αύριο. Αυτός είναι μια δέσμη φωτός, που αναδεικνύει το έργο και φωτίζει τον δημιουργό. Ο καλός του λόγος δεν παραχωρείται εύκολα σε όλους, μου λέει. Όμως κατορθώνει να μετατρέψει την άρνηση σε απλώς μη κατάφαση. Τον θαυμάζω. Είναι ένα κοινωνικό άτομο, που αποφεύγει τις εντάσεις και τις προστριβές και έτσι προφυλάσσει τον εαυτό του και τους εκλεκτούς του. Είναι φίλος και υποστηρικτής μου, τον αγαπώ και τον σέβομαι. Τον ευχαριστώ για ό,τι έχει κάνει για εμένα και για τους συναδέλφους μου. Για την Τέχνη και για τον τόπο αυτόν, που είναι ο Τόπος μας»
Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 18:0019:00.
Είσοδος Ελεύθερη.
Εξάλλου στο πλαίσιο της έκθεσης συμβουλές καλλιτεχνικής φύσεως στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ ο Βίκτωρας Κοέν την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025, 12 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 11 θα δώσει ομιλία με ανάλογη θεματική.
Η ομιλία απευθύνεται σε φοιτητές εφαρμοσμένων και καλών τεχνών, καθώς και σε επαγγελματίες ή ερευνητές που ασχολούνται με την εικονογράφηση, τη γραφιστική και τις εφαρμοσμένες τέχνες.
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά. Απαραίτητη η διαδικτυακή κράτηση θέσης εδώ.
Στην έκθεση συμβουλές καλλιτεχνικής φύσεως ο καταξιωμένος designer και εικονογράφος Βίκτωρ Κοέν μοιράζεται την καλλιτεχνική του διαδικασία μέσα από μια σειρά συμβουλών, απόσταγμα της δια βίου ενασχόλησής του με την τέχνη.
Στην ομιλία, ο Κοέν θα παρουσιάσει τον τρόπο εργασίας του, από την στιγμή της ανάθεσης ενός έργου, την γέννηση και τον εντοπισμό της αρχικής ιδέας μέχρι την υλοποίηση και την παράδοσή του. Θα αναφερθεί κυρίως σε έργα εφαρμοσμένης τέχνης, εικονογράφησης και γραφιστικής και θα εστιάσει στη σειρά έργων της έκθεσής του στο ΜΙΕΤ μέσα από προσωπικά σχέδια, σημειώσεις καθώς και σε νέο αδημοσίευτο υλικό που αποτελεί τη συνέχεια της σειράς. Τέλος, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαλλαγούν με τον καλλιτέχνη με ερωτήσεις σχετικές με τη δική τους καλλιτεχνική διαδικασία.
Ο Βίκτωρ Κοέν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος BFA από την Ακαδημία Τεχνών Bezalel στην Ιερουσαλήμ και απέκτησε το μεταπτυχιακό του με έπαινο από το School of Visual Arts (SVA) στη Νέα Υόρκη. Καταξιωμένος designer και εικονογράφος, σήμερα διευθύνει τις έδρες Εικονογράφησης και Κόμικς στο SVA. Έχει συνεργαστεί με τους New York Times, Wall Street Journal, Time, Newsweek, The Guardian, Esquire, Nature, National Geographic, Rolling Stone, Wired, ESPN, Bloomberg, The Atlantic, The Economist, Fortune, Forbes, Penguin Random House, Harper Collins, Rizzoli, Atlantic Records, Virgin, IBM, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, BBC και τον ΟΗΕ. Εκτός από τις ομιλίες του σε διοργανώσεις TED, δίνει τακτικά διαλέξεις σε ακαδημαϊκά και επαγγελματικά συνέδρια. Η δουλειά του εκτίθεται σε γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβάνεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, και παρουσιάζεται συχνά σε εκδόσεις και βιβλία τέχνης. Έχει βραβευτεί με το Communication Arts Award of Excellence, Graphis Gold Awards, American Illustration Awards, the 3x3 Educator of the Year Award. www.viktorkoen.com.