Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Το Γκατζολάκι ρίχνει τα φώτα στο ερασιτεχνικό θέατρο για 27η χρονιά

ερασιτεχνικό θέατρο
Το Γκατζολάκι ρίχνει τα φώτα στο ερασιτεχνικό θέατρο για 27η χρονιά
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Από τις 29 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου διεξάγεται η μεγάλη γιορτή του Ερασιτεχνικού Θεάτρου στη Νέα Ορεστιάδα

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ραντεβού στον Έβρο θα δώσουν και φέτος ομάδες ερασιτεχνικού θεάτρου για το 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας.

Από το Σάββατο 29 Αυγούστου έως και το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026, ο αγαπημένος θεσμός υποδέχεται θεατρικές ομάδες από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, αλλά και από το Λονδίνο, σε ένα οκταήμερο γεμάτο θέατρο, δημιουργία, συγκίνηση, χιούμορ και ξεχωριστές συγκινήσεις.

Στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ορεστιάδας, κάθε βράδυ στις 21:00, η ερασιτεχνική θεατρική δημιουργία θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο, σε μια διοργάνωση που εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες αποτελεί σημείο αναφοράς για το ερασιτεχνικό θέατρο στη χώρα.

«Είμαστε χαρούμενοι για την 27η χρονιά μας. Το φεστιβάλ μας δεν έχει σταματήσει ούτε στην πανδημία. Είμαστε περήφανοι γιατί ο θεσμός στηρίζεται δυναμικά από το θεατρόφιλο κοινό όχι μόνο της Ορεστιάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως και από επιχειρηματίες της περιοχή. Κοντά μας είναι η περιφέρεια με τον κ. Τοψίδη και την κυρία Μπαχαρίδου και δήμος μας με την κυρία Μπραϊκούδη και τον κ. Παπαδόπουλο. Αυτό σημαίνει ότι και η πολιτική αρχή εμπιστεύεται το θεσμό. Με χαρά περιμένουμε την έναρξη για να υποδεχτούμε όλες τις ομάδες που έχουν προκριθεί στον τελικό, αλλά και τα πρόσωπα της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τον ηθοποιό Αντώνη Θεοδωρακόπουλο, που θα είναι και πρόεδρος, τον ηθοποιό Τάσο Κωστή,  τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Κώστα Λειβαδά, τον χορευτή και χορογράφο Ιωάννη Μαργαρώνη, και τον εικαστικό, ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Ντίνο Πετράτο. Τιμώμενο πρόσωπο του 27ου Φεστιβάλ, είναι η αγαπημένη ηθοποιό Ελισάβετ Κωνσταντινίδου», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο Άκης Τσονίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

Η αυλαία ανοίγει το Σάββατο 29 Αυγούστου, με το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ να παρουσιάζει, εκτός συναγωνισμού, τη δημοφιλή κωμωδία των Θ. Παπαθανασίου και Μ. Ρέππα «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα».

Παράλληλα, για ακόμη μία χρονιά, την παρουσίαση του Φεστιβάλ αναλαμβάνει ο Αλέξης Κωστάλας, ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τη διοργάνωση και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

«Μια 8ήμερη γιορτή για την πόλη»

Ελισάβετ Κωνσταντινίδου

Το φεστιβάλ αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία. Όπως εξήγησε ο κ. Τσονίδης: «Το περιμένουν με αγωνία! Κάθε βράδυ το θέατρο είναι κατάμεστο. Και θέλω να επαναλάβω ότι για εμάς είναι πολύ σημαντική η στήριξη των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τόπου μας γιατί στο πλαίσιο του φεστιβάλ φιλοξενούμε ομάδες με διαμονή από 2 μέχρι και 4 μέρες, ενώ υπάρχει και διατροφή. Παράλληλα γίνονται και πολιτιστικές εξορμήσεις κάνουμε και εκδρομές για τις ομάδες, την κριτική επιτροπή και τα τιμώμενα πρόσωπα από το Ορμένιο μέχρι και το Δέλτα του Έβρου. Οπότε συνολικά θα έλεγα πως όλη η Ορεστιάδα χαίρεται για αυτή την διοργάνωση. Αποτελεί μια μορφή θεατρικού τουρισμού γιατί οι ομάδες μένουν και μετά το πέρας του θεσμού, ενώ έρχονται και φίλοι και συγγενείς τους. Είναι μια 8ήμερη γιορτή!». 

Ένα βήμα για το ερασιτεχνικό θέατρο

Ερωτηθείς για την σημασία του φεστιβάλ για το ερασιτεχνικό θέατρο σχολίασε: «Ο ερασιτέχνης ηθοποιός χρειάζεται θαλπωρή, σεβασμό, εκτίμηση και ένα χώρο να εκφραστεί. Αυτό γίνεται μέσα από το φεστιβάλ μας. Επίσης η κριτική επιτροπή βλέπει όλες τις παραστάσεις με ενδιαφέρον, και λειτουργεί πολλές φορές και συμβουλευτικά. Ο ερασιτέχνης ηθοποιός έχει άλλη δουλειά και προβλήματα και τα βάζει στην άκρη για να μπορέσει να ενταχθεί σε μια ομάδα και να κάνει αυτό το είδος ψυχοθεραπείας μέσα από το θέατρο. Αποτελεί ένα χώρο έκφρασης σκηνοθετών ηθοποιών κλπ για να ξέρουν πού πατάνε. Και γνωρίζουν ότι το χειροκρότημα είναι η καλύτερη ανταμοιβή».

Αξίζει να σημειωθεί πως «το ένα μεγάλο μέρος των εξόδων καλύπτεται με την βοήθεια της περιφέρειας και του δήμου Ορεστιάδας. 

Πέρα από την φιλοξενία και τη διατροφή, υπάρχουν ανάγκες για επαγγελματική ηχοφωτιστική κάλυψη, ενώ παρέχουμε και έντυπο υλικό. Φυσικά σημαντική είναι η στήριξη περιφέρειας και του δήμου, αλλά και του κοινού μέσα από ημερήσιο εισιτήριο που αγοράζει».

Όνειρο το άνοιγμα προς την ομογένεια

Όσο για το μεγαλύτερό τους όνειρο; «Να ενταχθούν και ομάδες από την Κωνσταντινούπολη, την Κάτω Ιταλία και την Γερμανία. Θα θέλαμε να έχουμε συμμετοχές από ελληνόφωνες ομάδες από την ομογένεια για να μεγαλώσει παραπάνω ο θεσμός. Όμως αυτό σκοντάφτει στον προϋπολογισμό. Όταν το καταλάβει το ΥΠΠΟ και άλλοι φορείς ότι αν ανοίξει περισσότερο το φεστιβάλ θα γίνει κέντρο αναφοράς για την πόλη μας. Ίσως το καταφέρουμε για τα 30 χρόνια μας», σημείωε ο κ. Τσονίδης. 

Το πρόγραμμα

στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Νέας Ορεστιάδας κάθε βράδυ στις 21:00΄

(σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ)

 

• ΣΑΒΒΑΤΟ 29.08

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Εκτός συναγωνισμού, το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ παρουσιάζει: «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» των Θ. Παπαθανασίου & Μ. Ρέππα

Αφιέρωμα στην τιμώμενη του 27ου Φεστιβάλ Ελισάβετ Κωνσταντινίδου

 

• ΚΥΡΙΑΚΗ 30.08

Έναρξη διαγωνιστικού μέρους

Το Studio Έργον Θεσσαλονίκης παρουσιάζει: «Θα σε δω στην πρεμιέρα» του Δημήτρη Αλεξίου

 

• ΔΕΥΤΕΡΑ 31.08

Η Ερασιτεχνική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Σερρών παρουσιάζει: «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ» της Οριάνα Φαλάτσι

 

• ΤΡΙΤΗ 01.09

Η Ομάδα «Φύρδην Μίγδην» της Καλλιτεχνικής Σοφίτας Θερμαϊκού παρουσιάζει: «Γιαννούλης Χαλεπάς: Η Κοιμωμένη μου» του Γιώργου Α. Χριστοδούλου

 

• ΤΕΤΑΡΤΗ 02.09

Η Θεατροφρένεια Καλαμαριάς παρουσιάζει: «Όσα δεν τολμήσαμε» του Δημήτρη Γιαννουκάκη

 

• ΠΕΜΠΤΗ 03.09

Οι ARTiοi, του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Μηχανιώνας, παρουσιάζουν: «Η Παγίδα» του Ρομπέρ Τομά

 

• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 04.09

Οι Players of Ethos, το ελληνόφωνο Workshop & Production Group από το Λονδίνο, παρουσιάζουν: «Η Επίσκεψη των Ρινόκερων» των Δήμητρας Μπακαλιάννη & Δημήτρη Γκιζάνη

 

• ΣΑΒΒΑΤΟ 05.09

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Εκτός συναγωνισμού, οι «ΑΜΕΑ Θεατροφίλοι» Αλεξανδρούπολης παρουσιάζουν: «Το Γαϊτανάκι» της Ζ. Σαρή

Απονομή των Βραβείων

Εισιτήρια

Οι τιμές εισόδου για το 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διαμορφώνονται ως εξής:

•Γενική ημερήσια είσοδος: 6€ 

•Εκπτωτικό: 4€ (παιδικό, μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, πολυτέκνων, τριτέκνων) 

•ΑμεΑ: Δωρεάν 

•Μέλη ΚΑΠΗ Ορεστιάδας: Δωρεάν

•Κάρτα Διαρκείας για όλες τις ημέρες (8 παραστάσεις): 40€ 

•Επιτροπή Κοινού για όλες τις ημέρες (8 παραστάσεις): 30€ 

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή Κοινού μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στα τηλέφωνα 6977549975 και 2552028280, καθώς και στην είσοδο του θεάτρου έως και την Κυριακή 30 Αυγούστου, ημέρα έναρξης του διαγωνιστικού μέρους.

Το 27ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Νέας Ορεστιάδας διοργανώνεται από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας ΔΙΟΝΥΣΟΣ, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Δήμο Ορεστιάδας.

Επικοινωνία: τηλ. 2552028280  | www.dionysos-net.gr  | [email protected].

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Χαλκιδική: Συναγερμός για τις ελιές – «Βουτιά» στην παραγωγή, πού θα κυμανθούν οι τιμές
ελιές

Θεσσαλονίκη: 17χρονος δήθεν υπάλληλος πήγε να εξαπατήσει 13χρονη – Την έσωσε η γειτόνισσα